Kanallar, köprüler ve harika evler Giethoorn

Amsterdam’a bir saat uzaklıktaki Giethoorn, büyüleyici bir güzelliğe sahip. Kanallar arasında yer alan ve köprülerle birbirine bağlanan harika evlerden oluşan kasabada huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz.

Kanallar, köprüler ve harika evler Giethoorn

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Hollanda'nın kuzeyinde Overijsel bölgesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Giethoorn, kanalları ve huzurlu atmosferiyle dikkat çeken küçük bir kasaba. Bu masalsı kasabayı, tekne ile gezebiliyorsunuz, hatta bazı evlere sadece kanal aracılığıyla ulaşabiliyorsunuz. Postacılar bile mektupları tekne ile yanaşarak dağıtıyor. Yaklaşık 3 bin 500 bin nüfuslu kasabada, 180 köprü yer alıyor. Her bir köprü bir evin gidiş yolu üzerinde ve zaten bu köprülerin sahipleri de genelde ev sahipleri. Giethoorn, 13. yüzyılın ilk yarılarında Akdeniz'den gelen sığınmacılar tarafından kurulmuş. Kasabaya yerleşen ilk insanlar, tufanda ölen yabani keçilerin boynuzlarını bulmuşlar ve buraya Flemenkçe'de 'keçi boynuzu' anlamına gelen Giethoorn adını vermişler. Kasabanın kendine has evleri var. Çatıları sazdan, ince tuğlalı evlerin kapı ve pencereleri de çok özgün. Halkının çiftçilik ve turizmden geçindiği Giethoorn, huzur arayanlar için biçilmiş kaftan. Köyde duyacağınız tek ses, ördek ve kuş sesleri... Kanallarda dolaşan tekneler bile bu sessizliği bozmuyor çünkü hepsi elektrikli motorla çalışıyor. Bu arada kasaba motorlu araç trafiğine de kapalı. Giethoorn'da Hollandalıların geleneksel ulaşım aracı bisikleti de yaygın olarak kullanılıyor, siz de bisikletle kasabayı turlayabilirsiniz.

Bu kasabada görülecek yerlerin başında kasabanın kendisi yer alıyor. Dar sokaklar, doğa ile bütünleşmiş yürüyüş yolları ve hayran kalınası çiftlik evlerinin bahçelerinde zamanınızı geçirebilirsiniz. Kanal üzerinde gezinti burada yapılması gereken aktivitelerden biri. Tekne turuna katılabiliyorsunuz ya da kendi elektrikli botunuzu kiralayıp kanal üzerinde gezintiye çıkabiliyorsunuz.

Bu küçücük kasabada müzeler de bulunuyor. Bu müzelerden biri Het Olde Maat Uus. 20. yüzyılın başlarında çiftlik evlerinde yaşama dair izlerin bulunduğu bu sevimli müzede, Giethoorn sakinlerinin hayat hikayeleri, değirmenleri ve gelenek görenekleri hakkında bilgi edinebiliyorsunuz. Giethoorn'un en eski müzesi olan Museum De Oude Aarde, 1969'dan beri Hollanda'nın en güzel mineral ve fosil koleksiyonlarını barındırıyor. Müzenin içinde, renkli taşlardan yapılan yüzlerce çeşit hediyelik eşyanın satıldığı bir de mağaza var.

Amsterdam'a yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Giethoorn'u en kısa zamanda ziyaret edin; pişman olmayacaksınız...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.