'Havada asılı' olan manastırların bölgesi: Meteora

Yunanistan’da, Meteora adlı bir yer var ki, ‘havada asılı’ olan manastırlarıyla her göreni kendine hayran bırakıyor. 11 ile 14. yüzyıllar arasında keşişlerin dik kayaların üzerine inşa ettiği manastırlar insanı hayrete düşürüyor.

'Havada asılı' olan manastırların bölgesi: Meteora

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Yazın Yunanistan adı geçince akla hep adaları gelir ama bu ülkede denizle hiç alakası olmayan öyle bir yer var ki, mutlaka görmelisiniz. Sözünü ettiğim yer Meteora... 'Havada asılı' anlamına gelen Meteora, Yunanistan'ın Kalambaka kasabası yakınlarında kayalık bir bölge. Selanik'ten üç, Atina'dan ise beş saatlik bir mesafedeki Meteora, gökyüzüne doğru dimdik yükselen devasa kayaların zirvesine inşa edilmiş manastırlarıyla insanı büyülüyor. Ulaşması bile imkansız görünen bu kayaların zirvesindeki ilk manastırın 11. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. 14 yüzyıla gelindiğinde kayaların tepesinde 20'nin üzerinde manastır yer alıyormuş. Keşişler, şimdi bile imkansız görünen bu manastırları işgal ve saldırılardan kurtulmak için inşa etmiş. Manastırlara ulaşan basamakların bile bulunmadığı bu dönemde kullandıktan sonra geri çe ktikleri ip ya da merdivenlerle ulaşan keşişler, bazı manastırların içlerini de göz kamaştıran freskolarla süslemişler. Bugün 24 manastırdan altısı hala aktif ve turistlere açık olmalarına rağmen içinde keşişler yaşamayı sürdürüyor.


Bu da Meteora'yı ziyaret edenlerin bu izole yaşamdan birebir kesitler deneyimlemesini sağlıyor. Burası tarih meraklılarının yanı yıra trekking ve kaya tırmanışı gibi doğa sporları yapanlar için de çok gözde bir yer. Günümüzde, bu ilahi sütunların zorlu tırmanışı dünyanın her yerinden dağcıları kendisine çekiyor. Meteora'ya gitmişken çevresindeki köy ve kasabaları da gezmeden dönmeyin. Örneğin kayalar arasına yuva yapmış bir köy olan Kastraki, bölgenin en şirin köylerinden biri. Hatta, konaklamak için çok güzel otellerin de oldu bu köyü tercih edebilirsiniz. Kalambaka da bölgenin en güzel yerlerinden. Burada da çok güzel oteller ve restoranlar var. Spotos olarak bilinen şehrin eski kısmında bir gezintiye çıkmayı da ihmal etmeyin. Yunanistan'ın ahşap işçiliği okulunu ve ender görülen el yapımı bronz eşyalara rastlayacağınız geleneksel dökümhaneyi de kesinlikle ziyaret etmelisiniz. İnsanoğlunun neler yapabileceğini gösteren, muhteşem bir coğrafyada yer alan ve etrafında otantik köy ve kasabaların bulunduğu Meteora'yı 'görülecekler' listenize eklemenizi öneririm.

ORMANIN İÇİNDE YAZ TATİLİ

Doğanın içinde saklı bir cennet olan NG Sapanca, tertemiz havası, havuzları, lezzetli yemekleri, canlı müzik dinletileri ve ödüllü spa'sı ile misafirlerine eşsiz bir yaz tatili vadediyor. Üçü kapalı, biri sessiz havuz olmak üzere 5 açık havuzu, minik misafirler için çocuk havuzu ve su kaydıraklı havuz sunan otel, yaz keyfini doyasıya yaşatıyor. Çocukları unutmayan NG Sapanca, sincap kulüp ile eğlenceli birçok aktivite sunuyor. Mini disko, havuz ve bahçe oyunları, çocuk doğa yürüyüşü ve oyun salonu ise çocukların tatilini bir maceraya dönüştürüyor. Yemyeşil ormanın içerisinde doğa yürüyüşü yapıp ödüllü aliva spa'da masajlarla rahatlayabileceğiniz otelde, canlı müzik eşliğinde eğlenceli geceler de geçirebilirsiniz. Doğayla baş başa bir tatil geçirmek isterseniz aklınızda olsun.

AKDENİZ'İN EN İYİSİ

Misafirleri ve turizm otoriteleri tarafından her sene dünyanın en iyileri arasında gösterilen Hillside Beach Club, geçen hafta da ünlü İngiliz gazetesi The Times'ta Akdeniz'in en iyileri arasında sıralandı. İngilizlerin tatil tercihlerini yönlendiren The Times'ın seyahat editörü Jane Knight'ın kaleme aldığı makalede Hillside, 4 otel arasında ilk sırada yer aldı. "Seyahat editörünün seçimi - En İyi Tatil" başlıklı haberde, Hillside'ın eşsiz lokasyonundan, ünü dünyaya yayılmış gönülden hizmetinden, restoranlarındaki benzersiz lezzetlerinden, çocuklar ve aileleri için tasarlanmış aktivitelerden detaylarıyla bahsediliyor.

BİR ÖDÜL DAHA

Dünyanın en prestijli turizm ödülleri olarak nitelenen 'World Travel Awards 2019'un sahipleri belli oldu. Bu yıl 26'ncısı düzenlenen ödül töreninde, Hilton İstanbul Kozyatağı, bir kez daha 'Türkiye'nin en iyı şehir oteli' seçildi. Eylül 2014'te açılan ve Anadolu Yakası'nın ilk Hilton Oteli olarak hizmet vermeye başlayan Hilton İstanbul Kozyatağı, 2015, 2016, 2017, 2018 yılında da bu ödülü aldı. Otel, merkezi konumu, spa ve fitness merkezinin yanı sıra yeme içme ve eğlence mekanlarıyla da büyük ilgi görüyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.