Sağlık topları minyatür lahanalar

İçerdiği yüksek oranda C vitamini ile sofralarda daha sık yer alması gereken sebzelerin başında Brüksel lahanası geliyor. Bu hafta, sindirim sistemi için de oldukça faydalı olan bu sevimli sebzenin faydalarını yazdım.

Sağlık topları minyatür lahanalar

Banu KAZANÇ

Bu sebze ile birçoğumuzun çocukluktan kötü anıları olduğunu sanmıyorum, mutfağımıza yeni giren sebzeler arasındadır. Brüksel lahanası, "Beslenmenize eklemeniz gereken harika bir sebzedir" dediğimde kokusu ile ilgili şikayetlerinizi duyar gibiyim. Aslında bu sorun ile baş etmek, pişirmesini bilmekten geçiyor.

KALORİSİ OLDUKÇA DÜŞÜK
Brüksel lahanalarının kalorileri düşüktür. Bitki esaslı demir, kalsiyum, potasyum ve fosforun iyi kaynağıdır. Yeşil bir sebze için diğer sebzelere kıyasla protein oranı yüksektir. Ayrıca lif oranı yüksek, C vitamini, folat ve glukosinolat bileşikleri içerir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRİR
Brüksel lahanası, C vitamini oldukça yüksek oranda içerir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmekten çok daha fazlasını yapar; cilt, kas, doku hücrelerinin üretimi için gerekli olan kolajen sentezini teşvik ederek cildinizi, damarlarınızı güçlü ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

KAN ŞEKERİ ÜZERİNE ETKİSİ
Çoğu yeşil sebzede olduğu gibi Brüksel lahanasında, diyabetli hastalarda glukoz düzeylerini düşürdüğü, insülin duyarlılığını arttırdığı gösterilen alfa-lipoik asit (ALA) bulunur. Omega-3 yağ asitleri sadece hayvansal gıdalarda bulunmaz, bitkisel gıdalarda da bulunur. Brüksel lahanası da bunlardan biri.

SİNDİRİM SİSTEMİ İÇİN LİF KAYNAĞI
Brüksel lahanası yüksek oranda lif içerir, hem çözünür hem de çözünmez lif için iyi bir kaynaktır. Çözünür lif, diyabet ve yüksek kan sekeri önlemeye yardımcı olurken, çözünmez lif bağırsak hareketlerini düzenler ve sindirim sistemi problemlerinin ortaya çıkma olasılığını azaltır.

KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Brüksel lahanalarının kanser önlemede potansiyel yararları üzerine pek çok araştırma yapılıyor, bulgular ise turpgil sebzelerin antioksidan içeriğinin serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresini azaltabileceği yönünde. Brüksel lahanası da dahil olmak üzere tüm turpgiller yüksek konsantrasyonlarda glukosinolat bileşik içerir. Glukosinolatlar ile parçalanma ürünleri izotiyosiyonat ve sülforofanın, kanserli hücrelere olan etkileri ile ilgili çalısmalarda sevindirici sonuçlara ulasılmaktadır. Bu sebzelerin güçlü anti-kanser etkilerinin, içerdikleri glukosinolatlarla baglantılı oldugunu ileri sürülüyor.

KAN PIHTILAŞMASINA YARDIMCI OLUR
Brüksel lahanası, özellikle kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan K vitamini bakımından zengindir. K vitamini, kemik ve kalp sağlığında önemli rol oynayan yağda çözünen temel bir vitamindir. 1 kase pişmiş Brüksel lahanası, günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yeter.

İNFLAMASYONU DÜŞÜRÜR
Brüksel lahanalarında vücudun iltihaplanma tepkisini düzenleyen maddeler bulunur. Enfl amatuar rahatsızlıklardan şikayeti olanların Brüksel lahanası tüketmesi, iltihap ve ağrılarının azalmasına yardımcı olabilir.

HORMON DENGELERİ
Çalışmalar, Brüksel lahanalarında bulunan aktif bileşenlerin ve uçucu bileşiklerin tiroid bezlerini ve vücudun birçok fonksiyonunu etkilediği görüsünde birleşiyor. Bu, vücudun metabolik fonksiyonundan sindirim etkinliğine ve enerji seviyelerine kadar her şeyi etkileyen hormon seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.