Diyette çorbanın önemi

Bir kase sıcak çorba, özellikle soğuk bir kış günü hem içimizi hem de ruhumuzu ısıtan mükemmel bir seçimdir. Üstelik lezzetli bir çorba, kilo vermeye çalışırken de ilk akla gelen olmalı.

Diyette çorbanın önemi

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Sıcak bir çorba duyuları harekete geçirir. Bu sıcak karışımlar, benzersiz kokuları, tatları, buram buram tüten sıcak dumanları, görsel keyifli sıcaklıkları ile yerken zevk verecektir. Çorba içmenin size sıcak bir lezzet sunmanın yanında vücut için faydaları bunun çok ötesindedir. Popüler olan diğer sıvı yemeklerle karşılaştırıldığında, çorba tokluk, kilo kaybı ve sindirim söz konusu olduğunda bazı benzersiz özellikler sunar. Çoğu araştırma, sıvı kalorilerin katı halde yenen gıdalardan daha az doyurucu olma eğiliminde olduğunu göstermektedir, ancak çorba bu kurala uymayan, bir istisna gibidir! Çorba üzerine yapılan birçok çalışma; Çorbanın, sonraki yemeklerden kalori alımını azaltmamıza yardımcı olduğunu, uzun süreli dolgunluk hissi yarattığını ve kilo kaybı için büyük bir nimet olabileceğini görüşünde birleşiyor. Kilo vermeye çalışıyorsanız öğünlerinizde çorbaya yer verebilirsiniz. Daha az kalori ile daha uzun süre tokluk... Yemek çorba ile başladığında kişilerin yüzde 20 daha az kalori tükettiği bilgisine ulaşıldığı çalışmalar mevcuttur. Düşük yağlı hazırlanan çorba ile enerji yoğunluğu (kalorisi) düşük besinler tüketirseniz, daha fazla yiyip, daha tok hissedersiniz ve daha az kalori alırsınız. Çorba iştahınızı frenler; çünkü yemek sürenizi uzatır, daha az yemenize yardımcı olabilir. Çorba içmek, aynı zamanda yemek yeme süresini uzattığı için besin tüketimi de dengelenerek, kalori alımı azalacaktır.

OLDUKÇA PRATİK BİR SEÇİM
Çorba, oldukça ekonomik, hazırlaması kolay, pratik bir alternatiftir, artmış yemeklerinizi değerlendirmek için de iyi bir yoldur. Pişmiş sebzelerin aksine çorbada vitamin ve besin değeri de korunur. Ayrıca çorbaların dondurulması ve yeniden ısıtılması çok kolaydır. Hafta sonu büyük bir tencere yapın, hava geçirmez kaplarda saklayın ve dondurun, böylelikle hafta içinde yeniden ısıtıp içebilirsiniz.

Soğuk algınlığında tedavi edici özelliği; griple savaşırken, sıcak bir kase tavuk çorbası içmenin iyi geldiğinin söylemesinin bir nedeni vardır. Araştırmalar, sıcak tavuk çorbasının; üst solunum yolu enfeksiyonları ile savaşmada diğer sıcak veya soğuk sıvılardan daha üstün olduğunu söyler, içeriğindeki vitamin ve minerallerle bağışıklığı artırır, ayrıca, sindirimi kolaydır, boğaz ağrınız veya iştahsızlığınız için mükemmeldir. Soğuk algınlığınız varsa; çorbadan yayılan sıcacık buhar sizi ısıtır ve burun pasajlarını temizlemeye de yardımcı olur.

İÇİNE HER ŞEYİ KOYMAYIN
Bu arada dikkat etmenizi istediğim nokta ise çorbalara, krema ekleyerek yağ ve kalori değerini arttırmamanız yönünde olacaktır. Çorbaya nane, kekik, pulbiber gibi lezzet vericileri salça ve tereyağında yakıp da katmamalısınız. Evde çorbanızı kendiniz pişirin, daha az tuzlu olmasını sağlarsınız. Şehriye, pirinç, havuç, patates ise çorbaların glisemik indeksini yükseltir. Unu kavurarak çorbaları koyulaştırmanızı da hiç önermiyorum. İşkembe ve paça gibi sakatat çorbaları da önermediklerim arasında, hem kolesterol değerleri yüksek hem de sindirilmeleri bir hayli zordur.

Yine tüm gün çorba içilerek, çok düşük kalorili diyetleri önermiyorum, kendinize detoks uygulamak istediğinizde ise bütün gün çorba içmenizi veya sıvı besinler almanızı en fazla iki gün ile sınırlandırmalısınız, aksi durumda ise vücudunuzdan sadece kas ve su kaybeder ve metabolizma hızınızın azalmasına neden olursunuz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.