Güneydoğu'nun parlayan yıldızı: Gaziantep

Eylül ayında ülkemizde gidilebilecek en güzel yerlerden biri de Gaziantep. Kültürel zenginlikleri, tarihi dokusu ve zengin mutfağıyla Türkiye’nin en özel şehirlerinden biri olan Gaziantep’i mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

Güneydoğu'nun parlayan yıldızı: Gaziantep

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Anadolu'nun ilk yerleşim merkezlerinden biri olan Mezopotamya ile Akdeniz Bölgesi'nin kesişme noktasında yer alan Gaziantep, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihin her döneminde önemini korumuş bir şehir. Farklı uygarlıkların, kültürlerin ve dinlerin bir araya gelerek birbirleri içinde sentezlendiği gizemli bir tarihe sahip olan şehir, tarihi İpek Yolu'nun üzerinde olmasından dolayı da uygarlıkların uğrak yeri olmuş.
Türkiye'nin altıncı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ise en büyük şehri olan Gaziantep'te görülecek, yapılacak ve yenecek çok şey var. Öncelikle Zeugma Mozaik Müzesi'ne gidin. Dünyanın en önemli ve en büyük mozaik müzelerinden biri olan müze, Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan eşsiz mozaikleri, o dönemdeki insanların inançları, kültürü ve günlük yaşantısını gözler önüne seriyor.



Sonra şehri gezmeye başlayabilirsiniz. Şehir merkezindeki, restore edilmiş tarihi evler, tarihi çarşılar, otantik sokaklar, küçük müzeler ve yöresel yiyecekler ve hediyelik eşyalar alabileceğiniz dükkanlar, yürüyerek birçok şey görme ve satın alma ve deneyimleme şansı veriyor. Şehir merkezindeki, 16. yüzyıldan beri Gaziantep' in önemli ticaret merkezlerinden biri olan Bakırcılar Çarşısı'na gitmeden olmaz. Birçok geleneksel el sanatlarının üretiminin ve satışının yapıldığı tarihi bir çarşıdan sonra, yöresel bir kahve olan Menengiç Kahvesi içerek yorgunluk atmak için Tahmis Kahvesi'ne gidin. Kültür Yolu'nu ve üzerindeki müzeleri gezdikten sonra da Gaziantep yemekleri ve tatlıları yemek için mola verin. Şimdi de size biraz şehir dışında olan ama görmenizi tavsiye edeceğim iki yer var. Biri, Birecik Baraj Gölü'nde Fırat Nehri üzerinde tekne turu yaparak Rumkale'yi görmek... Hem tekne turu hem de Rumkale çok etkileyici... Diğeri ise Türkiye'nin en büyüğü, Avrupa'da ise ikinci olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi... Türkiye'nin ilk safari parkını da içinde barındıran hayvanat bahçesinde kaplandan kartala, filden pelikana kadar yüzlerce çeşit hayvan bulunuyor.



6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.