Yeni yıl kararlarına uymak için

Hedef kilo vermekse; yeni bir yıl, başlamak için kararlarınızı uygulayacağınız iyi bir süreç ve fırsat olabilir. Eğer yeni yıl kararlarınızın arasına kilo vermeyi aldıysanız bu önerilerimize göz atmalısınız.

Yeni yıl kararlarına uymak için

Banu KAZANÇ

Birçoğumuz yeni yıla yeni hedeflerle başlamak isteriz. Takvim yaprağındaki değişim bizi motive etmek için kuvvetli bir itici güç oluşturur. Pek çok diyetin başarısız olmasının nedeni, keyifli ve sürdürülebilir olmamasıdır. Diyetler dengeli olmalı, çeşitlilik içermeli ve kolay hazırlanmalıdır. Diyet yaparken aç olmamalısınız, bunun önüne geçmek için yeme sıklığı artırılır. Ara öğünler; kan şekerini dengelemek, iştahı bir miktar baskılamak için iyi çözümlerdir ayrıca öğünlere protein ilave edilebilir ve lifli besinleri tüketerek daha uzun süre tokluk sağlanır.

YASAKLARLA BAŞARI OLMAZ
Kesinlikle sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmeyin, bu kızgınlığa, öfkeye strese girmenize neden oluyor. Zaman zaman pek sağlıklı olmasa da yüksek kalorili, sevdiğiniz yiyeceklerin sizi mutlu etmesine izin verin; böylece uzun vadeli bir başarı elde edersiniz. Bir süre sonra tatlı yerine alternatif sağlıklı tatlarla bu ihtiyacınızı giderebileceğinizi göreceksiniz. Sürdürülebilir bir beslenme programınız olmazsa pes edersiniz.

KENDİNİZE ZAMAN TANIYIN
Kısa zamanda çok fazla kilo vermeye çalışmak, imkansızı başarmayı hedeflemek sizi hayal kırıklığına uğratır. Kilo vermenin bir matematiği vardır. Günde 1000 kalorinin altında olan bir beslenme modeli sağlığınıza zarar verecektir. Günde ihtiyacınız olandan 500 kalori az alarak ve günde fazladan 500 kalori harcayarak bunu başarabilirsiniz. Yakılan kalori ile kilonuz doğru orantılıdır, yani kilonuz fazla ise daha fazla enerji harcarsınız. Tabii kilo vermeyi etkileyen pek çok parametre vardır, kullandığınız ilaçlar, sağlık problemleri, hormonlar, yasam tarzınız, beslenme alışkanlıklarınız kilo verme sürecinizi ve hızınızı etkiler. O halde kendinize makul hedefler koymalısınız ortalama ayda 4-6 kiloyu hedefleyebilirsiniz.

DAHA ÇOK LİF TÜKETİN
Posa bakımından zengin besinler, yag oranı ve kalori bakımından düşüktür. Çiğneme hızı da uzun olduğu için yemek yemenizi ağırlaştırarak daha az yemek yemenizi sağlar. Yüksek posalı diyet beraberinde yeterli su alınması ile kısa zamanda tokluk hissi yaratır. Günlük alım miktarı 25 ila 35 gram arasında olmalıdır. Lif alımı için en kolay yollardan biri, daha fazla tahıl, sebze ve meyve yemektir.

OMEGA 3'Ü İHMAL ETMEYİN
Haftada iki porsiyon balık, özellikle somon, sardalya ve omega 3'ten zengin yağlı balıklar ruh halinizi iyileştirir. Araştırmalar omega 3 yag asitlerinin tokluk hissini arttırdığı yönündedir. Kan sekeri ve insülin seviyesinin azalmasını sağlar. Konu balık olduğunda pişirme yöntemine değinmeliyiz; lütfen, balığı pişirirken fırında, ızgarada veya buğlama yöntemlerini kullanın.

MUTLAKA KAHVALTI EDİN
Güne enerjik başlamanız önemlidir, kahvaltı etmeli ve kahvaltınızı çeşitlendirmelisiniz, kahve ve bir parça bir şeyle geçiştirmemeli kahvaltınıza protein, yeşillikler, meyve, ceviz, badem gibi kuruyemişler eklemelisiniz. Kahvaltı yapmak ve kahvaltıda mutlaka bir protein olması metabolizmanın hızlanmasına yardımcıdır.

BAKTERİLERİN MUCİZESİ
Prebiyotikler bağırsakta yararlı bakterilerin gelişmesini teşvik eden doğal, sindirilemeyen gıda bileşenleridir. En iyi seçenekler: muz, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz ve enginar. Probiyotikler ise bağırsak florasını dengeleyen aktif kültürlerdir, en iyi kaynaklar yoğurtlar, kefir, lahana turşusudur. Diyetinizde prebiyotiklerin ve probiyotiklerin bir kombinasyonunu ile sağlık durumunuzu iyileştirmek için güçlü bir adım atmalısınız.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.