YAZIYI GÖNDER
Adınız, Soyadınız
E-posta Adresiniz
Alıcı E-posta
Mesajınız
www.samdan.com.tr

Daha az kalorili beslenmek için

Kilo kontrolünü sağlamak için yemeklerinizi hazırlarken daha az kalorili seçimler yapmalısınız. Bu hafta yağları azaltmak ve yemeklerinizdeki lifi artırmak için ipuçları hazırladım.

Banu KAZANÇ

Kaloriyi azaltmanın bir yolu daha yağsız et kullanmaktır. Etleri kasaptan yağsız alın. Pişirmeden önce tavuğun ve hindinin derisini, bifteğin çevresindeki görünen yağları temizleyin. Kızartma yerine ızgara, fırında pişirme veya soteyi tercih edin. Ya da tamamen etsiz yiyin ve yemek için siyah fasulye, kahverengi pirinç veya kinoa tercih edin. Alışveriş sırasında süt, yoğurt ve peynir seçerken tercihinizi daha az yağlı olanlardan yapmanızı, atıştırmalık besinler olarak ise kuru meyveler ve yemişler ile grisini ve kepekli bisküviyi seçmenizi öneririm.

Aldığınız yağ oranını en aza indirmek için öneriler

Yemekleri daha az yağla pişirmek için yapışmaz bir tavanız olsun.

Sebzelerinizi buharda pişirin.

Güveçte, son derece sağlıklı yemekler yapabilirsiniz. Ağır ateşte kendi suyu ile yağ ilave etmeden sebzeli et yemekleri pişirebilirsiniz.

Tavaya kaşıkla yağ koymak yerine hafifçe yağlayın, daha sonra kağıtla fazlasını alabilirsiniz. Sıvıyağları dökmek yerine spreylemek veya tavaya fırça yardımı ile dağıtmak kullanılan yağ miktarını azaltır.

Kızartma yapmanızı önermesem de yaptığınız zaman fazla yağı emmesi için kağıt havlu kullanın.

Yağlı kağıt ile yağ kullanmadan malzemelerin yapışmasını önleyebilirsiniz.

Sebzelerinizi yağ yerine domates suyu ve soğan ile soteleyin.

Sucuk pişirirken çok az sıcak su ilave edin, hafifçe kaynasın ve yağını bıraksın, su üstünde biriken yağları döktükten sonra tekrar pişirin.

Zeytinyağını yemekler piştikten sonra çiğ olarak ilave edin.

Mayonez yerine düşük yağlı yoğurt, süzme peynir veya limonla ezdiğiniz avokadoları kullanın.

Patatesleri yağda kızartmak yerine, fırında pişirmeyi yeğleyin.

Çocuklarınıza bol sebze yedirin

Kalorileri azaltmak için mutfağınızda sebzelere daha çok yer açmalısınız. Çocuklarınıza daha fazla sebze yedirmek için de bu önerileri hayata geçirebilirsiniz:

Sabah kahvaltılarında sofraya domates, salatalık, biber gibi taze çiğ sebzeler ve taze meyveler koyun.

Pizzaları, sosis gibi şarküteri ürünleri yerine mantar, mısır, kabak gibi sebzeli olarak yapabilirsiniz.

Kıyma ile sebzeleri karıştırarak yapacağınız sebzeli burgerleri aile fertlerine sevdirebilirsiniz.

Tatlı olarak kurabiye, kek yerine, meyve dilimleri vanilya/tarçın, badem/ceviz ile hazırlayacağınız incecik krepler yapabilirsiniz.

Kek ve kurabiyelerde rafine şeker yerine dut, erik pekmezi gibi daha doğal tatlandırıcılar kullanın.

Yulaf ezmesini, kurutulmuş meyve, fındık, badem ilave ederek, süt eşliğinde sevdirebilirsiniz.

Pudingleri hazır almak yerine süt ve çok az şeker ilave ederek, küçük küçük doğradığınız meyve dilimleri ile evde pişirebilirsiniz.

Donmuş meyvelere yoğurt ilave ederek ara öğünler oluşturabilirsiniz.

Akşam yemeğinden sonra ailece meyve yemeyi alışkanlık haline getirin, çocukların önlerine gelen hazır dilimlenmiş meyveleri yemeleri daha kolaydır.

Daha fazla lifli beslenin

Beslenmenizde rafine yiyecekler yerine, daha lifli olan işlenmemiş taneli besinler tüketin. Beyaz ve kahverengi pirinçte kalori sayısı aynı olmakla birlikte, kahverengi pirinç, kan şekerini aniden yükseltmez.

Salatalar ve çorbalara fasulye ekleyin, tam buğday ekmeği yiyin. Meyvelerin suyu yerine kendisini yemeye çalışın.

Haftada iki gün mutlaka kuru baklagiller pişirin.

Ezilmiş nohut ve tahin ile yapılan Ortadoğu mutfağının geleneksel lezzet olan humus, ızgara sebze ile yapılmış sandviçlere çok yakışır.

Çorbalarınızda, un veya krema kullanmak yerine, sebze püreleri veya buğday, yulaf gibi tam tahıllar ilave edebilirsiniz.

Kepek unu ile daha sağlıklı kurabiye ve kekler yapabilirsiniz.

Sandviç yaparken kepekli, çavdarlı veya tam buğday unundan ekmek tercih edin.

BİZE ULAŞIN