Pırasayı bol bol tüketin

Şu an tam da mevsiminde olan pırasayı sofranızdan eksik etmeyin! Bol lifli yapısıyla sindirim dostu olan pırasa düşük kalorisi ve tok tutma özelliğiyle de diyetin yıldızı.

Pırasayı bol bol tüketin

Banu KAZANÇ

Pırasa; yeşil renkli uzun gövdesi beyaz kök kısmı ile kış aylarının olmazsa olmaz sebzesidir. Soğan ailesinin bir üyesidir, çözünür ve çözünmez lif bakımından zengindir, çok az kaloriye sahip olması ile kilo vermek istediğinizde mükemmel bir seçenektir. Pırasa, kalori değeri ve yağ oranı çok çok düşük bir besindir, 1 büyük pırasa sadece 50 kaloridir. Karbonhidratlar, pırasa hücrelerindeki en makro besin elementlerinden biridir. Orta boy bir pırasa yaklaşık 10-12 gr karbonhidrat içerir. Pırasa için kalori miktarı çok düşük derken, yemek içerisine ilave edilecek diğer gıdaları göz önüne almıyoruz. Ülkemizde yaygın tüketilme sekliyle pırasa yemeğini zeytinyağı, havuç ve pirinçle pişirdiğinizde kalorisi artacağından, porsiyon miktarına dikkat etmeniz gerekir.

KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜR
Pırasa tıpkı sarımsak ve soğan gibi sülfür bileşiklerinden zengin bir besindir. Pek çok araştırma sonucuna göre; bu sebze ailesinin kanser riskini azalttığını Pırasa diüretik özelliktedir, vücudunuzun toksinlerden arınmasına ve enfeksiyonla savaşmasını sağlar, antiseptik özellik taşır. Yüksek potasyum içeriği de idrar atılımını teşvik eder bu sayede kan basıncını düşürmeye ve düzenlemeye yardımcı olur. Pırasa lifli yapısı ile kabızlık, hazımsızlık, mide ve bağırsak sorunlarını azaltacaktır. Yüksek lif içeriği, tokluk hissi sağlayarak, açlığınızı bastırır. Pırasada bulunan hem çözünür hem de çözünmez lifler bağırsak aktivitesini düzenler ve şişkinliği azaltır. Lifler, düşürmede önemli etkileri olur.

OSTEOPOROZU ÖNLÜYOR
A, B, E, C ve K vitaminlerinin yanında minerallerden demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko, bulunmaktadır. A vitamini retinanın korunmasını sağlayarak göz sağlığının korunmasında etkili olur. Pırasa aynı zamanda görme yeteneğini geliştiren lutein ve zeaksantinden de çok zengindir. Yüksek miktarda K vitamini bulunur, yeni yapılan çalışmalar ise K vitamininin sağlıklı kemik yapımında ve osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde de rolü olduğunu göstermiştir. Bu vitamin kemik sağlığı için hayati önem taşıyan bir protein olan osteokalsini aktive eder ve kalsiyumu kemik içinde tutar.

KALP SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI
Pırasadaki polifenoller güçlü antioksidanlar olarak bilinir, kronik hastalıklar ve yaslanmaya yol açan serbest radikallerle savaşır. İçeriğinde bulunan yüksek miktarda folat, homosistein seviyesini düşürerek yine kalp sağlığının korunmasında etkili olur. Ayrıca folat, sağlıklı çocuk doğurmak isteyen anneler için de son derece önemlidir. Gebelik sırasında, vücudun yüksek enerji seviyelerini korumak ve çocuğun omurga ve sinir tüpünün gelişimini desteklemek için yüksek folat miktarlarına ihtiyacı vardır.

PIRASA İLE NELER YAPABİLİRİZ?
Pırasa satın alırken yeşil yaprak kısımları az, genişliği ince ve düzgün olanlarını tercih etmelisiniz. Pırasa seçerken sizi en iyi yönlendirecek olan şey renklerdir. Kökleri ne kadar beyaz, dal kısımları ne kadar yeşilse pırasa o kadar taze demektir. Soğanlardan daha hafi f bir tada sahiptir, soğanı kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Pırasanın ülkemizde daha çok zeytinyağlı sebze yemeği yapılır. Çorba, pırasalı omlet, pırasa mücveri, pırasalı pizza, tart, börek ve salatasını yapabilirsiniz. Pırasa ile yeni tarifler denemeli, beslenmenizde pırasaya daha çok yer vermelisiniz. Haslayın limonla enfes bir lezzete ulaşırsınız ya da sarımsaklı yoğurt ile yemeyi deneyin. Salatalara ince kıyılmış pırasa ekleyebilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.