Diyete başlamanın kolay yolları

Kilo vermek kadar, diyete başlama kararını almak da çok önemli. Diyete başlarken motivasyon ve isteğinizle hazırlanırsanız, başarı şansınız da bir o kadar artacak.

Diyete başlamanın kolay yolları

BANU KAZANÇ

Çevrenizdekilerin zorlaması ile kilo vermeyi başaramazsınız, kendiniz istemeli ve diyet için kendinizi hazır hissetmelisiniz. Eşiniz, arkadaşınız veya başka hiç kimsenin baskısı ile bu olayı çözemezsiniz. Baskılar yüzünden kilo vermeyi istemek; kişiyi psikolojik açıdan yıpratabilir. Çevrenizin olumlu katkıları, bu süreçte başarılı olmanızı sağlayacak. Gerçekten isteyerek diyete başlamalı ve bunu sadece kendiniz için yapmalısınız. Diyete başlarken beslenme ve diyet uzmanından yardım alırsanız işiniz kolaylaşacak. Bir profesyonel eşliğinde diyet yaptığınızda kilo verme süreci daha etkili olmakta ve kişiler programlarını uzun vadeli olarak sürdürmeyi başarmaktadırlar. Eğer aşırı kilolu iseniz ya da sağlık sorunlarınız varsa hekime danışmak da şart...

Kilo verme süreci sizi korkutmamalı
Kilo vermede gerçekten sizi korkutan, nedir? Samimiyetle kendinize bunu sorun. Olayı zor olarak algılamanıza neden olan aslında endişelerinizdir. Bu konuda kararlı ve sabırlı olmanız gerektiğini bilmek, uzun süre boyunca, kendinizi kısıtlayacağınız fikri ile yaşayacağınız düşüncesi, sürece başlama isteğinizi sürekli ertelemenize neden olur. Hele, istediğiniz kiloları ya veremezsem endişesi, başaramama korkusu, sizi adım atmaktan alıkoyar. Kilo verme sürecinin uzun olması, istenilene hemen ulaşamamak, sabırsızlık duymak, diyet sürecini sık sık kesintiye uğratır. Motivasyonu yüksek ve sürekli tutmak gerekir.

Psikolojik olarak hazırlanın
Öncelikle kilo vermeye başlama zaman seçimine dikkat iş veya ev hayatı ile ilgili sorunların yaşadığınız, taşınma, mali sıkıntılar gibi ekstra zorlukların olduğu veya hastalık gibi sizi zorlayacak, stresli özel bir döneminizde olmamalısınız, kilo vermek için başınızın daha rahat olduğu, gerçekten buna zaman ayırabileceğiniz bir dönemi seçmelisiniz. Çünkü uzun bir yolculuk sizi bekliyor. Her ne olursa olsun asla yılmayacağınıza, her daim sabırlı olacağınıza ve olaylara olumlu yaklaşacağınıza kendi kendinize söz vererek diyete başlamalısınız, gerisi çorap söküğü gibi gelecektir...

Mutlaka destek ve yardım istemelisiniz
Kilo vermek isteyenlerin ortak kaygısı, diyet yaptıkları dönemde sosyal ilişkilerini nasıl yönetecekleridir. Kilo kaybı hedeflerine sağlıklı olarak ulaşmayı planlarlarken; fiziksel, zihinsel, duygusal enerji gerektirecek ek stres kaynaklarından uzak olmak isterler. Diyet yapılan süre size kısıtlılığı çağrıştırmamalı özellikle de sosyal yaşamınızı etkilememelidir. Aslında dostlar tam da bugünler için gereklidir. Kilo verirken çevrenizden destek almanız motivasyonunuzun artmasına yardım edecektir. Sürekli her yerde diyet konuşmak psikolojik olarak yıpratıcıdır ve karşınızdaki kişiyi sıkabilir. Bu yüzden sadece sınırlı sayıdaki kişilere diyete başladığınızı söyleyin ve onunla sürekli motivasyon için konuşun. Canınız bir şey istediğinde ona anlatın, paylaşmak her zaman yemeyi engeller. Önemli olan karşınızdaki kişinin sizi yargılamayan sadece sizi dinleyen birisi olmasıdır.

Herkesin söyleyeceği bir şey var
Siz kilo vermeye çalışırken akıl verenler kişisel deneyimlerini aktarmak ister, her kafadan bir ses çıkar. Bırakın başkalarının deneyimlerini! Unutmayın, metabolizmalar farklıdır, birine uyan yöntem, diğerinde işe yaramaz. Motivasyonunuzu yerle bir edecek bu sözlere karşı kulağınızı adeta tıkamalısınız. Hedef en önemli şeydir. Diyete başlamadan önce muhakkak hedefiniz olsun. Ancak hedefleriniz kısa bir zamanda kilo vermek değil, uzun zamanda ve sağlıklı kilo vermeye yönelik olsun. Ancak imkansız hedefler de koymayın ki; diyetiniz yarıda kalmasın.

Neler yapmanız gerekir?
İhtiyacınız olanları önceden hazır edin. Egzersiz için spor ayakkabı ve kıyafet ya da sağlıklı yemekler hazırlamak için önce mutlaka bir alışveriş listesi hazırlayın ve bunları alın. Ara öğün alternatifleri, meyve ve sebze, kuru yemişler, kuru meyveler hepsi elinizin altında bulunsun. Ton balığı, tavuk, peynir, kepekli ekmek gibi çabuk hazırlanan besinleri mutlaka mutfağınızda bulundurun.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.