Karbonhidrat oranı düşük sebzeler

Sonbahar ve kış aylarında nişastalı olmayan ve karbonhidrat oranı düşük sebzeler, diyeti sürdürebilmek için iyi birer seçim oluyor. Bu hafta mutfağın yeni gözdeleri, karbonhidrat oranı düşük olan sebzeleri yazdım.

Karbonhidrat oranı düşük sebzeler

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Sebzeler; kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaları için harika bir seçimdir. Düşük karbonhidratlı sebzelerinin zirvede olduğu zaman, sonbahar ve kış ayı başlarıdır. Nişastalı olmayan veya düşük karbonhidratlı sebzeler ile vücudun vitamin, mineral ve lif ihtiyacını karşılar ve daha az kalori alırsınız. Pazar tezgahlarına ve mevsime uygun düşük karbonhidrat içeren sebzelere göz atalım mı?

ISPANAK
Ispanak yiyerek süper güce erişemezsiniz ama inflamatuar problemleri, 'yaşlılık körlüğü' de denilen Makula dejenerasyonuna iyi geldiğini, oksidatif stres ile ilgili sorunlar, kalp sorunları, kemik problemlerine, kanser risklerine karşı sizi koruduğunu söyleyebilirim. Kalori ve yağ içeriği oldukça düşük, antioksidan, lif ve vitamin içeriği oldukça yüksektir, bu nedenlerle kilo kontrolünde ve sağlıklı beslenmede ıspanak önceliğiniz olmalıdır.

BROKOLİ
Karbonhidrat oranı düşük bir sebze mi arıyorsunuz tam size göre mucize sebze olarak adlandırılan brokoliyi öneriyorum. Hem sağlıklı hem de diyete destek verebilecek yiyecek, adeta bir vitamin deposu. A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olduğu ve çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine karşı güçlü bir silah.

KARNABAHAR
Düşük kalorisi, yok denecek kadar az yağ ve karbonhidrat bulunduran, yüksek lif oranı, folat ve C vitamini kaynağı olması ile eşsiz bir sebze olan karnabahar, sonbaharın gözde sebzelerinden birisidir. Karnabahardaki selenyum bağışıklık sistemini korumaya vücuttaki iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olur. İçeriğinde yüksek oranda K vitamini bulunur. Bunlara ek olarak karnabahar; sindirim sistemini destekler, beyin sağlığını ve hafızayı güçlendirir, kemik ve kalp sağlığını korur.

LAHANA
Kilo vermek ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız lahana yemelisiniz. Kalorisi düşüktür, 100 gramlık porsiyonunda 25 kalori vardır. Lahana iyi bir lif kaynağıdır. Doymuş yağ ve kolesterol oranı çok azdır, bu özelliği ile kan basıncını düşük tutmada katkısı olur. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Ayrıca kan dolaşımında karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengeler. Lahana, lifli yapısı ile uzun bir süre sizi tok tutar. Lahanaları çiğ olarak ince ince doğrayın; üzerine maydanoz doğrayabilir ya da havuç rendeleyebilirsiniz, çok az zeytinyağı, tuz, pul biber ve limon eklediğinizde kesinlikle harika lezzeti olan bir salata olur.

BRÜKSEL LAHANASI
Düşük karbonhidrat olmasının yanı sıra, bu mini lahanalar A, C vitaminleri, folat ve lifle doludur. Brüksel lahanalarının kalorileri düşüktür. Bitki esaslı demir, kalsiyum, potasyum ve fosforun iyi birer kaynağıdır. Kokusundan hoşlanmıyor ve lezzetini doruk noktasına çıkartmak istiyorsanız, bir kontrast ekleyin. Örneğin portakal suyu, portakal kabuğu ya da limon suyu lezzetini arttıracaktır. Brüksel lahanalarının kanser önleme potansiyel yararları üzerine pek çok araştırma yapılıyor. Turpgil sebzelerin antioksidan içeriğinin, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresini azaltabileceği yönünde sonuçlar çıkıyor. Brüksel lahanası da dahil olmak üzere tüm turpgiller yüksek konsantrasyonlarda glukozinolat bileşik içerir. Bu sebzelerin güçlü anti-kanser etkilerinin, içerdikleri glukozinolatlarla bağlantılı olduğunu ileri sürülüyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.