Kilo vermeyi bahara ertelemeyin

Yaza girmeden kilo verme telaşına düştüğümüz için bahar aylarında diyete başlarız. Oysa kilo verme planında aç kalmak olmamalı, sağlıklı beslenmeyi tüm yıla yaymak gerekir.

Kilo vermeyi bahara ertelemeyin

Banu KAZANÇ

Yaza hazırlık dönemi yaklaştıkça dört bir yanımızı hızlı kilo verme telaşı sarıyor. Şok diyetler, kalorisi düşük diyetler, tek besine dayalı diyetler, karbonhidratların kısılıp proteinlerin arttırıldığı diyetler ile kışın rehaveti içerisinde alınan kiloların çok kısa zaman dilimi içerisinde geri verilmesi hedefleniyor. Hızlı kilo verme arzusu kilo kaybının ağırlıklı olarak yağdan değil, kas ve su kitlesinden olmasına neden oluyor. Sağlıksız zayıflama diyetleriyle verilen kilolar yaz ortasında hatta bazen deniz kıyısında boy bile gösteremeden fazlası ile geri alındığı gibi metabolizmanıza zarar veriyor. İşin gerçeği; aç kalarak kilo verilmez. Günlük enerjinizi sağlayan besinler eksik ya da dengesiz tüketildiğinde vücudunuz bunun sinyallerini vermeye başlayacaktır. Yaşam kalitenizi yüksek tutmak için öncelik vermeniz gereken konulardan biri bedeninizin ihtiyaçlarının sağlıklı olarak karşılanabilmesi olmalıdır. İhtiyacınız olan kaloriyi proteinler, karbonhidratlar, yağlar, lif, vitamin ve minerallerden yeterli miktarda aldığınız sağlıklı ve dengeli bir beslenme modeliyle; hedeflediğiniz vücut ağırlığına yaza kadar stressiz, telaşsız bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ben bu konuda danışanlarıma 'Hepobur Diyet' adını verdiğim diyetimi öneriyorum. Bu diyette aç kalmak, yasaklamalar, aşırı kısıtlamalar yok. Her besin grubu dengeli olarak tüketiliyor; içerisinde et de var, makarna da, hatta tatlı ve çikolata da. Hepsi hafta bazında çeşitli öğünlere dağıtılarak yeniliyor. İşin sırrı; ölçü, denge ve porsiyon kontrolü. Günün doğru zamanlarında doğru kombinasyonları olan öğünler tüketirseniz kalıcı kilo kontrolünü sağlarsınız. Yaza kadar kilo vermek için kararlı iseniz stratejik adımların en önemlisi diyete başlamadan önce muhakkak hedefiniz olmasıdır ancak hedefleriniz gerçekçi ve ulaşılır olmalıdır. Kendinize imkansız hedefler koymayın ki; diyetiniz yarıda kalmasın motivasyonunuz bozulmasın. Kilo verme sürecinizde istekli olmalısınız. Alışkanlıklarınızın hepsini bir gecede tamamen değiştirmeyi beklemeyin. Önceliklerinizi belirleyin; yapmak istediğiniz değipşiklikleri sabır ve kararlılıkla, yavaşça yaşantınıza geçirmeye çalışın. Örneğin; yürüyüş yaptığınız her gün için takviminize bir yıldız koyabilirsiniz. Böylece ilerlemeyi ve yıldızları görebilirsiniz.

BU ÖNERİLERE GÖZ ATIN
• Aktif olmalı ve hareketli bir yasam tarzı benimsemelisiniz. Fiziksel aktivitenizi arttırmak için (merdiven inip çıkmak, yürüyüş fırsatlarını değerlendirmek) gibi bahaneler yaratmalısınız. Bir spor salonuna üye olun, arkadaşlar edinin, bu süreyi keyif alacağınız bir aktiviteye dönüştürün. Hava koşulları ve hafif üşütmeler nedeniyle kendinizi iyi hissetmeyip, spora ara vermiş olabilirsiniz. Sakın havlu atmayın ve kaldığınız yerden devam edin.
• Lezzetin bol un, yağ, şekerden oluşmadığının bilincinde olun. Düşük kalorili ve sağlıklı yemek tariflerini öğrenin; kitaplar satın alın.
• Planlı alışveriş yapın. Organik ürün satan mağazalar, pazarlar konusunda araştırmalar yapın; semt pazarlarından haftalık alışveriş yapın.
• Sağlıklı yemek pişirmenize yardımcı olacak mutfak gereçleri satın alın. Mesela buharlı bir pişirici ile işe başlayabilirsiniz.
• Su şişeniz ile dost olun. Su içmenizi teşvik etmek için bilgisayarınıza ya da telefonunuza gün içerisinde sizi uyaracak hatırlatıcı mesajlar koyabilirsiniz.
• Sağlıklı bitki çayları ve değişik tatları denemelisiniz. Aynı şeyi baharatlar içinde yapabilirsiniz.
• Alışverişe vakit ayırın ve etiketleri okumak için çaba sarf edin. Ambalajlı ürünlerin üzerindeki etiketler; tüketicilerin sağlığını korumada ve satın alma kararlarında etkili olur. Etiketlerde; besin ögeleri, enerji değerleri, içerdikleri vitamin ve mineraller, son kullanma tarihleri, katkı maddeleri, saklama koşulları gibi birçok bilgi yer alır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.