Ev partisi için sağlıklı öneriler

Bu hafta, “Yılbaşı gecesini evde geçirmenin keyfi bir başkadır” diyenler için sağlıklı öneriler hazırladım... Yeni yıl ruhuna yakışan yılbaşı spesiyalitelerini yaparak evde sağlıklı ve zevkli bir parti geçirebilirsiniz.

Ev partisi için sağlıklı öneriler

Banu KAZANÇ

Yeni yıl gecesi, 'nasıl başlarsa öyle gider' psikolojisi ile eğlenceyle, sevdiklerimizle kutlamayı yeğlediğimiz iyi dileklerin, umutların paylaşıldığı, güzel geçmesi için özel çaba harcadığımız bir gündür... Bu nedenle bol bol yenilir ve içilir. Hazırlamak istediklerinizin çeşidi konusuna bir diyeceğim yok, ama porsiyonları abartmayın.

MEZELERE DİKKAT
Salam, pastırma gibi şarküteri ürünleri, karides, kalamar gibi kabuklu deniz ürünleri ya da diğer mayonezli mezeler çok kalorilidir. Bunun yerine peynir tabağı hazırlayabilirsiniz. Peynirleri çeşitli baharatlar ve aromalı otlarla süsleyebilir, tahta şişlere geçirip sunabilirsiniz. Kavun, kiraz domatesler, hindi füme ya da somon füme daha sağlıklı seçeneklerdir. Kepekli krakerler üzerine labne peyniri sürebilir ya da ton balıklı, somonlu kanepeler hazırlayabilirsiniz. Mantarların içine peynir koyup hafifçe erimelerini sağlayıp ikram etmek, benim favorilerim arasındadır. Kabak ve patlıcanı yoğurtla karıştırarak yapılacak mezeler hafif seçeneklerdir; zeytinyağlı sebze tabakları ile de sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Sadece dört seçenekle yetinmelisiniz.

DAHA ÇOK SALATA YİYİN
Her sofranın olduğu gibi yılbaşı sofralarının da vazgeçilmezi olan salataları unutmamalısınız; birkaç çeşit hazırlayabilirsiniz. Yılbaşı günlerinde yenirse iyi şans getireceği düşünülen kültürlere özgü favori yiyecekler vardır. Nar, bolluk bereket getireceği düşüncesi ile sofrada yer alır. Marulla birlikte yapılacak mevsim salatasını süslemede nar kullanılması, hem görsellik hem de lezzet katacaktır. Peki, ana yemekte ne olmalıdır? Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez klasiği, mönüde hindi olmasıdır. Buna hiçbir itirazım yok. Hindinin kolesterolü oldukça düşüktür ve sindirimi daha kolaydır, yanında kestaneli pilav da yapabilirsiniz.

TATLIYI DA ATLAMAYIN
"Tatlı yiyelim tatlı konuşalım" geleneğimiz nedeniyle, geceyi tatlısız geçirmeyeceksiniz. Ancak bunca yemek çeşidinin olduğu sofralar için ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyveli tatlılar gibi hafif seçenekler olabilir. Yemek sonrası çay veya kahve ikramına eşlik eden mini boy servislerde sunulan tatlılar iyi bir fikir gibi geliyor. Tatlı olarak ise önerim, yine bir yılbaşı klasiği kabak tatlısı olacak ya da ayva tatlısı, meyve salatası gibi tercihinizi daha hafif seçeneklerden oluşturmalısınız. Yapımı en kolay tatlılardan olan kabak tatlısı, aynı zamanda tam bir kış mevsimi tatlısıdır.

SUSUZ KALMAYIN
Çok farklı seçeneğiniz olması gerekmez ama farklı farklı içkileri karıştırmayın. İçkileriniz için; içine kurutulmuş güller, çiçekler, meyveler ilave edeceğiniz, diyelim yıldız formunda hoş sunumlu yaratıcı buzlar hazırlarsanız, misafirleriniz bardaklarına attıkları bu buzlar ile hem içki içme hızını azaltmış, hem de alkolü seyreltmiş olacaklardır. Unutmayın; içki içildiğinde en büyük sorun, vücudun susuz kalmasıdır. Yemek öncesinde, yemek ile birlikte ve gecenin ilerleyen saatlerinde su içimini artıracak sık sürahilerde, karaflar da sunacağınız aromalı sular hazırlayabilirsiniz, bu çözümler masanızı da süsleyecektir. Malum, yılbaşı eğlencesi sabaha kadar sürebiler... Gecenin ilerleyen saatlerinde midedeki asit salgısının artması ile açlık hissederseniz, domates veya tarhana çorbası içebilirsiniz. İşkembe çorbası, içki sonrasının klasiği olarak bilinir ama oldukça yağlıdır. Gecenin sürprizi, birbirinden sık, belki üstünde mesajların yer aldığı kupalarda çorba içerek, geceye nokta koymak olabilir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.