Yaz aylarının favori üçlüsü

Öğünlerinize ekleyeceğiniz salatalık, domates ve yeşil biberli bir tabak lezzet, sıcak havalarda ferahlık verirken, vücudunuza da sağlık katar.

Yaz aylarının favori üçlüsü

Banu KAZANÇ

Yaz aylarında beslenmenize ilave ettiğiniz salatalık, domates ve yeşil biber, yüksek oranda su içermesi ile serinletici ve nemlendirici bir özelliğe sahip. Düşük kalorileri ile kilo verme programınızı destekler. Yüksek su içeriği olan yiyecekler, fiziksel olarak daha büyüktürler, midenizde daha fazla yer kaplar ve bu açlık algınız için önemlidir, tok tutarlar. 100 gram taze yeşil biber yüzde 92 su ile 18 kalori, salatalık yüzde 96 su ile 15 kalori, domates yüzde 94 su ile 22 kalori içerir.

SALATALIK

Bünyesinde A vitamini, B1, B6, C, D, folat gibi pek çok vitamin barındırır. Mineraller yönünden de oldukça zengindir, içeriğindeki kalsiyum, magnezyum, potasyumdan oranları oldukça yüksektir. Yüzde 96'sı su olan salatalık, özellikle sıcak günlerde serinlik veren, vücudun su ihtiyacını karşılayan, bir o kadar da kalorisi düşük olan kabakgillerden bir sebzedir. Salatalığı kabukları ile tüketmelisiniz. Kabukları ile birlikte tüketildiğinde lifli yapısı sindirime yardımcıdır, kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silis içerir. Ancak kabukları ile tüketirken iyice yıkamaya özen göstermelisiniz. Organik olmasına dikkat edin, normal salatalıkların dış yüzeyi raf ömrü uzasın diye koruyucu maddelerle kaplanır. Salatalığın nemlendirici gücünü daha da arttırmak ister misin? O halde, yoğurt, nane ve buz küpleri ile karıştırmayı deneyin.

BİBER

Bütün biberler A, C ve K vitaminleri bakımından zengindir. Yeşil biber; sivri biber, dolmalık biberden farklı olarak daha uzun ve daha etli olan bir türdür. Acı ve tatlı çeşitleri olur, güçlü bir antioksidandır. İçeriğindeki A ve C vitaminleri, hücre hasarı, kanser ve yaşlanma ile ilgili hastalıkların önlenmesine yardımcı olur ve bağışıklık fonksiyonunu destekler. Vücudumuzdaki serbest radikallerin yıkıcı etkilerini dengeleyebilen ve genel sağlığımızı koruyan, kardiyovasküler riskleri azaltan C vitamini oranı oldukça fazladır. Özellikle de C vitamini, cildimizin sıkı ve sağlıklı kalmasını sağlar ve kolajen oluşumunu kolaylaştırabilir. Yeşil biberlerde bulunan fito besin maddeleri, anti-inflamatuar bir rol oynar, artrit ve astımda bulunan inflamasyonu da azaltırlar. K vitamini, kan pıhtılaşmasını destekler, kemikleri güçlendirir ve hücrelerin oksidatif hasara karşı korunmasına yardımcı olur. Sodyum ve potasyum açısından gayet zengin olan biber, ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum başta olmak üzere birçok mineral içerir.

DOMATES

Domates kilo vermenize yardımcı olabilir, düşük kalorilidir, yağ içermez, lifli yapıda ve su oranı yüksek bir besindir. Görme fonksiyonunun üzerinde olumlu etkileri, mide sağlığı ve düşük kan basıncı sağlamasının yanı sıra diyabet, cilt problemleri ve idrar yolu enfeksiyonlarına yardımcı olduğunu sıralayabiliriz. Ayrıca domates, sindirimi rahatlatmak, kan dolaşımını uyarmak, kolesterol düzeylerini düşürmek, sıvı dengesini iyileştirmek, böbrekleri korumak, vücuda detoks etkisi ile toksinlerden arındırmak, erken yaşlanmayı önlemek ve enflamasyonu azaltmak gibi pek çok yararlarını ekleyebiliriz. Domates antioksidan özellik de taşır. A ve C vitamini, kansere neden olan serbest radikallere karşı hareket eden doğal bir antioksidanlardır. Cildi güneşin zararlı UV ışınlarına karşı korumaya yardımcı beta-karoten, ayrıca etkili bir antioksidan olan likopeni yüksek oranda içerir. Folat ve potasyum, tiamin, niasin, B6 vitamini, magnezyum, fosfor ve bakır için de iyi bir kaynaktır. Özellikle lif açısından zengin olan domates, sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığı giderir. Bünyesindeki potasyumdan ötürü, yüksek kan basıncını düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için önerilir. Yüksek kolesterol düzeylerini düşürmek için güvenli bir yol olarak önerilen niasin de (B3 vitamini) bulunur. Ayrıca içeriğindeki B6 vitamini ve folat, homosistein düzeylerini düşürmede yardımcı olur. Yüksek homosistein düzeyleri, damar çeperine zarar verebilir ve kalp-damar hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Kanın pıhtılaşmasında ve kanama kontrolünde, kalsiyum ile birlikte kemik sağlığını teşvik edici, sertleştici özelliği olan osteokalsini harekete geçiren K vitamini domateste bol miktarda bulunur. Kullanıldığı yerlere gelince; domates, hemen hemen her yemeğe yakışır, makarnalar, pizzalar, çeşitli içecekler ve akşam yemeği, kahvaltı dahil tüm öğünlerde bir lezzet unsuru olarak eşlik eder.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.