Yazı susuz geçirmeyin

Şüphesiz, yaz aylarında “Bol bol su iç” cümlesini defalarca duymaktan herkes bıkmış durumda. Ancak bu sıcak ve nemli günlerde, sıvı dengemizi korumak adına gerçekten de mümkün olduğunca su içmemiz gerekiyor.

Yazı susuz geçirmeyin

Banu KAZANÇ

Yaz aylarında, havaların ısınmasıyla beraber vücudun susuz kalmaması daha da önem kazanır. Fiziksel aktiviteler, hava sıcaklığı, kilo gibi etkenler vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarını arttırabilir. Serinlemek için, soğuk içecek ve yiyecekleri daha fazla tüketme isteği oluşur. Bunaltıcı sıcaklara yüksek oranda nem eklendiğinde, bu tabloya aşırı terleme eşlik eder ve vücut terleme ile su kaybeder. Bu sıvı kaybı esnasında vücut gerekli mineralleri de kaybeder. Potasyum ve sodyum gibi iki önemli mineralin kaybıyla bedensel performans hızla azalır. Sıvı kaybının daha da artması halinde kan basıncında düşme, bellekte bozulma, hareket etmede zorluk başlar.Özellikle çok sıcak gecelerde, uykuda terlemenizin yüksek bir ihtimal taşıdığını göz önünde bulundurarak, uyumadan önce mutlaka bir bardak su içmelisiniz. Gündüz saatlerinde ise, her 1 veya 1.5 saatte bir su tüketmeye çalışın. Plajda, güneşin altında saatlerinizi geçiriyorsanız yanınızda limon ilave ettiğiniz suyunuzu bulundurmalısınız.

SICAKLAR VE YORGUNLUK
Geç saatlere kadar dışarıda, açık havada oturma isteği sebebiyle yatağa gitme gecenin ileri saatlerine kalır. Buna boğucu hava yüzünden rahat uyku uyuyama gibi problemler de eklenince gündüz kendimizi daha yorgun hissederiz, performansımız düşer ve baş ağrısı, baş dönmesi, çabuk sinirlenme gibi şikayetler artar. Özellikle akşam yemeğinde uykunuzu olumsuz yönde etkileyecek, sindirimi zor olan, kızartılmış, kalorisi yüksek, ağır besinlerden kaçınmalısınız. Yemek seçiminizde ızgara veya haşlama olarak tüketeceginiz beyaz ete ağırlık vermeli, bu proteinlerin yanında makarna, pilav yerine buharda, fırında pişmiş veya haşlanmış çeşitli sebzeler, yoğurtlu mezeler tercih etmelisiniz. Susadığınızda kalorisi yüksek, asitli içeceklere yönelmemelisiniz. Gazlı içecekler susuzluğunuzu gidermedigi gibi su atımını teşvik ederler ve içerdikleri yüksek kalorilerle kilo almanıza neden olurlar.

BOL BOL SEBZE MEYVE YİYİN
Yaz sebzeleri düşük kalorilidir. Potasyum ve kalsiyum içerdikleri için ter ile kaybettiğimiz mineralleri de tekrar kazanmamız adına iyi seçeneklerdir. Salatalık, marul, domates ve kabak gibi yüksek oranda su içeren sebzeleri tüketin. Ayrıca yaz meyvelerinin de su oranı çok yüksektir; C vitamini, lif, likopen ve beta karoten gibi antioksidanlarla sağlıga katkı sağlarlar. Havuç, bezelye, bamya, taze fasulye, marul, semizotu, Brüksel lahanası, kabak, brokoli, domates, enginar, salatalık, sarımsak gibi sebzeler; elma, kırmızı erik, portakal, armut, karpuz, kavun, kivi, siyah üzüm, şeftali, kayısı, muz, vişne, böğürtlen, ananas gibi meyveler; maydanoz, nane, dereotu ve fesleğen gibi otlarla çok zengin mönüler hazırlayabilirsiniz.

SU İÇMEK İSTEMEYENLER İÇİN ALTERNATİFLER
Yaz aylarındaki beslenmenize susuzluğunuzu giderecek, aynı zamanda da sizi serinletecek olan sütü, yoğurdu, kefiri ve ayranı ilave edebilirsiniz. Protein oranı yüksek olan süt ve yoğurt, kalsiyum için de önemli kaynaklardandır. Ayran, limonata veya maden suları ile taze meyve sularını karıştırıp içebilirsiniz. Çorba içmek vücudunuza daha fazla su sağlamak için iyi bir tercihtir, ancak tabii ki kimse yaz gününde sıcak bir çorba içmek istemez. Bunun yerine domates ve salatalık gibi nemlendirici sebzelerden yararlanarak soğuk içilen çorbalar hazırlayabilirsiniz. İspanyolların gazpaçosu'nun (domates, sarımsak, kırmızıbiber, salatalık ve ufalanmış ekmek ile yapıp soğuk içtikleri çorba) ve Yunanların patlıcan, dolmalık biber, yoğurt, kırmızıbiber ve nane ile yaptıkları soğuk çorbasının tariflerine bakmalısınız. Bizim mutfak kültürümüzden bir tavsiye olarak ise; aşurelik buğday, nohut, yoğurt ve nane ile yapılan ayran aşını deneyin. Hem besleyici, hem doyurucu ve hem de soğuk olduğu için bu aylarda kesinlikle öneririm. Bunların dışında, cacık da sıcak yaz günlerinin serinleten lezzeti olarak hepimizin severek tükettiği bir tür sıvı içecek-yemektir. Sulandırılmış yoğurt, salatalık, nane veya dereotu ilavesi ile hazırlanır. Soğuk olarak sunulan bir çorba tarifi : Olgunlaşmış bir avokadoyu ezin, 2 adet salatalığı rendeleyin, 1 adet küçük boy bir kerevizin saplarını kıyın, rendeleyin ve birkaç yaprağını ilave edin, bir bardak su ile karıştırdığınız yarım limon suyunu, zeytinyağını ekleyin ve bir fiske tuz atın. Dilerseniz kekik de koyabilir ve servis yaparken üstüne bir avuç havuç rendesi ilave edebilirsiniz.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.