Komşu'nun İzmir'i Selanik

Yunanistan'ın ikinci büyük şehri olan Selanik; bize hiç de yabancı olmayan tarihi, kültürü, mutfağı ve renkli gece hayatıyla bu aylarda keyifli bir tatil vadediyor. Üstelik İstanbul’dan ulaşım da çok kolay...

Komşu'nun İzmir'i Selanik

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Selanik, coğrafyası, tarihi, kültürü ve sosyal yaşamı açısından Türkiye'ye çok benziyor. Atina'dan sonra Yunanistan'ın ikinci büyük şehri olan Selanik, upuzun sahil şeridi ile İzmir'i andırıyor. Tarihi eserleri, müzeleri ve yemekleriyle ön plana çıkan Selanik'in bizim için ayrı bir önemi var; çünkü Atatürk'ün doğduğu ev de burada... 1953 yılında müze haline getirilerek ziyarete açılan evde Atatürk'ün özel eşyaları sergileniyor.

Selanik'te gezilecek yerlerin başında; Beyaz Kule geliyor. Selanik'te 500 yıl süren Osmanlı egemenliğinin bir göstergesi olan kule, şehrin sembolü sayılıyor. Yapı, günümüzde Bizans sanat müzesi olarak kullanılıyor. Beyaz Kule, kentin birçok yerinden görülebiliyor. Selanik'in kalbi, Aristotelus Meydanı'nda atıyor. Burası gençlerin buluşma noktalarının başında geliyor. Her zaman insan seliyle dolup taşan meydanın çevresi kafe ve restoranlarla çevrili. Arkeoloji Müzesi, Makedonya Savaş Müzesi, Makedonya Folklor ve Etnoloji Müzesi, Aya Dimitri Kilisesi de şehirde görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Selanik'te yemek konusunda hiç yabancılık çekmeyeceğiniz kesin. Çünkü ortak birçok yemeğimiz var. Özellikle zeytinyağlılar ve sebze yemekleri, Türk yemeklerinden farksız. Ayrıca şehirde adım başı dönerciye rastlayabilirsiniz. Yunan fırınlarının taze börekleri ve hamur işleri de mutlaka denenmeli. Eğlenceye düşkünseniz Selanik bu açıdan da çok cazip. Şehirde gece hayatının kalbi geleneksel tavernaların olduğu Ladadika'da atıyor. Ladadika bölgesinde, buzuki dinleyip yemek yiyerek geleneksel bir Yunan eğlencesi yaşayabilirsiniz. Bar, gece kulübü ve disko ararsanız onlardan da bolca var. Üstelik şehirdeki gece hayatı çok geç saatlere kadar devam ediyor. Selanik'e ulaşım da kolay. İsterseniz kendi aracınızla gidebilirsiniz.

Selanik İstanbul arası yalnızca 600 kilometre. Neredeyse İstanbul-İzmir arası kadar... Aracınızla gitmeyi seçtiğinizde yol boyunca çok güzel yerler göreceğinizi ve keyifli mola yerlerinin bulunduğunu da hatırlatayım. Uçakla gitmeyi tercih ederseniz de THY'nin Selanik'e direkt uçuşunu kullanabilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.