Yazın favorisi dondurma

Sıcak bir yaz gününde hepimiz dondurma yemekten zevk alıyoruz... Ancak yağlı ve kalorili bir besin olduğundan fazlası zarar. Ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.

Yazın favorisi dondurma

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Dondurma lezzetli, ancak yüksek kalorili ve yağlı bir besindir. Yaz aylarının favorisi olan dondurma; süt ya da meyve sularının soğutulması ile yapılan, hemen hemen herkesin severek tükettiği bir yaz bir tatlısı. İçeriğinde protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besinlerin yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulundurur.

DONDURMA YEMENİN ARTILARI VE EKSİLERİ NELER?
Dondurma tüketmenin artıları çok ama eksileri de var! Bu nedenle diyetinizden tamamen çıkartmanız gerekmez, ölçülü olmak koşuluyla tüketebilirsiniz. İnanılmaz bir enerji kaynağıdır, karbonhidratlar, yağlar ve proteinler bakımından zengindir. Fakat yüksek miktarda yağ içeriği, vücuttaki kötü kolesterolü artırabilir. Bu da kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabet riskinde artışa neden olur. Özellikle göbek bölgesi çevresinde yağ biriktirme olasılığını artırabilen rafine karbonhidratlar içerir. Dondurma, doğal bir sakinleştirici olan vücuttaki stres seviyesinin azaltılmasına ve sinir sisteminin gevşemesine yardımcı olan L-triptophane içeren sütten yapılır. Dikkatli bir şekilde yerseniz, dondurmanın içeriğindeki kalsiyum ve fosfor, kemik sağlığımızı korumak için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu en önemli minerallerdir.

NE SIKLIKTA YEMELİ?
Yeme sıklığınız konusunda önerim; haftada iki kereyi geçmemeniz yönünde olacaktır. Tercihen akşamüstü saatlerinde iki top dondurmayı ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Bu lezzetli tatlıyı fazla yemek kilo alımına ve kan şekeri artışına neden olabilir. İçeriğindeki kalsiyum nedeniyle önerilir ama diyet yaparken kendinizi kandırmayın. Kalsiyumu almanın daha az kalori içeren seçenekleri olduğunu unutmamak gerekir.

PEKİ, YA KÜLAHI?
Ne kadar lezzetli ve çekici olursa olsun, çikolata, karamel, fındık, şekerleme gibi kalori artıran ilaveler yapmayın. Dondurmaları sunarken külahlar, kornetler, kağıt helvalar gibi pek çok seçenek, görüntüsünü cazip kılmak için, 'topping' diye isimlendirilen çikolata parçaları, fıstıklar, soslar gibi çeşitli süslemeler sizi bekliyor. Üzerine ekstradan konulan malzemelerle normalde 1 porsiyondan alacağımız kalori miktarını farkında olmadan oldukça arttırabiliyoruz. O halde dondurmanızı, sade ya da meyveli olanlarından seçmenizi ve kağıt helva, külah benzeri şeyler yerine kasede, ekstra soslar, parça çikolatalar, fıstıklar ilave etmeden tüketmenizi öneriyorum.

EVDE DE HAZIRLAYABİLİRSİNİZ
Dondurmalarınızı evde yapmayı deneyin. Bunun için, pek çok markanın dondurma yapmada kullanılan ev tipi ürününü bulmanız artık mümkün. Gıda boyası ve katkı maddeleri içermeyen, taze meyvelerden yapılan, daha az kalorili, daha az yağlı ve şekerli dondurmalar hazırlayabilirsiniz. Sorbe denilen ve sadece meyve suyuyla yapılan; içlerinde en az kalorili olanıdır. Çilek, şeftali, kivi, ananas, vişne, kavun gibi pek çok meyveyi bu amaç için kullanabilirsiniz. Yağ yerine Hindistan cevizi yağı veya avokado püresini ilave edebilir, şekeri azaltmak için kurutulmuş turunçgil kabukları, taze zencefil veya nane katmayı deneyebilirsiniz. Soğuk ve ferahlatan meyveleri kalıplarda dondurarak, gerçek meyve ve sularına şeker ilave etmeden, biraz limon suyu eklemek sureti ile hazırlayabileceğiniz gibi; misafirlerinize de yağsız yoğurtla farklı alternatifler sunabilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.