Canım Annem

Kendileri de anne olan ünlü isimlere hem yaşadığımız bu ilginç dönemde anne olmanın nasıl hissettirdiğini sorduk, hem de onların anneleriyle olan bağlarını konuştuk.

Canım Annem

Hazırlayan: Damla Durak, Mine Ünal

Irmak Ünal ♥ Kayla, Vadi
"Bugünlerde en çok özlediğim şey anne kokusu"

Günümüzde, özellikle Korona günlerinde anne olmak nasıl bir duygu?
Anne olmak harika bir duygu. Sorumluluk duygusuyla beraber gelen gerçek ve en yaşanası hayat tecrübesi bence. Çocuklarıyla büyüdüğünü, geliştiğini hisseden, benim onlardan onların benden öğrenecek çok seyi olduğunun farkındalığını her gün hisseden bir anneyim. Durum böyle olunca tabii bu yaşadığımız çılgınlık içinde, anne olmak bambaşka bir yolculuğa dönüşüyor. Şimdi, artık onların sınıf öğretmeni, oyun arkadaşlarıyım... Böyle bir döneme birlikte şahitlik ediyoruz, ileride bu günleri hatırladıklarında, en güzel günlerini kesintiye uğratan, arkadaşlarından, okullarından, özgürlüklerinden alıkoyan dönemi her şeye rağmen mutlu, iyi ve yararlı hatırlamalarını arzu ediyorum. Kısacası; Korona günlerinde anne olmak zorlu ve sorumluluğu ağır, ancak bir o kadar da öğretici bir tecrübe benim için…

"Anne kokusu" denince aklınıza ne geliyor? Anne kokusunu nasıl tanımlarsınız?
Anne kokusu annemdir tabii. Parfümü değil, annemin kokusu. Tarifi olduğunu sanmıyorum. Güven, huzur, teslimiyet... Hepsi var bu kokuda. Ben hâlâ onun koynuna girip, sabah keyfi yapmayı severim. Bugünlerde en çok özlediğim şey anne kokusu.

Güzellik ve bakım anlamında annenizden öğrendiğiniz bir sırrınız var mı?
Doğal olmak. "Yüzünle fazla oynama" der annem. Buna yüzde 100 katılıyorum. Ne kadar çok cilt bakımı yapılır, işlem görürse, cilt o kadar bozuluyor bence. Bu bir sır değil belki ama makyaj temizlemeden uyumamayı, tonik yerine gül suyu kullanmayı, iyi bir uykunun cilde kattıklarını hep annemden öğrendim.

Annenizden öğrendiğiniz ve sizin de çocuklarınıza öğreteceğiniz favori tarifiniz nedir?
Annemin kısırı çoook meşhurdur. Hatta benim arkadaşlarım annem geleceği zaman heyecanlanır, hemen bir kısır partisi isterler. O partide başka hiçbir şey yapılmaz. Sadece kase kase kısır yenir. Tarifi ise; aile sırrımız ;)

Şu an annenizle bir Türk kahvesi buluşması yapacak olsanız en çok nelerden bahsetmek isterdiniz?
Seyahat edeceğimiz ülkeler, görmek istediğimiz sehirlerden konuşur, planlar yapardık. Biz seyahat etmeye bayılırız. Ana-kızdık, şimdi anne-kız ve torunlar olduk. Kötü şeylerden hiç konuşmazdık ve gülümseyerek o kahvenin ve o anın tadını çıkarırdık.

Evde zaman geçirirken ya da görüntülü konuşmada sizin çocuklarınızla sohbet konularınız neler?
Biz sanırım görüntülü konuşmalarda, buluşacağımız anı konuşuyoruz en çok. Ancak berabersek konular çok fazla... En sevdikleri karakterler, müzik, oynadıkları oyundaki bir sonraki hareketleri, günlerinin nasıl geçtiği, arkadaşlarıyla ilişkileri, bir sonraki pişireceğimiz yemek tarifi ve hayallerimiz…


Didem Uzel ♥ Aslan
"Annemin yemeklerinin kokusunu müthiş özledim"

Günümüzde, özellikle Korona günlerinde anne olmak nasıl bir duygu?
İlk başta çok zorlandım ama şu an bir, iki aydır Aslan okula gitmiyor. Okula gittiği zaman kendime vakit ayırabiliyordum; hem de Aslan okulda eğitim alabiliyor ve gelişimine katkı sağlıyordu. Şimdi şartlardan dolayı tam tersi, çocuk anne-baba ile gelişimini ilerletmeye çalışıyor. Bizim Miami'de kimsemiz yok, dolayısıyla eşimle birlikte dönüşümlü bakıyoruz aslında, Aslan yaklaşık 13 saat ayakta, öğlen uykusu da yok. Sahip olduklarımız için her an, her saat şükreden bir insandım. Şimdi daha fazla şükrediyorum. Bu pandemi günleri Aslan'sız nasıl geçerdi bilmiyorum; 3,5 yaşında bir çocuğa 13 saat boyunca aralıksız bakınca zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile ve o olduğu için hayata binlerce şükürle başlıyorsunuz. Her cümlem artık şükürle başlıyor.

"Anne kokusu" denince aklınıza ne geliyor? Anne kokusunu nasıl tanımlarsınız?
Aslında annemden hep çok uzakta kaldığım; okul yıllarında, yalnız yaşadığım dönemlerde ve son 10-11 yıldır yurt dışında yaşadığım için, onun yemeklerinin kokusunu müthiş özledim. Evine gittiğim günlerde o mutfaktan gelen yemek kokuları iyi şeyler, güzel duygular hissettiriyor her zaman. Çocukluğumdan beri duyduğum anne kokusu var. Gerçekten şu aralar bunlar beni daha fazla duygulandırıyor. Çünkü bir senedir görmüyorum, onu çok özledim ve bir daha ne zaman görüşebileceğiz kim bilir…

Güzellik ve bakım anlamında annenizden öğrendiğiniz bir sırrınız var mı?
Evet var, annem çocukluğumuzdan beri vücudumuzu ve yüzümüzü yıkarken, en son suyu hep soğuk kullanmamızı isterdi. Hem sağlık hem vücudun diri kalması açısından iyi, hatta hatırlıyorum en son bir sene önce aynı evde kalırken suyu ılık açtığımda "Ben sana kaç kere yüzünü soğuk suyla yıka, demedim mi kızım?" demişti. Gerçekten soğuk suyun etkisi muhteşem. Yıllardır güzellik formülüm bu diyebilirim.

Annenizden öğrendiğiniz ve sizin de oğlunuza öğreteceğiniz favori tarifiniz nedir?
Mutlaka çok uzun ve değişik tarifler vardır ama gerçekten muhteşem bir omlet tarifini verebilirim. Annemden öğrendim ve Aslan'a da bunu öğreteceğim, zaten öğreniyor da, yapıyor ucundan biraz. İşte tarifi: Kişi başına 2 yumurtayı iyice köpürene kadar çırpıyorsunuz. (Çok iyi çırpılması gerekiyor.) Sonra yarım çay bardağı krema ve bir tutam tuz ekleyip çırpmaya devam ediyorsunuz. Bir döküm tava veya iyi bir tavada tereyağını erittikten sonra (tereyağ biraz bolca olabilir), çırpılmış yumurtanızı döküp ters-düz pişirip, kabarmasını sağlıyorsunuz. İnanılmaz yumuşacık bir lezzet elde ediyorsunuz. Afiyet olsun.

Şu an annenizle bir Türk kahvesi buluşması yapacak olsanız en çok nelerden bahsetmek isterdiniz?
Ben bu aralar çok duygusalım. Bu soruya nasıl cevap vereceğimi bilemiyorum. Çünkü geçenlerde anneme de çok ağladım.İçimde kalan çok şey var, ben bu dönemlerde onların yanında olacağımı hayal edip planlar yapmıştım. Aslan'la gidecektik ama bu durumlar ortaya çıkınca gidemedik. Ve artık ne zaman ve nasıl kavuşacağımızı bilemiyorum. Annemle gerçekten şu anda bir kahve buluşması yapacak olsam, bir kere ona çok sarılır, çok öper ve daha fazla koklardım. Bol bol resim çeker, anı biriktirirdim. Daha fazla onunla vakit geçirirdim. Başımı dizine yaslar, ağlardım biraz. Onu çok özlediğimi söylerdim. En çok Aslan'dan konuşurduk. Aslan'ı tek başına büyütmenin zorluklarını anlatırdım, o da bana akıl verirdi. Yemek tarifi alır, günlük olayları konuşur, en çok da Aslan'dan bahsederdik; şu anda en çok Aslan'la eğlenerek yaptıkları Facetime görüşmelerini konuşurduk. Yani keşke şu anda bir kahve içebilseydim, ne güzel olurdu. Düşünmek bile iyi geldi şu an.

Evde zaman geçirirken Aslan'la en çok hangi aktiviteleri yapıyorsunuz?
Tabii eski sistemden (okuldan) uzak olduğumuz için evde beraber yaptığımız aktiviteler var. Sosyal medyada çocuklarıyla bir şeyler yapan, vakit geçiren anneler var, ben onlardan değilim, olamıyorum da. Çünkü benim sabah mesaim 07:30'da Aslan'la başlıyor; kahvaltı, kahvaltı sonrası, kimse olmadan açık havada sabah yürüyüşü. Göl kenarında bir sitede oturuyoruz, burası sakin ve boş bir yer. Yürüyüş sonrası eve gelince Aslan biraz kendi oyuncağıyla oynuyor. Bizim onunla oyun oynadığımız saatler de oluyor. Home office çalışmalarımı yapıyorum, sonra öğle yemeği hazırlamam gerekiyor. Bu işlere girdiğim zaman babası Aslan'la ilgileniyor. Evdeki oyuncaklarla oynuyorlar. Aslan arabalarıyla, uçaklarıyla, oyun hamurlarıyla oynamayı seviyor. Geçen gün "Ben okula gitmek istemiyorum, sizinle daha çok eğleniyorum" dedi. Bu aralar en çok "Isıran Köpekbalığı" oyununu seviyor, onu oynuyoruz. Bazen çizgi film izliyoruz. Geçenlerde televizyon bizim evde yasaklandı. Telefon zaten yok, arada bir tabletine bakıyor. O da bir şeyler öğrenmesi için, İngilizce bir takım oyunlar. Bunların dışında suluboya resim, boyamalar ve legolar… Bu aralar mutfağa girmekten çok keyif alıyor. Smootie yapmayı seviyor, bana kahve yapmaya bayılıyor. Her gün benim kahvemi oğlum yapıyor. Kitap okumayı çok seviyor. Bu aralar sabah uyanır uyanmaz, "Bana kitap okuyun" diyor. Halbuki akşam yatarken en az 3-4 kitap okunuyor. Burası çok sıcak, sabah-akşam bahçede olmayı çok seviyor. Ona küçük şişme havuz aldık, içinde vakit geçirmeye bayılıyor.


Bihter Erol Çaltıllı ♥ Eymen, Ayşe Vera
"Anneme doyasıya sarılmak ve kokusunu, sevgisini hissetmek istiyorum"

Günümüzde, özellikle Korona günlerinde anne olmak nasıl bir duygu?
Hayatım çok değişmedi aslında, dışarı çıkamadığımız şu dönemde çocuklarla evde sürekli bir aktivite durumu var. Biraz sabrımız zorlanıyor tabii.

"Anne kokusu" denince aklınıza ne geliyor? Anne kokusunu nasıl tanımlarsınız?
Şefkat geliyor aklıma, onu o kadar özledim ki anneme doyasıya sarılmak, kokusunu, sevgisini hissetmek istiyorum.

Güzellik ve bakım anlamında annenizden öğrendiğiniz bir sırrınız var mı?
Ellerimiz ya da ayaklarımız kuruduğunda annemin vazgeçilmez kremi vardır; vazelin. Hemen ılık suda ellerimizi bekletir. Biraz vazelin içine 3-4 damla limon sıkardı. Ellerimize streç yapardı, sabah uyandığımızda ellerimiz pamuk gibi olurdu.

Annenizden öğrendiğiniz ve sizin de çocuklarınıza öğreteceğiniz favori tarifiniz nedir?
Etimek tatlısı:
Annemin favorisi, sanırım yapmadan önce mutlaka yeniden tarif alırım.
Malzemeler: 1 paket Etimek, 4 yemek kaşığı irmik, 1 yemek kaşığı şeker, 1 paket krem şanti, 1 paket vanilya , 1 lt süt
Şerbeti için: 2 bardak su, 2 bardak şeker Yapılışı : Şerbet kaynatılır. Sütten 1 bardak ayrılır (krem şanti için). Kalan süt tencereye alınır. İçine 4 kaşık irmik ve 1 kaşık şeker koyulup pişirilir. Ocaktan almadan önce bir paket vanilya eklenip karıştırıldıktan sonra ocak kapatılır. Cam bir kaba dizilen etimeklerin üzerine şerbet sıcakken dökülür. Muhallebi dinlendikten sonra ekmeklerin üzerine dökülüp spatulayla düzleştirilir. Son olarak, çırpılan krem şanti de muhallebinin üzerine sürülüp buzdolabında soğutulur. Üzerine Hindistan cevizi serperek afiyetle yiyebilirsiniz.

Şu an annenizle bir Türk kahvesi buluşması yapacak olsanız en çok nelerden bahsetmek isterdiniz?
Bizim annemle sohbetlerimiz başkadır. Konudan konuya atlar, sonra en başa döneriz, yine konudan konuya geçeriz, böyle akar gider. İlk kahvenin tadı başka olacaktır mutlaka, bugünleri anıp yan yana olmanın mutluluğunu konuşurduk.

Evde zaman geçirirken, çocuklarınızla birlikte yapmaktan en çok keyif aldığınız aktiviteler neler?
Ayşe Vera ile evcilik oynamayı seviyorum, çocukluğuma götürüyor beni. Oğlumla "Bil Bakalım" oynamayı çok seviyorum. İkimiz de tahmin oyunlarını çok seviyoruz.



Buse Terim Bahçekapılı ♥ Nil Fulya, Naz Sema
"Ne zaman fulya kokusu alsam o benim için annemin kokusudur"

"Anne kokusu" denince aklınıza ne geliyor? Anne kokusunu nasıl tanımlarsınız?
Annemi hatırlatan pek çok koku var aslında… Annem fulya çiçeğini çok sever. O yüzden ne zaman fulya kokusu alsam o benim için annemin kokusudur. Bir de annemle özdeşleşen bir parfümü var. Yıllardır hep aynı parfümü kullanır. O kokuyu nerede duysam annemin kokusu gelir burnuma. Halston'un klasik parfümü yıllardır benim için annemin kokusudur.

Güzellik ve bakım anlamında annenizden öğrendiğiniz bir sırrınız var mı?
Annem her zaman bakımına özen gösterir. Ablamla bizi büyütürken de mümkün olduğunca kendimize bakmamızı, bunun önce kendine saygı olduğunu anlattı. "Abartıdan uzak, temiz ve bakımlı olduğunuz zaman önce kendi moraliniz iyi olur. Abartıdan ve makyajdan uzak, kendiniz gibi olun" der annem. Biz de onun bu öğütlerine uymaya çalışıyoruz.

Annenizden öğrendiğiniz ve sizin de kızlarınıza öğreteceğiniz favori yemek tarifiniz nedir?
Annemin elinin değdiği her şeyi çok severiz. O yüzden şudur diyebileceğim bir tarif yok ama kahvaltı bizde de en önemli öğün olmuştur hep. O yüzden annemin menemenini ben de kızlarıma öğretirim herhalde.

Bu süreçte mutfakta vakit geçiriyor musunuz? Çocuklarınızla birlikte bu anlamda neler yapıyorsunuz?
Evet, ben de herkes gibi mutfakta bolca vakit geçiriyorum şu sıralar. Mutfakta yeni şeyler keşfetmeyi, kendi tariflerimi oluşturmayı hep sevmişimdir ama yoğun iş temposunda buna çok vakit bulamıyordum. Bu aralar fırsattan istifade yapamadığım, biriktirdiğim tüm tarifleri yapıyorum. Hatta evde ilk kez kendi ekmeğimizi yaptım. Günlerce mayasını çoğalttım. Kızım Nil de mutfağı çok seviyor ve bana hep eşlik ediyor. Sofrayı beraber kuruyoruz ya da onların çok sevdiği bir kurabiye var, onu birlikte yapıyoruz.

Annenizle bir Türk kahvesi buluşması yapacak olsanız en çok nelerden bahsetmek isterdiniz?
Sanırım her şeyden. Hayattan, çocuklardan, sağlıktan, yaza dair halen umutla baktığım planlarımızdan...

Evde zaman geçirirken ya da görüntülü konuşmada sohbet konularınız neler?
Biz aile büyüklerimizle neredeyse her gün görüntülü konuşuyoruz. Anneanne, babaanne, dede, hala, teyzeyle online da olsa hasret gidermeye çalışıyoruz. Onların iyi olduğunu duyup gördükten sonra, çocuklarla çoğu zaman komik sohbetler ediyorlar.



Aslı Cüreklibatır ♥ Zeynep, Sarp
"Annelik çocuğun hayatında renkli bir gökkuşağı gibi…"

Günümüzde, özellikle Korona günlerinde anne olmak nasıl bir duygu?
Annelik çocuğun hayatında renkli bir gökkuşağı gibi bence; en zor ve karamsar günlerde bile onları gülümsetebilmek, yanlarında olduklarını bilmelerini sağlamak kadar güzel bir duygu yok.

"Anne kokusu" denince aklınıza ne geliyor?
Anne kokusunu nasıl tanımlarsınız? Anneme her sarıldığımda aldığım annemin kendi kokusu hep bana özel gibi gelir, yumuşacık ve sevgi dolu.

Güzellik ve bakım anlamında annenizden öğrendiğiniz bir sırrınız var mı?
Annemin Egeli olmasından dolayı zeytinyağının bizim hayatımızda çok büyük önemi var. Cildinin zamanından az yaşlanmasını, hep nemli ve diri durmasını buna bağlıyorum.

Annenizden öğrendiğiniz ve sizin de çocuklarınıza öğreteceğiniz favori tarifiniz nedir?
Kaya Kurabiyesi: Benim çocukluğumdan beri en sevdiğim ve şimdi de Zeynep ve Sarp'ın evde hep olmasını istedikleri kurabiye diyebilirim. Hatta şu an evimizin baş köşesinde, karantina günlerinde keyifle ailece yediğimiz kurabiyemizin tarifi şöyle: 3 yumurta ve 1 bardak toz şekeri çırpın. 1 bardak zeytinyağı ekleyip çırpmaya devam edin. Yarım paket vanilya ve kabartma tozu ile 1 çay kaşığı karbonat, 3-4 bardak un ekleyip kıvama gelince yağlı tepsiye mandalina büyüklüğünde dizin. En fazla 20 dakika, 180 derecede pişirdiğinizde kurabiyeniz hazır!

Şu an annenizle bir Türk kahvesi buluşması yapacak olsanız en çok nelerden bahsetmek isterdiniz?
Sohbet konumuz genelde çocukların neler yaşadığı, benim çocukluğumda karşılaştıklarımızla benzerliği var mı, annem neler yaptı gibi tavsiyeler ve annemin resim tutkusu üzerine sohbet olurdu ve birkaç yemek tarifi de verilirdi mutlaka.

Evde zaman geçirirken ya da görüntülü konuşmada sizin çocuklarınızla sohbet konularınız neler?
Evde kaldığımız için genelde günü nasıl planlayalım, hangi oyunu ailece oynayalım ve akşam yemeği menüsü gibi konular en öncelikli konularımız. Genelde herkes yaratıcı bir şeyler bulmaya çalışıyor, uygulanıyor, sonra beğenirsek devam ediyoruz. Diğer günlerde de mümkün olduğunca olumsuzluklardan uzak, motive edici keyifli sohbetler yapmayı seviyoruz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.