Down Sendromu nedir? Down Sendromu belirtileri ve tedavisi

Bugün 21 Mart Down Sendromu Günü. Farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler’in bugünü Down Sendromu ilan etmesi ile her yıl etkinlikler de yapılmaya başlandı. Gündemde Peki Down Sendromu belirtilerinin ve tedavisinin de ne olduğu merak edilmeye ve

Down Sendromu nedir? Down Sendromu belirtileri ve tedavisi

Geç hamileliklerin büyük bir sebep olduğu gösterilen Down Sendromu kromozom farklılığından oluşur. Hamilelikte ikili testlerle Down Sendromu şüphelerinden emin olmak mümkündür. Down Sendromu bir hastalık değildir, sadece hem fiziksel hem de zihinsel gerilik yaşanır. Erken teşhis ve doğru eğitim tedavileriyle bireyleri topluma kazandırmak mümkündür.

DOWN SENDROMU NEDİR?

Down sendromu 21. kromozom çiftinin bir kısmında ya da tamamında ekstra bir kromozom kopyasının meydana gelmesiyle oluşur. Vücudumuzdaki her hücrede genler vardır ve bu genler hücrede gruplanmış durumdadır. Normalde her hücrede 46 kromozom bulunur. Bu kromozomların 23'ü anneden, 23'ü babadan gelir.

Down sendromunun en bilinen çeşidi Trizomi 21'dir ve bu durumda her hücrede 46 yerine 47 kromozom bulunur. Bu durumun sebebi, döllenme öncesinde veya sırasındaki hücre bölünmesinde ortaya çıkan sperm veya yumurta hücresinde ekstra bir kopya kromozomdur. Down sendromunun %95'i Trizomi 21'dir. Trizomi 21'in % 88'i de yumurta hücresindeki bölünme bozukluğundan kaynaklanır.



DOWN SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Yüzde düzleşme,
-Kafanın küçük olması,
-Kısa boyluluk,
-Dilde çıkıntı hali,
-Yukarı doğru eğik göz kapakları,
-Olağandışı şekilli veya küçük kulaklar
-Kaslarda zayıflık,
-Küçük el ve parmaklar

DOWN SENDROMU'NUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Down Sendromu olan bireylere özel ili ve tedavi gerekir. Özellikle annenin psikolojik olarak iyi olması ve çocuğuna destek sağlaması çok önemlidir. Fizik tedavi uygulanarak kasların ve mimiklerin gelişimi sağlanabilir. Yakından ilgilenerek eğitimi için sabırlı bir şekilde çalışmalar yapılmalıdır. Kilo almamaları için beslenmelerinin de doğru şekilde olması önem taşır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.