Her açıdan çok ilginç bir yer Bering Boğazı

Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri arasında doğal bir sınır olan, Asya ile Amerika kıtalarının birbirine en yakın olduğu yer olan Bering Boğazı’na Türkiye’den turlar başlıyor. İlginizi çektiyse detaylar aşağıda...

Her açıdan çok ilginç bir yer Bering Boğazı

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Bering Boğazı'nı çok duymuşsunuzdur ama oraya tatile gidene pek rastlamamışsınızdır herhalde. Aslında ilk bakışta pek tatile gidilecek bir yer gibi de görünmüyor. Ama çok ilginç bir konumda ve çok ilginç bir coğrafyaya sahip olduğu için merak edenler de vardır. Niye böyle giriş yaptığımı merak etmişsinizdir herhalde; hemen söyleyeyim, Türkiye'den ilk defa Bering Boğazı'na tur düzenlenecek de ondan. FEST Travel, önümüzdeki yıl Faruk Pekin liderliğinde Bering Boğazı Geçişi adıyla çok özel bir tur başlatacak.

Bering Boğazı, Asya'nın en doğu noktası ile Amerika'nın en batı noktası arasında bir boğaz. Günümüzde Rusya ile ABD arasında coğrafi bir sınır konumunda olması ile birlikte Amerika ve Asya kıtalarının birbirine en yakın olduğu yer olma özelliği de taşıyor. Buzul Çağı döneminde toprak parçası olan son buzul çağı sonrasında eriyen buzların yükselttiği su seviyesinin altında kalmasıyla oluşan Bering Boğazı, gerçekten görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Zaten dünyada uzun yıllardır, turistik olarak Bering Boğazı geçişleri gerçekleştiriliyor. Birçok gezgin bu turlara katılıp Bering Boğazı ve çevresini keşfediyor. Bering Boğazı geçişi, adını aldığı kaşif Vitus Bering'in 1700'lü yılların ilk yarısındaki keşif gezisinden itibaren gezginler ve kaşifler tarafından oldukça ilgi gördü. 19. ve 20. yüzyıllarda arada kara bağlantısının olmamasının kanıtlanmasıyla gezginler Alaska ve Rusya arasında geçişler de yaptılar. Soğuk savaş döneminde 'Buz Perde' olarak da bilinen Bering Boğazı'ndan gün değiştirme çizgisi de geçtiği için yaklaşık 80 km'lik bir uzaklıkta Alaska (ABD) ve Rusya arasında gün farkı yaratıyor.

FEST Travel'ın Bering Boğazı'nı geçen özel bir gemiyle gerçekleştireceği ve Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyine geçeceği gezide, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Wrangel ve Herald Adası gibi keşif bölgeleri de var. Özellikle bu adalarda görülecek olan bölgeye özgü hayvan türleri gezginlerin ve fotoğraf meraklılarının iştahını kabartacak. Morslar, hiçbir yerde göremeyeceğiniz Kuzey Kutbu'na özgü kuş türleri ve büyük olasılıkla kutup ayıları tur esnasında görülebilecek. Dünyanın doğal ve tarihi olarak önemli bölgelerinden birini keşfetmek isterseniz, aklınızda bulunsun.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.