Lezzeti ve rengiyle büyüleyen bir meyve çilek

Tadı, kokusu, lezzeti ve hatta rengiyle bizi büyüleyen çileğin şimdi tam mevsimi! C vitamini, manganez, folat ve potasyum kaynağı olan çilek, tatlı istediğini bastırdığı için diyete de çok uygun.

Lezzeti ve rengiyle büyüleyen bir meyve çilek

Banu KAZANÇ

Çilek, ilkbaharda olgunlaşan lezzetli bir meyvedir. Karbonhidrat içeriği ağırlıklı olarak liflerden ve basit şekerlerden oluşan çileğin kalorisi de düşüktür. Çileklerde su oranı çok yüksektir, glisemik indeksi nispeten düşüktür ve kan şekeri düzeylerinde büyük artışlara neden olmazlar. Çilek, C vitamini, manganez, folat (B9) ve potasyumun iyi bir kaynağıdır. İçeriğindeki lif, folat, potasyum ve C vitamini kardiyovasküler sağlığın iyileşmesine yardımcı olur. Çilekte bulunan lifler kandaki toplam kolesterol miktarını düşürür, kalp hastalıkları riskini azaltır, kan şekeri kontrolü sağlamada yardımcı olurlar. Çilek iltihaplanmayı teşvik eden genlerin ve enzimlerin aktivasyonunu engelleyerek doğrudan anti-inflamatuar etkilere sahiptir.

Antioksidan kaynağı
Güçlü fitokimyasallarla dolu çilekler serbest radikal moleküllerinden kaynaklanan ve oksidatif stresin neden olduğu hücre hasarıyla mücadele ediyor. Çileklerde bulunan flavonoidlerin alt sınıfı 'antosiyaninler' kilo vermeyi destekliyor. Daha önceki çalışmalar, flavonoidlerin enerji harcamasını arttırdığını, yağ emilimini azalttığını ve antiinflamatuar olarak çalışabileceğini göstermiştir. Yüksek tansiyon, çeşitli kalp hastalıklarına ve inmeye neden olan önemli bir risk faktörüdür. Çilek içinde bulunan antosiyanin bileşikler (flavonoidler) hipertansiyonun kontrolünde katkı sağlar.

Cildi güzelleştiriyor
Çilekteki C vitamininin gücü cildin elastikiyetini ve direncini arttırmaya yardımcı olan kollajen üretiminde yaşamsal önem taşır. Yaş ilerledikçe kollajen kaybettiğimizden dolayı, C vitamini bakımından zengin yiyecekler daha sağlıklı, daha genç görünen cilt için önem taşır.

Potasyum oranı yüksek
Potasyum kan basıncını düzenlemeye ve hatta sodyumun olumsuz etkilerine karşı bir tampon görevi görerek yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. LDL, inflamasyon ve yüksek tansiyonun azaltılması üzerindeki etkisi ile çilek, kalp sağlığı için önerilen meyvelerden biri olma özelliği taşır.

Folat ile yüklü
Yaşlanan popülasyondaki yetersiz miktardaki folat ve kullanılan ilaçların vücuttaki folat miktarını azaltma yönünde etkisi, ateroskleroza, vasküler hastalığa ve hatta bilişsel işlevlerde bir düşüşü artırabilir. Folat, kan damarlarına zarar veren bir bileşik olan homosisteinin oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Bilişsel işlevleri geliştirir
Çilek gibi meyveler, zihni keskinleştirmeye yardımcı olur ve yaşlı bireylerde bilişsel gerilemeyi geciktirir. Antosiyaninlerin hafıza zayıflamasını ve yaşla ilişkili bilişsel düşüşü önlediği düşünülmektedir.

Tatlı yeme ihtiyacını bastırır
Çileklerin yüksek lif içeriği, uzun süre tok tutmaya yardımcı olur ve atıştırma isteğinizin önüne geçer. Genellikle çiğ ve taze olarak tüketilirler, ayrıca reçel, jöle, tatlılarda ve yiyecek tatlandırmada da kullanılabilirler.

Taze olması önemli
Çileklerin kokusu kalitenin göstergesi olabilir. Parlak kırmızı ve ezilmemiş diri olan çilekleri satın alın. Seçtiğiniz meyveler nem içermemelidir çünkü çürüme hızlanabilir. Tüketene kadar çilekleri yıkamayın.

Çilek alerjisine dikkat!
Çilekler alerjik olma özelliği taşır, en yaygın semptomlar ağızda ve boğazda - kaşınma, ciltte döküntünün olmasıdır. Çilek alerjisi, özellikle küçük çocuklarda oldukça yaygındır.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.