Besinleri eşleştirmek oldukça faydalı

Pek çoğumuz hep aynı besinleri tüketme eğilimindeyiz. Oysa ki insan türünün belki de en karakteristik özelliği, diğer canlı türlerinin beslenmelerine kıyasla çeşitli besinleri tüketebilmesi.

Besinleri eşleştirmek oldukça faydalı

Banu KAZANÇ

Besinlerin birlikte tüketilmesi tek baslarına tüketilmelerinden daha fazla yararlı olur. Örnegin yeşil çay ile limon, yulaf ezmesi ve çilek veya yulaf ile elma, kırmızı biber ile beyaz peynir arasında kurulan dostluk bu sinerjinin özetidir. Listemizi genişletelim... Gıda sinerjisinin diğer iyi örnekleri, kırmızı etleri pişirmeden önce biberiye gibi otlarla marine etmektir. Biberiye gibi otlar yüksek sıcaklıklarda etler pisirildiginde oluşabilecek bazı serbest radikallerin nötralize edilmesine yardımcı olan güçlü antioksidanlar içerir. Fasulye pisirirken içine kırmızı biber ilave edin. Demir içeren besinler ile birlikte C vitamini içeren besinleri birlikte tükettiginizde; yani limon, yesillik, kırmızı biber ile demir daha fazla emilir.

HANGİ BESİNLER BİRLİKTE TÜKETİLMELİ?
Demir emilimi için C vitamini: Bitkisel kaynaklardan elde edilen demir, hayvansal gıdalarda bulunan demir kadar emilemez. Daha iyi emilmeleri için onları C vitamini açısından zengin gıdalarla eşleştirin. Limon, greyfurt, portakal, çilek, en çok C vitamini içeren meyvelerden bazılarıdır.
Demir ve çinkoyu kükürt ile eşleştirin: Demir ve çinko bakımından zengin gıdalar, genellikle sülfürlü gıdalarla en iyi şekilde yenilir. Karaciğer, sığır eti ve hindi, sarımsak, sogan ve yumurta sarısı ile daha faydalı hale gelir.
Domates yerken yanında birkaç dilim avokado olsun: Domatesler C ve A vitaminin önemli bir kaynağıdır ve likopen açısından zengindir. Likopen, yağda çözünen bir besin ögesidir, baska bir deyisle, düzgün bir sekilde emilmesi için yağ ile kombine edilmesi gerekir. Bunun için domatesler ile avokado kombinasyonu mükemmel besin sinerjisi sunar.
D vitamini kalsiyum olmadan olmaz: Vücudunuzda kemik güçlendirici etkisi olan kalsiyumu emmek için D vitamini gerekir, ancak çok az besinde dogal olarak bulunur. Yumurta sarısı D vitamini için iyi bir kaynaktır, o halde kahvaltıda peynir ile zenginlestireceginiz omlet yemeye ne dersiniz? Kalsiyum miktarını omlete ilave edeceğiniz brokoli ile arttırmanız da mümkün olur. Ya da öğlen yediğiniz bol yeşillikli salatanın üstüne katı haşanmış yumurta ilave etmek, benzer sinerjik etkiyi sagğayacaktır.
Kalsiyum, bor ve magnezyum uyumu: Kemik olşumu için gerekli olan bor ve magnezyum olmadan, kalsiyum tek başına gerekli olan faydayı sağlayamaz. Mineraller çoğunlukla vitaminler ile birlikte çalısır. Yüksek dozda kalsiyum alınması halinde vücutta çinko emilmesi azalır. Et, deniz ürünleri, karaciğer, yumurta sarısı ve tahıl tohumlarında çinko bulunur. Kalsiyumun emilmesi ve vücut tarafından tam olarak kullanılabilmesi için D vitamini de gerekir.
B12 vitamini ve folat ikilisi: Folat, koyu yapraklı yesil sebzelerde, baklagiller, yumurta sarısı ve ayçiçeği tohumlarında bulunur. B12 vitamini ise sadece hayvansal ürünlerde bulunur. Folat ve vitamin B12, DNA ve alyuvarların sentezinde birlikte çalışır. Hayvansal proteininize bir salata veya sebze ekleyin.
Meyveleri kuru yemişler ile tüketin: ve diğer fındık çesitleri E vitamini bakımından zengindir. Bağışıklık sisteminize daha da fazla destek sağlamak için çilek, kivi, portakal ve diğer turunçgiller gibi C vitamini bakımından zengin meyveleri eşleştirin.
Sarımsak ve somon balığı, kolesterolü düşürür: Son derece lezzetli bir kombinasyon olmasının yanı sıra sarımsakla birlikte balıkları yemek kolesterolünüzü düşürmek ve kardiyovasküler sağlığınızı artırmak için mükemmel bir yoldur.
Selenyum ve iyot: Selenyum eksikliği, iyot eksikliği etkilerinin artmasına neden olmaktadır. İyot minerali süt, yumurta, yesil yapraklı sebzeler ve deniz ürünlerinde bol miktarda bulunur. Selenyum kaynakları deniz ürünleri, karaciğerdir. Tahıllar ve tohumlarda da selenyum bulunur.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.