Bayram kilolarından kurtulun

Bayramın da sona ermesiyle, kilo problemi yaşayan kişileri en çok düşündüren, alınan kilolardan en kısa zamanda kurtulmanın yolları oluyor.

Bayram kilolarından kurtulun

Banu KAZANÇ

Ramazan ayının sonunda ve onu izleyen bayram keyfinin ardından genelde şikayetler, fazla kaçırılan pide ve tatlılar sonucu alınan kilolardır. Bayramın da sona ermesiyle, özellikle kilo problemi yaşayan kişileri en çok düşündüren, alınan kilolardan en kısa zamanda kurtulmanın yollarını araştırmak oluyor. Çünkü daha yazın başındayız, deniz kenarında ya da sıcak günlerde ince kıyafetlerle fit görüntümüzün bozulması, en son istediğimiz şey olmalıdır.

GÜNLÜK RUTİNİMİZE DÖNÜYORUZ
Ramazan sırasında yemek saatleri, saatleri, öğün sayıları ve şekilleri değiştiğinden metabolizma ve sindirim sistemi etkilenmiştir. Rutine döndüğünüzde bu durum ister istemez etkilenir. Bayram süresince yenen çoğu kez rafine karbonhidratların ağırlıklı olarak tüketildiği günler de eklenince metabolizmamız adeta durma noktasına gelir. Bu dönemde beslenmede en önemli nokta, mide ve bağırsakların yükünü azaltmak için azar azar ama sık sık yemek ve metabolizmayı hızlandırmak olmalıdır. Önce sıvı miktarını ve fiziksel aktivitenizi artırılmalı, vücudu daha az ve daha sık yeme temposuna uyarlamalısınız. Özellikle sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek daha rahat bir uyum süreci yaşarsınız.

HAFİF BİR GEÇİŞ YAPIN
Kesinlikle bayramdan sonraki ilk gün tartıya çıkarak güne başlamayın! Hatta tartılmayın, ertesi günü bekleyin. Özellikle de kilonuzda biraz artışı hissetseniz bile, hemen kendinizi sıkı kurallar ve sınırlamalarla kısıtlamaya çalışmayın. Hele bayram sonrası bu kiloyu vermek için paniğe kapılıp size zarar verecek yöntemleri tercih etmeyin. Hızlı kilo verme diyetlerinden uzak durun ve metabolizmanızı hızlandırmaya yönelin; bunun için az ve sık yemek yeme esasına dayanan ve beraberinde egzersiz olan programları hayatınıza geçirin.

KİLOLARI FAZLA YERLEŞMEDEN VERİN
Bayram süresince dikkat etmeyip aşırıya kaçtıysanız - kişiye göre değişmekle birlikte - bu kısa zaman diliminde 2 ila 4 kilo almış olabilirsiniz. O halde; alınan kilolar henüz oturmadığından, bayram ertesinde protein ve içilen su miktarı arttırır, sebze ve salata ağırlıklı daha düşük kalorili bir beslenme düzeni uygularsanız kısa süre içinde alınan bu kiloları, yine alındığı hızda verilebilirsiniz. Benim önerilerim ise şunlar:

Sabah uyanır uyanmaz iki bardak su için. Aç karnına içilen su, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.

Sabah kahvaltınızda peynir, haşlanmış yumurta, salatalık, domates yiyebilirsiniz. Ya da taze meyve, yulaf, müsli gibi kahvaltılık tahıllarla, süt veya yoğurt ilavesini tercih edebilirsiniz.

Ben size öncelikle balık, zeytinyağlı sebze ve bol yeşillikli salata öneririm. Öğle öğünlerinde haftada iki kere makarna, pizza gibi yiyecekleri tek başlarına, başka yiyecek ilaveleri olmadan tüketebilirsiniz veya hindi etli, ton balıklı, yeşillikler ilave edilmiş, kepekli ekmekler veya tam tahıl ekmeklerle hazırlanmış sandviçler de iyi birer seçim olabilir.

Akşam ise kaliteli proteinler tüketmelisiniz. Izgarada pişmiş et, balık ve tavuğun yanında salata, haşlanmış sebze, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı sebze seçeneklerini değerlendirmelisiniz.

Ara öğün olarak miktarı ayarlanmış badem, ceviz gibi kuru yemişler ile meyve tabağı hazırlayabilir veya yanında yoğurt yiyebilirsiniz. Ayran, limonata, domates suyu içebilirsiniz, dilerseniz bunların içine maden suyu ilave edebilirsiniz. İstediğiniz kadar salatalık, kiraz domates, kırmızı ve yeşil biber yiyin, bunları limon suyu veya yoğurtlu sos ile lezzetlendirebilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.