Gezginlerin İtalya'daki yeni keşfi Puglia

İtalya’nın 20 özerk bölgesinden biri olan Puglia, son yıllarda adından sıkça söz ettirmeye başladı. Doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bölge, geleneksel mutfağıyla gurme gezginlere de hitap ediyor.

Gezginlerin İtalya'daki yeni keşfi Puglia

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

İtalya'nın güneydoğu kesiminde, çizmenin topuğunda yer alan Puglia bölgesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle her geçen gün adını daha çok duyuruyor. Ormanlar, zeytinlikler ve üzüm bağlarıyla kaplı olan bölgede yer alan şehir, kasaba ve köyler, geleneklerini koruyan halkı ve yaşam kültürüyle turistlerden büyük ilgi görüyor. Geleneksel mutfağını da koruyan bölgedeki restoranlar ise, gurme gezginler için cazibe merkezi oluşturuyor. Puglia'nın yıldızını parlatan en başta trulli'ler... Yerel halkın tipik evleri olan trulli'ler, konik çatılı, beyaz ve küçük evler. Bunların çoğu Alberobello'da bulunuyor. Trulli'lerin yan yana dizildiği sokaklardan oluşan bu kasabayı görmeden dönmeyin. Bölgenin en ünlü şehri şüphesiz Bari. Aziz Nikolaos Bazilikası ve değerli bir dini eser olan St. Nicholas kalıntılarına ev sahipliği yaptığı için bir haç yeri olarak da görülen Bari'de Bizanslılar, Fransızlar ve İspanyollar tarafından yapılmış birçok tarihi kalıntı da bulunuyor.

Lecce de bölgenin önemli şehirlerinden. Antik Yunan etkisinde olan Lecce'de İmparator Hadrian adına kurulmuş San Cataldo Amfitiyatrosu'nu, görkemli çan kulesi ile Lecce Katedrali'ni, 2. yüzyılda yapılmış olan Antik Yunan Tiyatrosu'nu, Sant'Oronzo Meydanı'nı, şehri çevreleyen surları ve V. Charles adına yaptırılmış olan Porta Napoli'yi mutlaka görün. Bölgedeki bir başka kasaba Otranto. Bir süre Osmanlı'nın işgalinde de kalan kasabada, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki eski şehir, Otranto Kalesi, Bizans freskleri ile ünlü katedral ve mozaikler görülecek yerler arasında bulunuyor. Motolla ise, ekoturizm tutkunları için harika bir yer. Onlarca asır öncesinden kalan mağara tapınaklar görülmeye değer. Itria Vadisi de Puglia'nın önemli yerlerinden. Adını yolcuları koruyan azize olarak bilinen Itria'dan alan alan vadi, bembeyaz evlerin oluşturduğu Barok mimariye sahip şehirleri, küçük kasabaları, alabildiğine uzayan üzüm bağları ve zeytin bahçeleriyle ünlü. Puglia'nın yerel mutfağı çok basit, ama çok ilgi çekici. Dünyadaki en iyi zeytinyağlarından birini üreten bölgede doğal ürünlerden yapılan yemekler tam anlamıyla bir lezzet şöleni yaşatıyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.