Doğanın mucizesi kakao

Kakao, hakikaten doğanın bir mucizesi. Hem çok seviliyor hem de adeta bir ilaç gibi gelecek. Peki kakaonun ne gibi faydaları var? İşte bu sorunun cevabını yazımda bulacaksınız.

Doğanın mucizesi kakao

YAZI SELAHATTİN DÖNMEZ sdonmez@farketmedendiyet.com.tr

Kakao çekirdeği ve kakao doğanın insanoğluna sunduğu süper besinlerden en değerlisi. Neden mi? Çünkü tam ilaç niteliğinde. HDL kolesterolü arttırıyor, özellikle spor sonrasında süte karıstırarak tüketildiğinde kasların egzersize bağlı harabiyetini önlüyor, sporda performansı arttırıyor, insülin direncinin kırılmasında yardımcı oluyor. Size önerim kakao çekirdeklerini alıp ara öğünde 10-12 adet kahvenin yanında tüketin. Müthiş faydasını göreceksiniz. Günde 2 yemek kasığı kakaoyu ise sütle beraber karıştırarak tüketin. Böylece kan şekeri dengesizliklerinizi de gidermiş olacaksınız. Kakao çekirdeği 'thebroma cacao' adlı ağacın iri meyvesinin kırılarak içerisinden çıkarılan tanecikli kısmı olup, kurutulup hiçbir işlem görmeden öğütülmesiyle de toz kakao elde edilmektedir. Kakaoya mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Çikolata ise; kakaoya şeker, yağ, vanillin, kakao yağı, lesitin, tuz ve süt eklenerek edilmiş olduğundan hem kalorili hem yağ içeriği fazla. O yüzden dikkatli yenilmesi gereken tatlı. Fakat kakao çikolatanın aksine karbonhidratı ve yağı düşük, sağlığı koruyucu liften zengin, bitkisel proteinlerden bolca barındıran, magnezyum, potasyum, bakır ve çinko minerallerinin de doğal depose olduğu için serbest miktarda tüketebiliyorsunuz. Hem bu besleyici değeri yüksek hem de birçok hastalıktan koruyucu polifenollerden yüksek miktarda ihtiva eden kakaoyu beslenme bilimi fonksiyonel besinler arasında ilk sıralarda yer veriyor diyebilirim.

Bitter çikolatadan daha değerli: Kakao sadece güneşte kurutulan kako çekirdeklerinin öğütülmesi ile elde edilirken çikolata yapımı birçok işlem basamaklarından geçmektedir. Çikolata üretim basamakları yapılacak çikolatanın tipine göre farklılıklar gösterse de temelde karıştırma, inceltme, konçlama, fermente edilme ve soğutma gibi işlemler kakaoya uygulanan bu işlemler sayesinde besin değerinde azalmalara neden olmaktadır.

Kakao çekirdekleri antioksidan deposu: Yeşil çay, üzüm, nar gibi doğal antioksidan deposu taze meyvelere göre kakaonun polifenol içeriği karşılaştırmayacak kadar fazla içerdiğini belirtmeliyim. Yeşil çayda bulunan kateşin miktarı kakaoda daha fazla. Nar ve üzümde kalp dostu antosiyanidin adlı antioksidan miktarı doğal kakaonun içinde ise neredeyse 2-3 kat daha zengin. Günde 3-4 fincan yeşil çay, 1 kase taze doğranmış nar ve üzüm yemek antioksidan açısından yararlı iken sadece günde 2 yemek kaşığı kakaoyu süt, taze meyveler ile tüketmek neredeyse tüm vücudu koruyan günlük antioksidandan faydalanmamıza yarar sağlamaktadır.

Kalp damarlarını yeniliyor: Endotelyum dediğimiz tüm kan damarlarını saran ve damarda sertliğin oluşmasını önleyen yüzey normalde çeşitli aktif maddeler salgılayarak kalbe giden damar içinin sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Kakao nitrik asit üretimini arttıran etki yaratarak kalpte, kalbe giden damarlarda hücrelerin bozulmasını, damarlarda oluşan yağ damlacık birikintilerini yok ederek damarın iç sağlığını korumaktadır.

Tansiyon sorununa ilaç: Hipertansiyon hastalarında ve gün boyu strese bağlı kan basıncı değişimleri yaşayanlar için kakao antihipertansif ilaç kadar etkili yararı bulunuyor. Genelde kakao oranı yüksek çikolatadan günde 25-30 gram kadar tüketmenin tansiyon düzenleyici etkisi olduğu bilinen bir bilimsel gerçekken son zamanlarda açıklanan yeni bilimsel veriler kakaonun kakao oranı yüksek çikolataya göre daha iyi tansiyon düşürücü etkisi olduğu keşfedildi.

Kan, kolesterol ve yağlarını dengeliyor: Kakao sadece polifenollerden dolayı değil kakaoda doğal bulunan zeytinyağının temel yağ asidi olan oleik asidi yüksek miktarda bulundurması nedeniyle LDL kolesterol ve kan yağı artışını önleyerek iyi huylu kolesterolün konsantrasyonunu arttırarak kalbe dost etki sağlamaktadır. Kakao tüketiminden sonra sindirim kanalında kolesterol emilimini azaltmakta, karaciğerde LDL sentezini azaltmakta, karaciğerin fazla kolesterol sentez mekanizmalarını dengeleyerek kalbin zinde kalmasına destek olmaktadır.

İnsülin direncini kırıyor: Özellikle obezitesi olan kişilerin insülin direnci görülme sıklığı çok fazladır ve günde 2 yemek kaşığı kakaoyu toz olarak sütle beraber tüketiminin insülin direncinde iyileşme karaciğer yağlanmasında ise azalma görülmektedir. Kakao pankreatik beta hücreleri fonksiyonlarını da arttırarak insülinin vücutta doğru kullanılmasını sağlamaktadır. Diyabeti olanlar, obezitesi bulunup insulin direncine sahip olan kişiler kan şekerlerinin düzenlenmesi, insülinin kolay kullanılmasını sağlayarak insülin direncini kırmada şeker içermeyen kakaolu yiyecekleri tüketmeleri çok sağlıklıdır diyebilirim.

PERFORMANSI ARTTIRAN SPORCU İÇECEĞİ
Malzemeler:

1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı kavrulmamış kakao
½ büyük boy muz
1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi
1 silme çay kaşığı tarçın
1 silme tatlı kaşığı vanilya

Hazırlanışı:
Smoothie makinesine tüm malzemeleri birlikte milk shake kıvamına gelinceye kadar karıştırın ve spor yapmadan 1 saat önce için.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.