Yeni bir mevsim yeni bir başlangıç

Havaların soğuması ve erken kararması hem bizi psikolojik olarak etkiliyor hem de vücut direncini düşürüyor. Bu geçiş döneminde beslenmemize daha çok dikkat etmeliyiz.

Yeni bir mevsim yeni bir başlangıç

Banu Kazanç

Yazı geride bıraktık. Okul, iş, şehir yaşamı, trafik, erken kararan hava, sararan, dökülen yapraklar, yağmur derken klasik rutin yaşantımıza döndük. Özellikle mevsim dönüşünün yaşandığı şu günlerde, insan vücudunda da çeşitli fizyolojik değişimler olur. Havaların soğuması ile alt-üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı eğilimleri artar, bulutların grileştiği gökyüzü ve yavaş yavaş soluklaşan gün ışığı nedeniyle beyindeki serotonin ve melatonin hormonundaki değişimler de söz konusudur. Kişiler, stresten daha fazla etkilenir, uyku bozuklukları, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, mutsuzluk ve iştah değişiklikleri gibi belirtiler ortaya çıkar, depresif olurlar. Daha kısa günler, daha az gün ışığı ve iç mekanda daha fazla zaman geçirdiğimiz bu geçiş dönemlerinde beslenmeye özen gösterilmemesi, sıkı diyet uygulamaları da, vücudun direncini azaltır.

Zengin bir beslenme planı
Vücut direncimizi; A, C, E vitaminleri, selenyum, çinko, magnezyum gibi mineraller ile omega 3 yağ asitlerine beslenmemizde daha fazla yer vererek koruyabiliriz. Kalori içeriği dengeli, besin değeri yüksek gıdalara yer vererek antioksidan içeriği zengin mevsimine uygun taze meyve ve sebzeler tüketerek enerji seviyemizi korur ve performansımızı artırabiliriz. A vitamini, kabak, ıspanak, havuç, kırmızı biber, lahana, brokoli, kuşkonmaz, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, yaban mersini, balıkta bulunur. E vitamini güçlü bir antioksidandır, yağlı tohumlar fındık, badem, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve tahinde bulunur. Selenyum ise balık, kümes hayvanları, süt ürünlerinde, buğday, yulaf ve esmer pirinç, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, kırmızı biber, turp, mantar, yumurta, ay çekirdeğinde bulunur. Güçlü bir antioksidan olan selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirir. Çinko da kırmızı et, fındık, fıstık, süt, peynir ve kuru baklagillerde bulunur.
Beynimiz stres zamanlarında magnezyum ihtiyacı duyar ve bu mineral anksiyete ve depresyonun etkilerini önleme veya azaltma ile bağlantılıdır. Magnezyum; badem, balık, kakao, yeşil yapraklı sebzeler, yulaf, yer fıstığı, bezelye, susam buğday kepeği, tam buğdayda bulunur. Vücut tarafından kullanımı için D vitamini gereklidir.

Antioksidanların gücü
Çok fazla meyve ve sebzeyle daha fazla bitki bazlı yemek yemek, antioksidan alımınızı arttırmanın ve genel olarak sağlığınızı desteklemenin harika bir yoludur. Sebze ve meyvelerin renkleri bize antioksidan kapasitesi ve çeşidi hakkında bilgi verir. Mevsiminde toplandığında içeriğinde bulunan antioksidan miktarı en yüksek düzeyde olmaktadır. Özellikle meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek önemlidir. Her bir meyve ve sebzenin sağladığı antioksidan birbirinden farklıdır. Bu nedenle sebze ve meyve tüketiminizi çeşitlendirmeli ve renklendirmelisiniz.

C Vitamini desteği
Bağışıklık sistemi zayıflarsa, metabolizma direkt yavaşlar, vücut kendini koruma altına alı. Ayrıca stres altındaysanız ve kendinizi güçsüz hissediyorsanız, C vitamini almanızı öneririm. Bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde oldukça önemli olan C vitamini doğal yollardan sebze ve meyvelerden alındığında etkisini daha fazla gösterir. C vitamini ayrıca tokluk hissi yaratır ve insülin dengesini sağlayan krom mineralinin emilimini de arttırır, metabolizmayı hızlandırır, kan yapımı için gerekli olan demir ve folik asidin vücutta kullanımını sağlar. Özellikle ateşli hastalıklarda vücut direncinin artırılmasına yardımcıdır. Fazla tüketildiği zaman idrar yoluyla dışarı atılır, aşırı miktarlarda alındığında ise böbrekleri yorar ayrıca bazı bünyelerde taş oluşumunu arttırabilir. C vitamini deposu olan turuncu ve kırmızı yiyecekleri dolabınızdan eksik etmemelisiniz. Turunçgillerden mandalina, portakal, greyfurt, bunların yanına ananas, kivi, yeşil biber, kırmızı biber, maydanoz, roka, karnabahar, ıspanağı da ekleyebilirsiniz. Düzenli egzersiz, kaliteli uyku, yorgunluk ve stresi azaltır, böylelikle beyin mutluluk hormonu salgılar, enerji artışı sağlar, kas iskelet ve sinir sistemini güçlenir. Güneşli günlerde açık havada yürüyüş yapmak, sizi rahatlatmanın yanı sıra vücudun D vitamini ihtiyacını karşılamasına da yardımcı olacaktır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.