Kilo verme kararı sizi korkutabilir

Başarısız olmak, sabırsızlanmak ve başka faktörler diyet verme kararını erteletebilir. Ancak adım adım hazırlanarak, korkunuzun üstesinden gelebilirsiniz.

Kilo verme kararı sizi korkutabilir

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Kilo verme kararı sizi korkutuyor mu? Samimiyetle kendinize bunu sorun. Endişelerinizin, bu süreci zor olarak algılamanızın kaynağı olabileceğini düşündünüz mü? Aslında haklısınız! Bu konuda kararlı, sabırlı olmanız gerektiğini bilmek, uzun süre boyunca, kendinizi kısıtlayacağınız fikri ile yaşayacağınız düşüncesi, sürece başlama isteğinizi sürekli ertelemenize neden olur.

DİYET YAPMAYA HAZIR MISINIZ?
Öncelikle kilo probleminiz olduğunu kabul etmeli ve başlamak için bir tarih belirlemelisiniz. Yeni yaşam düzenine kendinizi hazırlamak ve kararlı olmak bu süreçte önem taşır, başkasını memnun etme adına yapılan diyetler maalesef başarıya ulaşamaz.
Kilo vermek için uygun olan diyeti belirlemek, problemi çözmek için doğru yöntemin belirlenmesi, bu sorunun üstesinden gelmek için başarmanın anahtarıdır. Son zamanlarda kulaktan dolma, fotokopi listeler ile kilo verilmeyeceği bilincinin oluştuğunu söyleyebiliriz. Diyet yapmaya karar verenler diyetisyenlerini seçme konusunda çok titiz davranıyorlar. Internet bu konuda en büyük yardımcıları, kendileri için uygun olan kişiyi seçmek için sosyal medyayı kullanıyorlar, özgeçmişleri, eğitimleri, kimleri zayıflattıkları, metotlarını araştırıyorlar, kişilerin yorumlarını okuyorlar ya da çevresinde daha önce diyetisyen eşliğinde kilo vermiş kişilerin tavsiyeleri, seçimlerinde etkili oluyor.

SAĞLIK VERİLERİ GEREKİR
Fazla kiloya yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve tip 2 diyabet gibi hastalıklar eşlik edebilir. Bunun için diyete başlamadan önce kan basıncı, kolesterol, trigliserid ve kan şekeri düzeyleri gibi değerlerinizi kontrol ettirmeniz gerekir. Kullandığınız ilaçların diyetinizin belirlenmesinde önemli rolü vardır.

YAŞANTINIZA UYGUN OLMALI
Kişilerin yaşamlarına uymayan diyetleri sürdürmeleri hemen hemen imkansızdır. Programınız, yaşam tarzınıza uygun olarak düzenlenmelidir. Çalışma koşullarınız, yemek saatleriniz, listedeki yiyeceklerin kolay hazırlanabilir ve ulaşılır olmasının yanı sıra damak zevkinize hatta bütçenize uygun olması da önem taşır.

DESTEK ÖNEM TAŞIR
Kilo verirken yakınlarının desteğini alanlar daha başarılı olurlar. Bazı danışanlarımız diyete başlama kararlarını kendileri alır, bazıları diyete başladıklarını sır gibi saklar, bazıları ise destek verenlere ihtiyaç duyarlar. Sorunlarını herkesle paylaşmak isteyen, bu şekilde motive olanların sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur.

UZUN SOLUKLU OLMALI
Diyet yapmak ilk hevesle kolay gibi görünür, hele ilk haftalarda tartıdaki başarılar, sizi mutluluktan uçurur ama sonrası daha önemlidir. Her hafta tartıda çok uğraşmanıza rağmen platolar yaşadığınız dönemlerin size hayal kırıklığı yaşatması, planlarınızı sabote eden davetler ya da "birkaç çataldan ne olur" düşüncesiyle yediklerinizden pişmanlık duyup öfke ile daha çok yemeniz gibi durumları daha önce de yaşamış olabilirsiniz. Her diyetin kaderi böyle olmak zorunda değildir! Böyle yaparak hatalı davranmış olabilirsiniz, şimdi kendinizi suçlamayı bırakın, yarın bile değil, "hemen şimdi kontrole başlıyorum" cümlesiyle motivasyonunuzu sağlamalısınız.

KENDİNİZİ ÖNEMSEYİN
Düşük benlik saygısı-değersizlik hissi nedeniyle birçok kişi kilolu kalır. Kilo verme programında bir profesyonelin takibinde olmanız, hedeflerinizi haftalık zaman dilimleri ile sınırlamanız, her gidişinizin yeni bir başlangıç olması, motivasyonunuzu da arttıracaktır. Neden kilo vermek istiyorsunuz sorusunu herkes öncelikle sağlık sorunlarını dile getirerek cevaplıyor. Estetik kaygıları dile getirmek ayıp değil ki; göğsünüzü gererek, hatlarımın da muntazam olmasını daha kaslı, daha zinde daha fit olmak istiyorum, takıldığım salt kilom değil, ölçülerim ve bedenimde bunu hissetmek ve göstermek istiyorum diyebilmelisiniz. Estetik değerlere sahip olmak özsaygıyı yüksek benliği getiriyor ve kişiler yaşamdan daha fazla keyif alıyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.