Sebzelerin önemi çok büyük

Günlük beslenmede sebzelerin önemi çok büyük. Farklı renk, doku ve özellikteki sebzeleri gün içindeki öğünlerimizin arasına katarak hem sağlıklı kalır hem de formunuzu koruyabilirsiniz.

Sebzelerin önemi çok büyük

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Geçtiğimiz hafta sebzelerin sadece bireysel olarak değil, medeniyetler düzeyinde de çok önemli olduğunu anlatmış ve bitki tabanlı beslenmenin bize neler kattığını ele almıştım. Bu hafta sebzelerin önemine devam ediyorum ve içeriğindeki mineral ve vitaminlerin ne işe yaradığını detaylarıyla anlatıyorum...

-Sağlıklı dişler, kemikler, saçlar ve tırnaklar için kalsiyum gereklidir. Ispanak, maydanoz, brokoli, kereviz, pırasa, lahana, havuç kalsiyum içerir.
-Potasyum, kasları ve sinirleri kontrol eder ve yüksek tansiyonu önlemede önemli olabilir. Tüm sebzeler potasyum içerir.
-Demir, kırmızı kan hücreleri için gereklidir, böylece oksijen vücudun etrafında taşınabilir. Ispanak, maydanoz, pırasa, brokoli ve mantar iyi demir kaynaklarıdır.
-Fitobesinler, doğal olarak oluşan bitki bileşikleridir. Sebzelerde, genellikle küçük miktarlarda, binlerce farklı bitkisel besin maddesi vardır. Genellikle meyve ve sebzelerin parlak renklerinden sorumludurlar ve araştırmalar, bu bileşiklerin hastalık riskini azaltmaya ve sağlığı teşvik etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir, örneklersek, domateslerde likopen, havuçta beta-karoten ve brokoli içinde glukosinolattır.
-Lifler, sindirim sistemini sağlıklı tutar, sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasına yardımcı olur, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltır. Lif ayrıca, kolesterol seviyelerini düşürebilir. Lif oranı yüksek sebzeler bakla, bezelye, ıspanak, yeşil fasulye, tatlı mısır, lahana, brokoli ve Brüksel lahanasıdır.

HANGİ ORGAN İÇİN HANGİ SEBZE YEMELİYİZ?
Beyin: Sebzelerdeki birçok besin maddesi beyin fonksiyonu için önemlidir, nörolojik fonksiyon için gereklidir psikolojik ve bilişsel işleve katkıda bulunurlar. Folat, niasin, tiamin, demir, B6 ve C vitamini. Bunun için hangi sebzeleri seçmelisiniz? Brüksel lahanası, bezelye, kırmızı biber, mısır, brokoli, turp, pancar, ıspanak.
Sağlıklı görme: Normal görme için önemli vitaminlerden biri A vitaminidir. Sebzelerde önceden oluşturulmuş A vitamini (retinol) bulunmamasına rağmen, vücudumuz tarafından A vitaminine dönüştürülebilen beta-karoten gibi seçilmiş karotenoidler içerirler. A vitamini açısından zengin sebzeler; havuç, balkabağı, su teresi, ıspanak, Çin lahanası, pancar.
Enerji: Sebzeler büyük oranda sudan oluşur ve günlük enerji ihtiyacımızın küçük bir kısmını karşılarlar. Bu noktada devreye karbonhidrat, lif ve mikrobesinler olarak adlandırdığımız vitamin ve mineraller girer. Destekleyen sebzeler havuç, bezelye, enginar, mısır, patlıcan.
Sindirim sağlığı: Lif, özellikle sindirim sağlığı için önemlidir bağırsak hareketlerini düzenli olmasında katkıda bulunur. Sindirim sağlığını destekleyen sebzeler; ıspanak hindiba yaprağı, lahana, alabaş, Brüksel lahanası, brokoli, fasulye, pancar, su teresi, rezene, şalgam, havuç.
Bağışıklık: Sebzelerdeki birçok besin, sağlıklı çalışan bir bağışıklık sistemi için önemlidir. A vitamini, C vitamini, folat ve B6 bakır, demir selenyum, çinkoyu sayabiliriz. Bağışıklık fonksiyonunu destekleyen sebzeler, su teresi, pancar, ıspanak, kırmızı biber, domates. Hidrasyonu nemli kalmayı destekleyen sebzeler, su içerikleri yüksektir. Rezene dolmalık kabak, kereviz, hindiba, karnabahar, kırmızı lahana, marul ve pırasanın su içeriği yüksektir.
Sağlıklı cilt: Sebzelerdeki birçok besin, sağlıklı ciltler için önemlidir. A vitamini ve niasin, normal cilt ve mukoza yapısı ve fonksiyonu için gereklidir. C Vitamin, kolajen oluşumuna katkıda bulunur. Çinko, normal cilt yapısına ve yara iyileşmesini sağlar. Sağlıklı ciltler için sebzeler; kabak, kırmızı biber, su teresi, ıspanak, kuşkonmaz.
Sağlıklı kemikler ve eklemler: Kalsiyum ve D vitamini alımı kemikler için özellikle önemlidir. Kemikleri ve eklemleri destekleyen sebzeler: Ispanak, şalgam, Brüksel lahanası, brokoli, taze soğan, marul, kuşkonmaz, lahana.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.