Masajlar hakkında bilmeniz gereken her şey

Çoğu insan için bir lüks gibi görünse de düzenli masaj yaptırmak sağlığınız için çok önemli. Peki, hangi masaj sizin için doğru? Masaj çeşitlerini ve faydalarını sizler için derledik.

Masajlar hakkında bilmeniz gereken her şey

HAZIRLAYAN BADE ÇAKAR bade.cakar@sabah.com.tr

Günümüzde masaj yaptırmak bir lüks gibi görünüyor. Ayda veya yılda bir kendinizi şımartmak için yapılan bir işlem diye düşünebilirsiniz. Ancak masaj bundan çok daha fazlası... Düzenli masaj, hem fiziksel hem de mental olarak sağlığımız için çok önemli. Bilinen ve uygulanan sayısız masaj türü var. Hangisinin sizin için en doğru olduğunu bulmak ise işin en zorlu kısmı. Bazıları rahatlamak için uygulanırken bazıları enerji vermek için tercih ediliyor. Ya da belli bir bölgede ağrı veya kas sıkışması varsa yine en doğru masaj seçimini yapabilmek için masaj türleri hakkında az da olsa bilgiye sahip olmalısınız. Masajın insan vücuduna sağladıklarına baktığımızda da, yumuşak dokuların manüplasyonları ile organizmada mekanik, fizyolojik ve psikolojik etkiler yarattığını görüyoruz.

KISACA MASAJ TÜRLERİ VE YARARLARI
İSVEÇ MASAJI / KLASIK MASAJ:
Anatomik ve fizyolojik olarak genel bir gevşeme sağlamak, kan ve lenf dolaşımını hızlandırmak, kaslardaki gerginliği azaltmak amacıyla uygulanan bir masaj türü. Genellikle vücudun güne zinde başlamasına ya da yaşamın gündelik yorgunluk ve sıkıntılarından kurtulmak amacı ile yapılan genel dinlenme ve gevşeme yöntemi olarak kullanılan masaj türüdür. Burada önemli olan kişinin rahatlatılabilmesi ve bulunduğu ortamdan keyif alması sağlanmalıdır. Batı tekniği ile yapılan ve genellikle masaj yağları kullanılarak yapılan bir masaj olan İsveç masajı nadir durumlarda tercih halinde kayganlaştırıcı kullanılmadan da yapılabilen bir masajdır. İdeal süresi 60 dakika olmalıdır.

TAI MASAJI: Temel yapısını Hint yoga ve Çin geleneksel tıbbının oluşturduğu bu masajda çoğunlukla bası ve germe hareketleri yapılmaktadır. Altmış çeşit germe, çekme, esnetme ve bası hareketleri uygulanabilen bu masaj bir buçuk saatten dört saate kadar sürebilen bir zaman diliminde yapılıp, masaj sırasında kişide her ne kadar rahatsızlık uyandırmaktaysa da uygulama sonrasında ciddi derecede fark edilebilir bir rahatlama sağlıyor. Bu yöntem pasif esneme ve yumuşak basının vücudun enerji hatlarına uygulanmasıyla yapılır. Çok eski olan bu teknik, Buda zamanından geliyor ve Shiatsu, akubası ve yoganın karışımıyla ortaya çıkmış. Masörler belli noktalara baskıyı başparmakları, elleri ve ayaklarıyla uygulayarak vücudun enerji akımını canlandırır ve müşterilerine esneme dahil bazı hareketler yaptırır. Thai masajı esnekliği artırıyor, stresi azaltıyor, iç organları uyarıyor ve vücudun enerji sistemini dengeliyor. Bu masajın ideal süresi 60-75 dakika olmalıdır.

ANTİ-SELÜLİT MASAJI: Vücutta selülite yol açan lokal ödem ve toksinlerin atılmasını, dolaşım sisteminin düzenlenmesini ve selülitin neden olduğu şekil bozukluklarının onarılmasını sağlayan masaj türüdür. Bu masaj yöntemi sizi selülitlerinizden kurtarabileceği gibi, önleyici bir uygulama olarak da uygulanır. Düzenli olarak bu masajı aldığınızda, tamamen selülit problemlerinden arınmış bir vücuda sahip olmanın ayrıcalığını yaşayacaksınız. İdeal süresi 60 dakika olmalıdır.

DERİN DOKU MASAJI: Kronik ağrılar, hareket kabiliyetinde kısıtlanmalar, duruştaki problemler, kronik kas gerginlikleri, fibromiyalji gibi durumlarda, derinde yer alan kas, fasya (kasların çevresini saran, zara benzeyen bağ dokusu) ve konnektif dokulara (dokuları ve organları destekleyen, bağlayan, ya da ayıran doku) düşük tempo ile derin baskılar uygulayarak yapılan terapi amaçlı bir masajdır. Yağla uygulanır.

REFLEKSOLOJİ: Dünyanın pek çok yerinde binlerce yıldır değişik formlarda uygulanan Refleksoloji, fiziksel etkilerinin yanı sıra enerjisel ve duygusal açıdan pek çok fayda sağlayan, holistik, yani bir bütünü -bedeni- oluşturan parçaların arasındaki bağlantıya odaklanan bir terapi seklidir. Refleksoloji, ayağın tabanında bedenin tüm sistemlerine, yapılarına, bölgelerine, organlarına karşılık gelen bölgeler ve noktalar olduğu ve bu bölge ve noktaların, bedenin içinde bulunduğu durumun bir aynası olduğu prensibini temel alır. Özel bir takım tekniklerle bu bölge ve noktalara uygulanan baskı, enerjinin ve kanın akısını tetikler, sinirsel uyarıyı vücudun ilgili bölgesine iletir. Böylece ilgili bölgedeki rahatsızlıkta iyileşme başlar. Böylece çalışmanın sonunda genel anlamda kişide stresin azaltılması, bedenin de dengeye kavuşması sağlanır. Süre yaklaşık 30 dakikadır.

AROMATERAPI MASAJI: Bitki özlerinden elde edilmiş karışımlardan hazırlanan masaj yağlarını kullanılarak uygulanan bir masaj yöntemidir. Bu masajda dikkat edilen, temponun düşük ve hareketlerin şiddetinin hafif olmasıdır. Rahatlatıcı, gevşetici ve dinlendirici bir özelliğe sahip bir masajdır. Bu masajda oluşan etki hem yapılan temas hem de uygulanan yağın kimyasal özelliği ile olmaktadır. Farkı amaçlar için elde edilmiş yağlar masaj yağları ile belli oranlarda karıştırılarak uygulanmaktadır. Süre yaklaşık 60 dakikadır.

DOLAŞIM MASAJLARI: Kan ve lenfatik dolaşıma yönelik masajlardır. Bu masaj deri altı kan dolaşımını aktive ederek, dokunun canlanmasını sağlar. Dolaşım masajı derialtı kanı dolaşımını iyileştirir. Özellikle de kanın bacaklardan göğse doğru gitmesini sağlar. Belirli noktalara parmakla bastırıldığında ve belirli lenfatik düğümler istikametinde hareket edildiği takdirde kullanılmış lenf atılıp yenilenir.

SPOR MASAJI: Sportif etkinliklerde, etkinlik öncesinde veya sonrasında ve hatta hızlı ve sınırlı olmak kaydı ile etkinlik sırasında da yapılan bir masajdır. Spor masajını klasik masajdan ayıran en önemli özellik ritim, süre ve bası miktarının değişik olmasıdır. Bu masaj türünde uyarıcı amaçlı hareketler çoğunluktadır ve yapılan spor göre farklılıklar gösterir. Süre bölgeye göre değişmektedir.

BÖLGESEL MASAJLAR: Baş - boyun, ense - omuz - sırt, sırt - bel, kol ve bacak gibi bölgelere yapılan ve genellikle bölgesel sorun olan bölgeye yönelik tedavi edici bir masaj uygulamasıdır. Rahatsızlık tespit edildikten veya doktor kontrolü ve tavsiyeleri doğrultusunda belirlenen bir program eşliğinde uygulanır. Süre yaklaşık 30 dakikadır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.