Paylaşılmış paranoid bozukluk nedir? Tedavisi nasıldır?

Paylaşılmış paranoid bozukluk hakkında merak edilenler...

Paylaşılmış paranoid bozukluk nedir? Tedavisi nasıldır?

Gündemde sıkça konuşulan paylaşılmış paranoid bozukluk rahatsızlığının ne olduğu, nasıl tedavi edilebildiği konuları internette merakla araştırılıyor. ATV'de Müge Anlı'nın sunduğu "Tatlı Sert" programındaki Palu ailesi gündemde büyük etki bıraktı. İstanbul Gelişim Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ertan Tezcan, aile bireylerinin "Paylaşılmış paranoid bozukluk" yaşıyor olabileceğinden bahsetti. Peki nasıl bir rahatsızlıktır, tedavisi var mıdır?

Psikiyatri Uzmanı Ahmet Ertan Tezcan: "Bu hastalıkta baskın denilen bir kişi vardır, bu kişi ağır hastadır ve hezeyanları vardır. Mantıklı tartışmayla değiştirilmeyen, gerçeğe uymayan düşünceleri bir şekilde etkide kalan kişiye empoze eder. 'MIT beni takip ediyor, CIA beni takip ediyor ' der ve en az 20-30 inanan bulabilir. 'Birileri bana kötülük yapmak istiyor, peşimdeler, uğraşıyor' der ve yine bir takım taraflar bulabilir. Bunu çeşitli inanç organizasyonlarında da görebilirsiniz. Bazı inanç organizasyonlarında bu intihar boyutuna gidecek şekilde de olabilir."



Paylaşılmış paranoid bozukluğun tedavi edilebilir olduğundan bahseden Tezcan, etkilenen kişiden uzak duran diğer kişilerin çok hızlı iyileştiğine değindi. Bazı kişilerde ilerlemiş durum söz konusuysa daha ciddi tedaviler gerekebilir. Bu nedenle birey olarak herkesin araştırıp öğrenmesi, kimsenin sözüne bağlı kalarak inanmaması ve mutlaka psikolojik destek alması büyük önem taşıyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.