Limon her derde deva

Limon, lezzeti arttırmak, sindirimi kolaylaştırmak ve vücut direncini kazanmak için kullanılan önemli bir C vitamini kaynağı.

Limon her derde deva

Banu KAZANÇ

Yaz deyince ferahlatan ekşimsi, mayhoş tadı, serinletici etkisi ile C vitamini deposu olan limonlarla yapılmıs buz gibi limonata içmek keyif verir. Limon, suyun tadına hoş bir lezzet katar, aromalı su içmek, sizi daha fazla tüketmeye teşvik edebilir, limon ilave ettiğinizde su alımını artırabilirsiniz.

LİMONUN İÇİNDE NELER VAR?
Limonun içinde A, B1, B2, B3, C ve PP olmak üzere çok sayıda vitamin, kalsiyum, bakır, silisyum, demir, fosfor, manganez gibi mineraller, meyve şekerleri, sitrik asit gibi organizmaya yararlı maddeler bulunur.

LİMONU NASIL TÜKETİRİZ?
Limonu aslında limonata yapmanın dışında çok farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Günlük hayatta limonu hemen hemen her yerde, çorbada, içeceklerin yanında, süslemek için tatlı ve tuzlu yemeklerde özellikle zeytinyağlılarda, salatalarda kullanırız. Dilim olarak yemeklerin yanında yiyebilir, kabuğunu rendeleyebilir, içecekler hazırlayabilir, suyunu sıkabilir, şerbetler ve tatlılar yapabilirsiniz.

LİMONUN SAĞLIĞA YARARLARI
Limonun içeriğindeki C vitamini en etkili antioksidanlardan biridir, kemik, eklem ve damar sağlığı için önem taşır. Serbest radikalleri nötralize edebilir, bazı kanser türleri ve kalp hastalıklarını önler. Limon, içeriğindeki sitrik asit ile mide enzimlerini harekete geçirir, sindirime katkı sağlar, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. C vitamini insan vücudundaki cildin destek sistemi olan kollajen üretimi için gereklidir. Güçlü bir antibakteriyel, antiviral, antiseptik etkiye sahip olan limon, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir. C vitamini metabolizmayı hızlandırır ve aynı zamanda vücudumuzda kan yapımı için gerekli olan demir ve folik asidin kana geçmesini kolaylaştırır ve vücutta kullanımını artırır. Limon, düşük yağlı, düşük kalorili bir besindir. Aynı zamanda çözünür lif türü olan pektin için mükemmel bir kaynaktır. Sindirim sürecinin yavaşlamasına yardımcı olduğu için çözünen liflerin kan şekeri düzeylerini düşürdüğü bilinmektedir. Bu lif, sindirimi yavaşlattığından, kilo kaybını desteklemek için dolgunluk hissini (tokluğu) artırır. Gerçek şu ki, limon suyu doğrudan kilo vermeyi desteklemez. İster sıcak olsun, ister soğuk olsun, limon veya herhangi bir aroma verici ilave edilmiş olsun, su sağlıklı bir diyetin önemli bir bileşenidir, çünkü metabolizmayı hızlandırır. Su içmekten zevk almayanlar için, biraz limon ilave etmek, lezzeti kalori eklemeden artırmanın harika bir yoludur.

SİTRİK ASİT, DEMİR VE PEKTİN
Sitrik asit; limon, mandalina, greyfurt ve portakalda bulunan, ekşi tadı veren maddedir. Limonun asiditesi, portakal, greyfurt gibi diğer turunçgil cinsi meyvelere oranla daha yüksektir. İçerisindeki sitrik asit ile limon, asit özellikte olmasına karşın sindirildikten sonra vücuda, yüksek düzeyde alkali özellik kazandırır. Limondaki C vitamininin demir emilimini artırıcı özelliği vardır. İçtiğimiz çayda bulunan maddeler, demirin vücutta emilimini engellediği için çayı limonlu içmek daha doğru olur. Limonun içeriğindeki pektin, vücudun lif ihtiyacını karşılar. Kolon sağlığı, kolesterol kontrolü, kan şekerinin ani yükselmesini engeller, iştahı baskılar.

LİMONUN KABUĞU
Limon kabuğu da faydalıdır, limonun suyundan daha fazla vitamin ve mineral içerir. Limonoid, limon, mandalina ve portakal gibi narenciyelerin kabuklarında yüksek miktarda bulunan acı tadında bir maddedir, tümör gelişimini durduran enzimlerin üretimini arttırırlar. Limon kabuğunun içinde yer alan polifenoller kansere karşı koruyucudur. Limon suyu ya da limon kabuğunun tadı; sebzelerin, et ve tatlıların lezzetini güçlendirir. Limonun eksiliği, dildeki tat gözeneklerini uyarıp tükürük salgılanmasını artırır. Limon ile yiyeceklere koyduğumuz tuz miktarını azaltabilirsiniz. Kesip, doğradığınız meyve ve sebzelerin kararmasını üzerlerine bir miktar limon sıkarak önleyebilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.