Diyette mükemmel bir sebze

Kilo verirken tercih edebileceğiniz mükemmel bir sebzeyi anlatacağım size bu hafta... Hem lezzetli hem düşük kalorisiyle kabak, kilo kontrolünde en büyük yardımcınız.

Diyette mükemmel bir sebze

Banu KAZANÇ

Kabak denildiğinde ilk akla gelen sakız kabağıdır. Sakız kabağı, açık yeşil renkli, silindir şeklindeki yemeklik kabak cinsidir, en çok yetiştirilen, en iyi bilinen ve tüketilen kabak türüdür. Kabak, belki de sebzeler içinde en sevilenler arasındadır, lezzeti ile pek çok yemeğin içinde yer alabilecek özelliktedir. Kabak diyete eklenebilecek harika bir gıdadır ve kilo verme programındaysanız sizin için vazgeçilmezdir. O halde kilo vermenizde katkı sağlayacak, sofranızda bol bol yer almayı hak eden bu sebzeyi daha detaylı olarak tanımaya ne dersiniz?

KİLO VERMEYE NASIL YARDIMCI OLUR?
Kilo vermek isteyenlerin favorisi olan kabağın glisemik indeksi çok düşüktür, az kalorilidir, neredeyse hiç yağ içermez, bünyesinde yüzde 95 gibi yüksek oranda su bulundurur ve lif bakımından zengin oluşu ile tok tutar. Hazırlaması, çok kolay olan bu sebze; A, C, B1, B2 ve B6 vitamini, folat, magnezyum, potasyum, bakır, kalsiyum, sodyum, demir, çinko, manganez ve fosfor içerir. Kabaklarda bulunan C vitamini, folat ve beta karoten, hücreleri zararlı kimyasallardan korumaya yardımcı olur. Beta-karoten ve C vitamini iltihap semptomlarını azaltıcı özelliklere sahip. Kabakta, kolesterol, yağ ve sodyum oranı düşüktür ve kalp sağlığı için temel gereksinim olan yeterli miktarda potasyum içerir. Kardiyovasküler sistemi korur, magnezyum içeriği özellikle kalp krizi ve felç riskini azaltır. Lif içeriği yüksek kolesterol seviyelerini düşürür. Kabak; alfa-karoten ve beta-karoten ile antioksidan kaynağıdır. Kabak, içinde karotenoidlerle, vücudunuzdaki hücrelerin gençleşmesine yardımcı olur ve erken yaşlanmayı durdurarak cilde ciddi zararlar vermesini önler. Antioksidan içeriğin çoğu kabakların hemen altında olduğundan, çok hafif kabuklarını kazımak yeterlidir. Tükettiğiniz her 100 gram kabakta sadece 17 kalori vardır. Yani doyasıya yiyip, çok az miktarda kalori alırsınız. Bir diğer özelliği ise kabak, metabolizmanızı hızlandırarak yağ yakmanızı kolaylaştırır. Çabuk sindirilir, idrar söktürücü ve kabızlığı giderici özelliğe sahip. Kabak, bünyesinde hem çözünebilen hem de çözünmeyen lifler içerir. Çözünebilen lifler, kan şekerinin ani yükselmesinin önüne geçer. Çözünemeyen lifler ise bağırsak sağlığına iyi gelen yararlı bakterilerin oluşmasını sağlayarak sindirime destek olur, böylece yağ ve toksinlerden kurtulmuş oluruz. Kabağı farklı tariflerle değişik yemekler halinde sunmak mümkün. Hem az kalorili hem doyurucu hem de lezzetli... Diyette olanlar kabak ile enfes tatlar yaratabilirler, biraz araştırmaya ne dersiniz? Kabağı hazırlarken, kızartma gibi kalori değerini arttıran pişirme yöntemleri yerine sağlıklı pişirme tekniklerine yönelmelisiniz. Kabaklarınızla sotelenmiş, ızgarada veya fırında pişirilmiş farklı tarifler deneyebilirsiniz. Kabağın yemeğini ve çorbasını yapabileceğiniz gibi, rendelenmiş kabak ile salatasını yapabilir, içerisine sevdiğiniz otları, yoğurt, ceviz ekleyerek sağlıklı bir öğün yaratabilirsiniz. Köfte harcının içine de katabilirsiniz. Kabak ve lor peyniri henüz bir araya getirmediyseniz mutlaka denemelisiniz! Izgara yapılmış kabak dilimleri arasına istediğinizi sarabilirsiniz, bu neden somon ya da hindi füme olmasın? Çorbasının da enfes olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Bence çok farklı tarifler bulabilirsiniz.

KABAKTAN SPAGETTİ YAPABİLİRSİNİZ
Kabakları incecik kesin -bunu yapan aletler satılıyor- sonrasında kaynayan suya spagetti haline getirdiğiniz kabakları atıp suyunu süzün ve ardından hemen buz gibi soğuk suyun içinde bekletin ki hem pişmeye devam etmesinler hem de renk ve diriliklerini kaybetmesinler. Yine suyunu süzün, sızma zeytinyağı ve kıydığınız fesleğen yaprakları ile karıştırın, üstüne parmesan peyniri ilave edin. Ben kabağa fesleğen ve parmesan peynirini çok yakıştırıyorum. Siz, damak tadınıza uygun farklı ilaveler yapabilirsiniz. Makarnadan yaptığınız spagettide olduğu gibi sarımsak ve domatesli bir sos eşliğinde de sunabilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.