Kendinizi değiştirin

Kilo veremediğinizde kendinize kızmanız sorunu çözmez! Yeni bir yıla adım atarken, bir değişiklik yapın ve bunun yerine düşünme şeklinizi değiştirin.

Kendinizi değiştirin

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

erçek şu ki, kalıcı sağlıklı kilo kaybı için "tek bedene uyan" bir çözüm yok. Vücudumuz, genetik ve diğer sağlık faktörlerine bağlı olarak farklı yiyeceklere farklı tepki verdiğinden, biri için işe yarayan şey sizin için hiç işe yaramayabilir. Davranış kalıpları bile değişim gösterir. Bazı insanlar kısıtlayıcı yöntemlerle disiplinize olurken, onları bu şekilde zapturapt altına almak mümkünken, diğer bir grup kilo verme programları planlanırken daha fazla özgür olduklarında daha başarılı olurlar. Kilo vermek için basitçe daha az yemeyi tercih etmek ya da plansız programsız bir beslenme planını, mucize gibi görünen çözümü denemek, kalıcı sonuçlar elde etmenize yardımcı olmaz. Mucizeler vadeden diyet planları ile kendi başınıza kilo vermeye çalışmak yerine, konusunda uzman bir diyetisyenden kilo kaybı programı almanız, yaşam tarzınızda değişiklikler yapmak ve sağlıklı yeme alışkanlıkları edinmeniz konusunda size rehberlik edecektir. Bazı insanlar için, arzu ettikleri yiyeceklerden tamamen kaçınmak aşırı yemek yemeyi beraberinde getirir, mutsuz hissetmeye yol açabilir. Bu durumda, kısıtladığınız yiyeceklere karşı adeta aş erer, çok fazla tüketme yoluna gidebilirsiniz. Aşırı isteklerin önüne geçmek için yasaklar kısıtlamalar yerine bunları küçük porsiyonlar halinde kontrollü tüketmek çözüm olur. Negatiflere odaklanarak kendinizi daha fazla zorlamanıza gerek yok. Mümkün olduğunca pozitif kalın ve sağlığınızı iyileştirerek kendiniz için neler yapabileceğinizi düşünün. Kilo verme konusunda olumlu konuşmaya başlayın ve süreçten gerçekten mutluluk duymaya çabalayın. Bazen terslikler olabilir, bunlara kendinizi hazırlayın. Zaman zaman tatiller, doğum günleri, partiler, kutlamalar olacağı gibi işte ya da aile içinde stresinizin artacağı olaylar da yaşayabilirsiniz. Kilo verme konusundaki motivasyonunuzu etkileyecek her türlü kötü olasılığa karşı çözüm planlarınızın olması gerekir. Hem içsel hem de dışsal faktörler, kilo vermeye çalışırken yardımcı olur, motive, istekli olmayı sağlar. Hayatta iki tür motivasyon vardır: İçsel ve dışsal. Dışsal motivasyonunuzu sağlayan faktörler, doğrudan kontrol odağınızın dışında olan şeyleri içerir. Bu, arkadaşlarınızdan, çevrenizden, kilo verdiğinizi fark etmeleri ile ilgili övgüler almanız veya bir giysinin beden ölçüsünün bol gelmesi gibi şeyler olabilir. İçsel motive olmanızı sağlayan faktörler, sağlığınız, zindeliğiniz, stresinizin azalması daha iyi uyumanız kendinizi iyi hissetmeniz gibi daha kişisel olan şeylerdir.

Kilo verme programınızın başlangıcında güçlü bir hedef belirlemek sizi başarıya taşımanıza yardımcı olabilir. Ancak bu amaç açık uçlu olmamalıdır, zaman kısıtlamaları da olan, yol boyunca ulaşabileceğiniz kiloları da içeren bir hedef oluşturun. Hedeflerinize adımlar koyun, bölerek yönetin, diyelim ki 20 kilo vermek istiyorsunuz önce her ay 5 kilo vermeyi hedefleyin, çok daha iyi sonuç verecektir. Kilo verme zorlu bir süreçtir, bu sebepten kendinizi motive etmek için tüm başarılarınızı ödüllendirin. Belirlediğiniz bir hedefe ulaştığınızda ödülünüz olsun ama bu mümkünse yemek olmasın, kendinize bir şey satın alabilirsiniz Birçok insan sağlıklı yemek yiyor, ama çok fazla yiyor! Ölçülü ve dengeli yemeli ve porsiyonları hiçbir zaman abartmamalısınız. Makul bir saatte yatmaya başlayın, tükettiğiniz kafein miktarını azaltın ve gün boyu su içmeye başlayın. Bu gibi basit değişiklikler, kilo vermeye devam ederken sağlık ve zindelik çabalarınızı arttırmanıza yardımcı olabilir. Günün en zayıf noktaları, yorgun olduğunuz zamanlardır. Bütün gün hayır dediklerinize gece yalnız kaldığınızda diyemeyebilirsiniz. Dolabınızda bu tür krizleri atlatmanız için sağlıklı ve az kalorili atıştırmalıklar bulundurmalısınız.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.