Ortaçağ’dan kalma bir başkent: Edinburg

İskoçya’nın başkenti Edinburg, Ortaçağ’dan kalma kaleleri, tarihi binaları ve doğal güzellikleriyle ülkenin en önemli şehri. Adanın doğu yakasında, deniz kenarında kurulmuş olan şehirde keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.

Ortaçağ’dan kalma bir başkent: Edinburg

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Edinburg; tarihi yerleri, gizli ara sokakları ve tarihi yapıları kadar, restoranları, lüks mağazaları ve konforlu otelleri ile de turistlerin dikkatini çekiyor. 1437 yılından beri İskoçya'nın başkentliğini yapan şehir, kayaların üzerine kurulmuş. Şehir, Old Town ve daha çok alışveriş ile eğlence mekanlarının bulunduğu New Town olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Fakat hem Old Town hem de New Town, çok iyi korunarak günümüze kadar ulaşan Neo-Klasik tarzdaki muhteşem binalarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Şehrin hemen her yerinden görülebilen Edinburg Kalesi, İskoçya'nın da sembolü sayılıyor. 12. yüzyılda yapılan kalenin kapısında ülkeye özgü ekose etekli askerleri görmek mümkün. İskoçya'nın bağımsızlığı için İngiltere'ye karşı savaşan William Wallace heykeli ile de meşhur olan Edinburg Kalesi, Old Town'ın en popüler yerlerinden biri.



Kaleden çıktığınızda Edinburg'un eski yerleşim birimi Royal Mile bölgesine giriyorsunuz. Burası geleneksel mimarinin eşsiz örnekleriyle dolu. Kaleden 30 metre ötedeki Royal Mile'ın başlangıcında ise 'The Scotch Whisky Heritage Center' bulunuyor. Burası, İskoçya'nın tarihinde önemli bir yer tutan viskinin tarihine göz atabileceğiniz turistik küçük çaplı bir müze. Edinburg'un en ünlü edebi kişisi ise dedektif Sherlock Holmes'ün yaratıcısı Sir Arthur Conan Doyle. Yaşadığı ev müze haline getirilmiş. El Greco ve Poussin'in eserlerinin de yer aldığı National Gallery, İskoçya'nın tarihi şahsiyetlerinin tablolarının bulunduğu Scottish Notional Portrait Gallery ile Gallery of Modern Art ise asıl övündükleri müzeler. Edinburg, alışveriş meraklıları için de cazip bir şehir. Dünyaca ünlü moda, mücevher, müzik ve kozmetik mağazalarının sıralandığı New Town'daki Princess Street'in yanı sıra, İskoçya'ya özgü hediyelik eşyaların, değişik viskilerin bulunabildiği Victoria Street ve Royal Mile, alışveriş için gezilebilecek yerler arasında. Edinburg, kafeleri, restoranları, pub'ları ve gece kulüpleriyle de turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Tatilde eğlence de arayanlardansanız bu şehirde sizi bekleyen birçok alternatif olduğunu unutmayın.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.