Yaz sonu meyvelerinin faydaları nelerdir?

Yazın sonuna yaklaştıkça, hava sıcaklıkları normale dönüyor. Yaz sebze ve meyveleri yerini yoğun sarılara, kırmızılara, turunculara, morlara, sıcacık renklere bırakıyor.

Yaz sonu meyvelerinin faydaları nelerdir?

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

KIZILCIK
A vitamini, C vitamini, iyot, demir, kükürt, bakır, fosfor, magnezyum, kalsiyum, niasin, riboflavin, tiamin ile oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kızılcıkta bol miktarda flavanoid (izoflavon), karotinoid gibi antioksidanlar da bulunur. Kızılcık ,uykumuzu borçlu olduğumuz melatonin kaynağıdır, bunun için uyku sorunları olanlara kızılcık suyu içmeleri önerilir. Kızılcık, ateş düşürücü ve güçlü bir ishal kesicidir. İdrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşlarına karşı doğal destektir. Kızılcık suyu ülser gibi mide hastalıklarına neden olan bakterilerle ve menapoz dönemindeki ateş basmalarına karşı da önerilir. Yüksek oranda C vitamini içeren kızılcık şeker içermediği için kızılcık diyabet hastalarının öğünlerine eklenebilecek en faydalı meyvedir.

ÜZÜM
Üzüm bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kalp ve dolaşım hastalıklarından korur, böbreklerin çalışmasını uyarıp, karaciğeri temizler, sindirimi kolaylaştırır, kansızlığı giderir. Yüksek miktarda su ve lif içerir. İdeal bir enerji kaynağıdır. Şeker içeriği yüksek olduğundan tüketeceğiniz miktarı 15 adet sınırlandırmanız gerekir. Yeşilinin yanı sıra siyah üzümden yararlanmalısınız. Demir içeriği ile kansızlığa karşı önerilir, beraberinde C vitamini kaynağı ile tüketildiğinde, içerisindeki demirin vücuttaki kullanım düzeyi artar. Üzümün kabuğu ve çekirdeğinde değişik antioksidan maddeleri bulundurur, çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir.

BÖĞÜRTLEN
Böğürtlen kan şekerini dengeler, kanı temizler, hücre yaşlanmasını geciktirir, cildi güzelleştirir. C vitamini deposudur, ayrıca B grubu vitaminleri de içerir. Böğürtlenin içinde bulunan ellagik asit, antioksidandır. Böğürtlen,vücut enfeksiyonlarıyla savaşan aspirinin içinde bulunan aktif madde salisilatın doğal kaynağıdır.

ERİK
İlkbaharda çıkan eriğin; yeşili, kırmızısı ve sarısı sonbahara kadar, kurutulmuş ise yıl boyunca tüketilebilir. Amasya eriği, Frenk eriği, bardak eriği, küpe eriği, üryani erik, mürdüm eriği gibi pek çok çeşidi bulunur. Erik, vücuda güç ve enerji verir. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Sinirleri sakinleştirir. Kansızlığa iyi gelir, sindirim sistemine de faydalıdır. Meyve olarak yenir, kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde değişik pestil yapımında kullanılır. Kuru eriğin besin değerleri tazesine göre daha fazladır. Erik bol miktarda B vitaminleri içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyvedir. 2-3 tane kuru erik tatlı ihtiyacını da giderir. Mürdüm eriği, Potasyum içerir, B vitamini ve C vitamini bakımından da oldukça zengindir.

İNCİR
Çok lifli bir besin olan incir, hem lezzetli hem de sağlık açısından çok yararlı bir meyvedir. A, ve B vitaminlerinin yanı sıra, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir mineralleri açısından oldukça zengindir. İncir potasyumdan zengin bir meyvedir, bu özelliğinden ötürü de tansiyonu düzenlemede oldukça faydalıdır. Kalsiyum içeriği oldukça yüksektir. Süt alerjisi olanlar için de kalsiyum kaynağı olarak iyi bir seçenektir. Yüksek oranda pektin enzimi içermesi ile incir, kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Bu nedenle günde 2 adet incir tüketimi kolesterolün düşürülmesine önemli fayda sağlar. Vücudu toksinlerden arındırır. Zihni güçlendirir, stress etkilerine karşı önerilir. İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır. Bağırsakları yumuşatır, kabızlığı giderir. Hem çözünebilen hem de çözünemeyen posayı bir arada bulundurur. Sadece 1 adet kuru incir 2 gram lif sağlamaktadır, 1 adet taze incir, kabızlık sorunu için birebirdir. Diğer meyvelere oranla daha fazla şeker içerir. Bu nedenle diyabetli olanların tüketimlerinde dikkatli olmaları gerekir.

ARMUT
Armut, sarı-yeşil arası renklerde, lifli, hazmı kolay ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. Yüksek tansiyonu olanlara çok faydalıdır. A vitamini yönünden oldukça zengin bir meyve olan armut, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve idrarı bollaştırır. Bunun yanında sinirleri yatıştırıcı, zihinsel yorgunluğu azaltıcı özelliği vardır. Özellikle kabuklu tüketildiğinde lif (posa) ihtiyacını karşılamak için iyi bir kaynaktır. Kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.