Doğu'nun parlayan yıldızı Kars

Son yıllarda seyahat severlerin gözdesi haline gelen Kars, kış tatillerinin en popüler destinasyonu olmasının yanı sıra bahar aylarında da çok tercih ediliyor. Peki farklı tatil alternatifleri de sunan Kars’ta neler yapılmalı?

Doğu'nun parlayan yıldızı Kars

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Kış tatillerinin vazgeçilmez destinasyonlarından Kars, gastronomiden tarihe, kayak tatilinden kültür turlarına kadar pek çok farklı seyahat alternatifi sunarak seyahatseverlerin gözdesi haline geldi. Peki Kars'ta mutlaka yapılması gerekenler neler? İşte bu sorunun cevabını, her tatil zevkine uygun Kars turları düzenleyen tatilsepeti'den aldık. Kars, yıllar içinde kentte yaşamış birçok farklı kültürün izlerini taşıdığından, tarih ve kültür gezisi yapmak isteyenler için de birbirinden zengin alternatifler sunuyor. Zamanında Anadolu'ya geçiş kapısı olarak inşa edilmiş Ani Harabeleri, muhteşem bir şehir manzarası sunan Kars Kalesi, Rusların kente hakim olduğu dönemde inşa edilmiş olan, bir zamanlar askeri baloların düzenlendiği Katerina Köşkü, günümüzde 'Aşıklar Gecesi' etkinliklerine ev sahipliği yapan ünlü şair Namık Kemal'in doğup büyüdüğü ev ve daha nice yapı, mimari güzellikleri ve taşıdıkları öykülerle ziyaretçileri tarihte bir gezintiye çıkarıyor. Kars'ı gezerken, Havariler Kilisesi olarak da bilinen Kümbet Camii, Ebu'l Hasan-ı Harakani Türbesi ile Kale İçi ve Sukapı mahallelerini birleştiren Taş Köprü mutlaka görülecek yerler listesinde yer alıyor.

Kış aylarında, karların bembeyaz bir örtüyle kapladığı Kars'ı ziyaret etmek ayrı bir keyif. Donmuş Çıldır Gölü'nde buzda sarıbalık avlamak, kızaklı at turuna katılmak, sarıçam ormanlarında yürüyüşler yaparak yaban hayatın tadını çıkarmak yer yerde yapabilecek şeyler değil. 1900'lerin başında Rus işgalinde kalan Boğatepe köyü de mutlaka ziyaret edilmeli. 1910'da köyü İsviçreli bir peynir üreticisinin ziyaret etmesiyle Kars Gravyeri doğmuş. Boğatepe'nin yerlileri, günümüzde üretime devam etmekle kalmıyor, Peynir Müzesi ile Kars Gravyeri'nin hikayesini de ziyaretçilerle paylaşıyor. Gastronomi turları meraklıları gravyeri tatmanın yanı sıra kaz suyuna bulgur, hangel, kaz budu, elma kompostosu gibi yöreye özel daha pek çok lezzeti deneyimleme fırsatını da yakalıyor.

Kars'a gitmişken kayak yapmak da isterseniz, şehrinin yaklaşık 50 km dışında yer alan Sarıkamış'taki Bayraktepe Kayak Merkezi, her seviyeye uygun geniş pist alternatifleriyle kayak ve snowboard tutkunlarını ağırlıyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.