Küçük ama büyüleyici bir ülke Slovenya

1991’de Yugoslavya’dan ayrılan, 2004’te Avrupa Birliği üyesi olan Slovenya, doğası, tarihi ve plajlarıyla büyük ilgi görüyor. Avrupa’nın en küçük dördüncü ülkesi olan Slovenya, gurme gezginler için de tam bir cazibe merkezi.

Küçük ama büyüleyici bir ülke Slovenya

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Bir zamanlar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir parçası olan Slovenya, 1991'de bağımsızlığını ilan etti. 1 Mayıs 2004'te ise Avrupa Birliği'ne katıldı. Parçalanan Yugoslavya'dan Avrupa Birliği'ne giren ilk ülke oldu. Avrupa Birliği'nin yüzölçümü bakımından dördüncü en küçük ülkesi olan Slovenya, sınırlı alanına karşın olağanüstü doğa çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Bu çeşitliliğe kolayca erişebiliyor olmaksa en büyük avantajı. Slovenya'yı ziyaretinizde güne dağlarda, spor ve dinlenme merkezlerinde başlayabilir, Adriyatik kıyısındaki yeşil bir vadide bir çiftlikte devam edebilir, akşam ise bir SPA merkezinde kendinizi şımartabilirsiniz. Slovenya'nın 2 milyonluk nüfusunun yaklaşık üçte biri, 10 bin kişilik kasaba ve şehirlerde yaşıyor. Küçük olsalar da bu şehirlerin mimarisi ve zengin tarihi görülmeyi değer. Yazın Slovenya, ırmak, göl ve denizde su sporları yapmak isteyenler için ideal bir ortam sunuyor. Ülkede farklı manzaralara sahip 10 adet golf sahası da bulunuyor.

Slovenya'nın en güçlü turizm kozlarından biri ise şifalı yeraltı suları. Bu yeraltı sularının yakınlarında yüzyıllardır çeşitli değişikliklerle bugüne gelen 15 tescilli SPA ve sağlık merkezi yer alıyor. Slovenya'nın 46 km sahili var. Deniz kıyısında olan şehirlerden Piran, İzola ve Koper, Ortaçağ yapıları ve plajları ile turistleri ağırlıyor. İzola, ülkenin en turistik sahil şehri. Şehrin güney kısmındaki Simonov Körfezi, plaj, otel ve restoranlarla dolu. Eski limanlardan Piran, koruma altına alınmış tarihi bir şehir. Burası, dar sokakları, bitişik evleri ve basamak şeklinde tepeye doğru inşa edilen mimarisiyle Akdeniz karakterini yansıtıyor. Turizm geleneği ile en fazla anılan şehirlerden biri de Portoroj... Slovenya'nın başkenti Ljubljana, tepede kalesi olan ve bir ırmak kenarına kurulmuş tarihi bir şehir. Burası aynı zamanda kültürün, sanatın, ticaretin ve eğitimin de merkezi. Çok renkli bir gece hayatına sahip olan Slovenya, üç mutfağın birleşiminden oluşan lezzetli yemekleriyle de adından söz ettiriyor. 24 farklı gastronomi ve 14 farklı şarap bölgesinden çeşitli lezzetler gurme gezginleri bekliyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.