Buraları görmeden Kıbrıs’ı tanıyamazsınız

Tarihi, kültürü, plajları, lüks otelleri ve oyun salonlarıyla turistler için tam bir cazibe merkezi olan Kıbrıs’ta görülmesi gereken o kadar çok yer var ki, saymakla bitmez. Ama aşağıdaki yerleri görmeden de Kıbrıs gezisi olmaz...

Buraları görmeden Kıbrıs’ı tanıyamazsınız

YAZI ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Kıbrıs'a hala gitmeyenlerdenseniz veya gidip de bu yavru vatanımızı gezemeyenlerdenseniz size sıralayacağım yerleri mutlaka görmenizi öneririm. Çünkü bu yerleri görmeden Kıbrıs'ı tanıyamazsınız. Bu yerleri gezip gördüğünüzde, Kıbrıs'ın tarihi, kültürü ve günümüze gelinceye kadar neler yaşadığı hakkında fikir sahibi olacaksınız. Her türlü lüksü sunan otellerde yaşayacağınız keyifl i tatilinize biraz ara verip, Kıbrıs'ta bir tarih ve kültür turuna çıkın, pişman olmazsınız... İşte Kıbrıs'ta mutlaka görmeniz gereken yerler...

BELLAPAIS MANASTIRI, GİRNE
Beşparmak Dağları'nın eteğinde konumlanan Bellapais Manastırı, ülkenin en önemli yapılarından. Manastır Lüzinyalılar tarafından yapılan manastırda harika bir Girne manzarası da sizi bekliyor. İngiliz Mahallesi'nde bulunan manastırda, bazı dönemlerde klasik müzik konserleri de oluyor.

ST. HILERION KALESİ, GİRNE
Kıbrıs'taki kaleler arasında en ünlü üç kalesinden biri olan St. Hilerion Kalesi, Lüzinyalılar'dan günümüze ulaşan en güzel mimari örnekleri arasında bulunuyor. Girne'ye panoramik açıdan bakabileceğiniz manzarası ve masallardan fırlamış gibi duran görkemiyle kale, birçok film ve çizgi filme de ilham kaynağı olmuş.

MAVİ KÖŞK, GİRNE
Zamanın özelliklerine göre üst teknoloji ile donatılan Mavi Köşk, İtalyan asıllı olan bir Rum avukat tarafından yapılmış. Avukat Paulo Paolides'in inşa ettiği bu köşk, teknoloji ile konforun bir arada düşünülerek tasarlandığı bir mimariye sahip. Köşk içinde gezerken şaşıracağınız birçok özellik bulunuyor.

GİRNE KALESİ, GİRNE
Kıbrıs planları yaparken en fazla vakit ayırmanız gereken yerlerden biri hiç şüphesiz Girne Kalesi. Geçmişte ticaretin merkezinde olan bir bölgede yer aldığı için Girne'de savaşlar sık sık yaşanmış ve bu bölge korsanların uğrak limanlarından biri olmuş. Girne Kalesi de bu durumdan nasibini almış ve zarara uğramış olmasına rağmen günümüze kadar sürekli güçlendirmeler ve eklemeler ile bugünkü şeklini almış. Kale içindeki eserleri de mutlaka görmelisiniz.

KARAOĞLANOĞLU MÜZESİ VE ŞEHİTLİĞİ, GİRNE
Yüzbaşı Fehmi Ercan ile Binbaşı İbrahim Karaoğlanoğlu'nun 1974 yılındaki Barış Harekatı'nda karargah olarak kullandıkları evin önünde öldürülmüştü. İşte bu ev, bugünkü Karaoğlanoğlu Müzesi ve Şehitliği olarak anılan yer. Şehitlik içinde bulunan mezarlığı gezebilir, müze içindeki harekat döneminden kalan eşyaları inceleyebilir ve askerlerin sunumu izleyebilirsiniz.

SURLARİÇİ, LEFKOŞA
Lefkoşa'daki ilk yerleşim bölgesi olan Surlariçi, Kıbrıs turları sırasında göreceğiniz yerlerden biri. Bu alanda sayısız tarihi mimari ve kalıntılar ile dar sokaklar arasından tarihi bir yolculuk yapabilirsiniz. Surlariçi'nde bulunan Büyükhan'ı da mutlaka görün. Harika bir mimariye sahip olan handa hediyelik eşya dükkanları ve kafeler de bulunuyor.

SELİMİYE CAMİİ, LEFKOŞA
Önceden bir katedralken sonradan camiye çevrilen Selimiye Cami'nin eski adı St. Sophia Katedrali. Lefkoşa ve çevresinde büyük izler bırakan Luzinyalılar döneminde yapılan bu mimari, Surlariçi'nde sizi bekliyor. İhtişamlı duruşuyla bu mimariyi Kıbrıs rehberine almalısınız.

BARBARLIK MÜZESI, LEFKOŞA
Kıbrıs'ta Kanlı Noel olarak isimlendirilen ve istenmeyen olayların yaşandığı 1960'lı yıllarda Binbaşı Nihat İlhan'ın evine düzenlenen suikast sonucu ailesi öldürülmüş ve o günden bugüne evin hiçbir yerinde değişiklik yapılmadan Barbarlık Müzesi adı altında müzeye dönüştürülmüş. Kıbrıs'ta tur yaparken burası da tarihe ışık tutması bakımından görülmeli.

LALA MUSTAFA PAŞA CAMİ, MAĞUSA
Lala Mustafa Paşa Camii'nin eski adı St. Nicholas Katedrali. Bugün cami olarak kullanılan bu görkemli mimari de Lüzinyalılar tarafından yapılmış. Lefkoşa'daki Selimiye Camisi ile aynı olan Lala Mustafa Paşa Cami, kendi döneminin en ihtişamlı yapılarından biriymiş. Caminin yanında bulunan ve 750 yıllık olan gümbez ağacını da görmelisiniz.

ST. BARNABAS MANASTIRI, MAĞUSA
477 yılında Hristiyanlığı yaymak için Kıbrıs'a gelen St. Barnabas'ın yaptırdığı manastır çok etkileyici bir mimariye sahip. İçinde St. Barnabas'ın mezarının da bulunduğu manastır, içinde birçok eser de barındırıyor.

NAMIK KEMAL MEYDANI, MAĞUSA
'Vatan Yahut Silistre' oyunundan ötürü Mağusa'ya sürgüne gönderilen Namık Kemal en iyi eserlerini Kıbrıs'tayken yazmış ve kendisinin adı buradaki en turistik meydanlardan birine verilmiş. Meydanı gezerken Namık Kemal Müzesi'ni ve bir dönem yattığı zindanı ziyaret etmeyi unutmayın. Meydanda ayrıca kafe, tarihi mekanlar ve restoranlar da bulunuyor.

SALAMİS HARABELERİ, MAĞUSA
Tarihte Kıbrıs'a başkentlik yapmış ve Bronz çağında kurulmuş bir şehir Salamis. Mağusa gezisi yaparken görmeden dönmemeniz gereken Salamis Harabeleri içinde Forum, Roma Jimnastik Salonu, Roma Tiyatrosu, Pazaryeri, Zeus Tapınağı ve Salamis krallarının mezarı bulunuyor. Dönemin görkemini yakından göreceğiniz antik kentler arasında yer alıyor.

AZİZ MAMAS KİLİSESİ, GÜZELYURT
Bizans döneminden günümüze kadar gelebilmeyi başarmış kiliselerden biri Aziz Mamas Kilisesi. Eskiden o bölgede bulunan ve mağarada yaşayan Aziz Mamas ismindeki bir keşişe ithafen yapılmış. Kıbrıs'ın bugün bile kullanılan nadir tarihi Kıbrıs kiliseleri arasında yer alıyor.

GÜZELYURT DOĞA VE ARKEOLOJİ MÜZESİ, GÜZELYURT
Güzelyurt'ta çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi, Aziz Mamas Kilisesi'nin bitişiğinde yer alıyor. Adada çıkarılmış en değerli eserlerden biri olan Altın Taç da burada sergileniyor. Müzenin alt katında ise hayvan örnekleri bulunuyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.