Besinlerle de bronzlaşmak mümkün

Bronz bir ten bizi daha ince, daha genç ve sağlıklı gösterebilir. Ancak fazlası cildin erken yaşlanmasına neden olduğundan dozunu iyi ayarlamak ve dikkatli olmak gerekir. Bronzlaşmak için güneşin yanı sıra besinleri de kullanabilirsiniz. İşte o besinler..

Besinlerle de bronzlaşmak mümkün

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Yanmış bir tenle daha ince, daha pürüzsüz ve sağlıklı görünürüz, yüzümüzde makyaj yapmamızı gerektirmeyen bir canlılık oluşur, cildimiz ışıldar. Evet, bu çok güzel gerçekten. Ancak burada dikkatli olmanız gerekir. Çünkü güneşin zararları ışınları, 'yaşlanmayı hızlandıran faktörler' arasında başı çeker. Zararlı olan güneş ışınları etkileri olmaksızın, akıllıca seçilen besinlerle cilde renk veren, pigmantasyonu sağlayan melatonin üretiminin artışı sağlanarak, istediğiniz hoş bir bronzluğu sağlayabilirsiniz. Peki, sağlıklı bir bronzlaşma ve güneşin zararlı etkilerinden cildimizi korumak için beslenmemizde neler olmalıdır? A vitamini, karoten, C vitamini, E vitamini ve tirozinden zengin besinler bronzlaşmayı hızlandıracaktır.

A VİTAMİNİ VE BETA KAROTENLER
A vitamini ve beta karotenlerle daha sağlıklı ve daha hızlı bir bronzluğun sağlanması mümkün olur. Yaz meyve ve sebzelerinin çoğu beta karoten içerir; havuç, kayısı, karpuz, şeftali, mango, kavun, domates, biber, ıspanak, maydanozu bunların arasında sayabiliriz. A vitamini serbest radikallerin oluşmasına karşı etkilidir, yaşlanmayı geciktiren antioksidan görevi görür.

ÇiNKO
Çinko, A vitaminin özelliklerini artırmanın yanı sıra güneş yanıklarının iyileştirme sürecini de hızlandırır. Fındık, mantar, deniz ürünleri, kırmızı et, hindi, yumurta, peynir ve yeşil yapraklı bitkiler çinko bakımından zengindir.

LİKOPEN
Yazın bol likopen içeren yiyecekleri tüketin. Bunlar, meyve ve sebzelere pembe-kırmızı rengi veren pigmentlerden oluşuyor. Domates, karpuz, çilek ve greyfurtta bolca bulunur.

FLAVONİD
Flavonid de bronzlaştırmaya katkıda bulunan etken maddelerden. Flavonid, orman meyveleri, kırmızı erik ve kayısıda bol bol bulunur.

C VİTAMİNİ
C vitamini, erken yaşlanma belirtileri ve kırışıklıkların oluşmasını azaltmada etkilidir. C vitamini, en çok domates, yeşilbiber, çilek, turunçgiller, kivi ve maydanozda bulunur.

E VİTAMİNİ
E vitaminiyle cildinizin doğal yağını koruyun. E vitamini kaynakları ise şunlar: Bitkisel yağların çoğu, ceviz, fındık-fıstık, tohumlar, soya, et, balık, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, kuşkonmaz, elma, yumurta ve tahıllardır. E vitamini aynı zamanda kanser oluşum riskini de azaltır. Gözde güneş ışınlarının olumsuz etkisini azaltarak, katarakt oluşumunu geciktirir. Hücre zarının ve duvarının normal görevini yapmasına yardım eder. Yaşlanmaya karşı en etkin vitaminlerden biridir.

SELENYUM
Selenyum, cildin elastikiyetini arttıran, önemli bir antioksidandır. Aynı zamanda güneşten gelen UV ışınlarının zararlı etkilerini azaltır. E vitamini ile birlikte alındığında vücudumuzu toksinlerden korur. Selenyum; et, deniz ürünleri, sarımsak, yumurta, tahıl tohumları, sebzeler, peynir ve diğer proteinden zengin gıdalarda bulunur.

PROVİTAMİN B5
Cildi nemlendirme özelliğine sahip bir vitamindir. Ciltte yeni hücrelerin gelişmesinde etkisi olur. Güneş ışınlarının neden olduğu kızarıklıkları giderir, güneşe maruz kalan saç tellerinin kırılıp kurumasını önler. En çok tahıllar, yumurta sarısı, mantar, baklagiller, karnabahar ve patateste bulunur.

KALSİYUM VE TİROZİN
Yine kalsiyum ve tirozin içeren besinlerin de bronzlaştırıcı etkiye sahip olduğu biliniyor. Plaja gideceğiniz günlerde kahvaltıda yumurta yemeği ihmal etmeyin. Kalsiyum ve tirozin sayesinde yumurta daha kolay bronzlaşmanızı sağlayacaktır. Yaz aylarında hindi eti yemeyi tercih ederseniz, yüksek tirozin içeriğiyle hindi eti de bronzlaşmaya yardımcı olur.

UNUTMAYIN!
A VİTAMİNİ, BETA KAROTEN VE E VİTAMİNİYLE DOLUP TAŞAN DOMATES, CİLDİN DAHA GÜZEL GÖRÜNMESİNİ VE BRONZLUĞUN KALICI OLMASINI SAĞLAR.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.