Mutluluğa giden yol

Artık bilimsel olarak kanıtlanan gerçek şu; mutluluğa giden yol, çalışan bağırsaktan geçiyor... Bunun için önceliğiniz sağlıklı beslenerek bağırsak florasını iyileştirmek olmalı.

Mutluluğa giden yol

Banu KAZANÇ

Sindirim sağlığı genel sağlık için çok önemlidir, sindirim sistemlerinin en önemli organları ise bağırsaklarımızdır. Bağırsaklar, tüketilen besinlerin emilmesini sağlayıp, zararlı moleküllerin, toksinlerin ve diğer atıkların dışkıyla atılmasından sorumludur. Kişiye göre değişse de, günde bir ile üç kez yumuşak bir kıvam ve kolay geçiş ile atıkların vücudunuzdan atılıyor olması sağlıklı çalışan bağırsaklar için iyi bir işarettir. Sindirim sağlığını geliştirmek ve korumak için, besin seçiminde denge ve çeşitlilik önem taşır. Bağırsak bakterilerimizdeki değişiklikler stres, kaygı, depresyon gibi durumları tetikleyebiliyor. Çalışmalar, bağırsaklarımızla beynimiz arasında bir bağlantı olduğunu, serotonin hormonunun önemli bir miktarının bağırsak duvarından salgılandığını gösteriyor.

SAĞLIKLI BAĞIRSAKLAR İÇİN LİF
Lifler, normal bağırsak hareketlerini teşvik eder ve kabızlığı önler. Çözünebilir lifler, kuru baklagiller, bezelye, yulaf, elma, portakal ve havuç gibi birçok meyve ve sebzede bulunur, oluşturduğu jel yapısı ile ince bağırsaklarda gıda emiliminin yavaş olmasını sağlar. Çözünmeyen lifler için tahıl ürünleri, buğday kepeği, çavdar, fındık, meyve kabukları, karnabahar, yeşil fasulye, patates gibi sebzeler iyi kaynaklardır. Suda çözünmezler, suyu tutarlar ve kendileri sindirilmeden atık maddelerin bağırsak içerisinde hareketini sağlarlar. Su tutma özellikleri nedeni ile dışkının yumuşak ve hacimli olmasına yardımcıdırlar. Tüm bitkisel gıdalar lif içerirler. O halde; sağlıklı bağırsaklar için daha fazla sebze, meyve, baklagiller, tohumlar ve tam tahılları beslenmenize eklemeye başlayın.

LİF ALIMINI ARTTIRIRKEN DİKKAT
Posanın su tutabilme özelliği vardır. Bu yüzden, özellikle yeterince suyla birlikte alınırsa, posa siserek kitle etkisi oluşturur. Sağlığınız için günlük 25-30 gram posa tüketmeniz önerilmektedir. Yüksek lifi besinlerin asırı tüketimi bazı vitamin ve mineralleri vücut tarafından kullanılmadan dışarı atılmasına neden olur. Bu nedenle günde 50 gramdan fazla lif alınmamalıdır, beslenmenizde lif almayı aniden arttırırsanız bu sizi rahatsız edebilir, gaz, ishal ve şişkinliğe neden olur. Önce kepek gibi sert liflerden çok daha kolay sindirilebilen meyve, sebze bazlı lifleri yemeyi deneyin.

SU İÇMEK GİBİSİ YOK
Lifli besinleri tüketirken beraberinde yeteri kadar su da içmelisiniz. İhtiyacınız olduğu kadar su içmezseniz, vücutta toksinlerin oluşmasına neden olursunuz ve kabızlık, şişkinlik, gaz, IBS ve yorgunluk riski artar. Bağırsak sağlığı için günde 2.5 litre su içmeyi unutmamalısınız.

İSLENMİŞ ET ÜRÜNLERİNİ YEMEYİN
Sosis, salam gibi işlenmiş et ürünlerine itibar etmemeniz gerekiyor. Ancak bu, kırmızı eti beslenmenizden çıkarmanız anlamına gelmiyor, haftada iki porsiyonla sınırlı olduğu sürece kırmızı et tüketmeye devam edebilirsiniz.

RAFİNE ŞEKERİ KISITLAYIN
Araştırmalara göre yüksek şeker içeren beslenme, bağırsak florasında zararlı bakterilerin artmasına sebep oluyor. Yine işlenmiş gıdalarda genel olarak bağırsaktaki bakterileri ve bağırsak yüzeyinin olumsuz yönde etkileyen kimyasallar, katkı maddeleri bulunuyor. Beyaz ekmek, bisküviler, kurabiyeler, kekler, börekler, çay, kahve, kolalı içecekler ve gazozlar, aşırı şekerli yiyecekler, mayalı yiyecekler, şekerli meyve sularından uzak durun...

PROBİYOTİK VE MAGNEZYUM ÖNEMLİ
Fermente yiyecekleri tüketmelisiniz; turşu, boza, sıra, tarhana, sirke, fermente süt ürünleri, kefir evde mayalanmış yoğurt gibi doğal probiyotik besinler tüketin. Magnezyum bağrsaklarınızdaki suyu arttırarak bağırsaktan dışkıyı taşımak için hareketin baslamasına yardımcı olur, koyu yapraklı yeşillik, fıstık, balık, tam tahıl ve kakao gibi magnezyum bakımından zengin besinlere sofranızda yer vermelisiniz.

EGZERSiZ YAPIN
Bağırsak sağlığı için dolaşıma olan katkısı nedeniyle egzersiz önemlidir. Masa başı hareketsiz çalışma düzeni bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini zorlaştırır, Egzersiz, tüm sindirim sisteminiz için daha fazla oksijen demektir. Spor rutininizin asırı olması gerekmez, günde 15-25 dakika yürüme, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmaya yardımcı olmak için yeterlidir. Ayrıca D vitamininden yararlanmak için güneşe uygun saatler ve uygun sürelerde daha fazla çıkmalısınız. D vitaminin bağırsak hareketlerini dengelemeye yardımcı olduğu gösteren çalışmalar mevcuttur.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.