Şeyda Coşkun Yeğin: ''İlk iş sahile koşacağım''

Cemiyetin spor tutkularıyla tanınan isimleri; Şeyda Coşkun Yeğin, Belgin Aksoy, Ayşe Kucuroğlu, Burcu Esmersoy ve Eliz Sakuçoğlu ile evdeki spor rutinlerini konuştuk. Daha önce spor salonunda fotoğraflarını çektiğimiz sportmen isimlerden hem günlük rutinl

Şeyda Coşkun Yeğin: ''İlk iş sahile koşacağım''

HAZIRLAYANLAR: MELİH TÜRK melih.turk@sabah.com.tr
SONER GÖMLEKSİZ soner.gomleksiz@sabah.com.tr

Spor koçu Şeyda Coşkun Yeğin, karantina döneminde en çok sevdiği egzersiz olan açık havada yürüyüş yapmayı özlemiş. Evde spor rutinini devam ettiren Yeğin, karantina biter bitmez sahilde koşmak istiyor.

Spor yapmayı çok sevdiğinizi biliyoruz; karantina günlerinde evde de spor yapıyor musunuz?
Sporu çok seviyorum. Bu dönemde de kendime evde yapılacak egzersizler buldum. Her gün evde yürüyüş bandında -ki hiç sevmeme rağmen- yaklaşık bir saat yürüyorum. Arkasından mutlaka stretching'lerimi yapıyorum. Yürüyüş yaptığım günün akşamında kendi hazırladığım bir yoga serim var. Kendim öğrendiklerimden bir yoga serisi yapıyorum. Günlük olarak yaklaşık 10 bini geçen adım sayısına ulaşmaya çalışıyorum. Hedefimi 15 bin olarak koydum.

Günlük egzersiz/spor rutininiz nedir?
Günlük egzersiz rutinimde öncelikle ısıtıcı hareketler. Eğer band yoksa bulunduğum yerde hafif yürüme egzersizleri şeklinde 30-40 dakika eller kollar açılarak, bacaklar açıp kapama şeklinde aktif olarak kardiyo yapıp, arkasından da bir gün kalça, bir gün karın olarak çalışma yapıyorum. Kalça ve karın egzersizlerinde ağırlık kullanmıyorum. Bazen lastik, bazen top kullanarak hareketleri kendime göre renkli ve canlı bir hale getirmeye çalışıyorum. Benle beraber oğlum da evde yapmaya çalışıyor. Onun da bir spor rutini oluşmaya başladı. O yüzden spor yaparak evdeki diğer insanlara da örnek olaya çalışıyorum.

Evde olduğunuz için hangi spor türünden feragat etmek zorunda kaldınız?
Evde olduğum süre içinde açık hava yürüyüşlerinden feragat ettim. Benim gibi açık havada yürüyen ve günün neredeyse yarısını açık havada egzersizlerini yapan biri için çok acı oldu. Ama ben bile dışarıya çıkmadığıma göre birçok insanın çıkmaması gerekiyor. Çünkü bu bir uyum. Ben örnek alınacak bir insan olduğum için benim yürüyüş yaparken görülmemin hiç hoş karşılanmayacağını düşündüm. Ve bu yüzden de çıkmadım. Kişilere örnek olmak istedim. Benim gibi bu kadar yürüyüş yapmayı seven, gerçekten sahilin altını üstüne getiren birinin bu dönemde yürümemesi demek birçok insanın da yürümemesi demektir. Ben böyle düşünüyorum ve açıkhavaya çıkmıyorum. Çıksam da acil ihtiyaçlarım için çıkıp hemen dönüyorum.

Evde yalnız mı spor yapıyorsunuz, yoksa sizinle birlikte çalısan biri var mı?
Evde yaptığım egzersizleri genelde yalnız yapıyorum. Bazen eşimle birlikte yapıyoruz. Evde yalnızsam da sevdiğim hareket ve egzersizleri yapmaya çalışıyorum. Ben en çok karın çalısmayı seviyorum. Ağırlıklı olarak karın çalışıyorum. Bu dönemde evde yapılan egzersizlerin yazın bize vücut yapısı anlamında çok destek olacağını düşünüyorum.

Online destek alıyor musunuz?
Online destek alıyorum. Daha önce Amerika'da gittiğim bir yoga stüdyosu vardı. Onların bana yolladığı bir link var. Bana iyi gelen onların egzersizleriydi. Orada özel dersler vardı ve onları yapıyorum. Ve bunların yanı sıra aynı zamanda da değisik yeni çıkan egzersiz türlerine bakıyorum. Ama genelde yoga ve scalp egzersizlerini online olarak takip edip yapıyorum. Ama herhangi bir yere bir siteye üye değilim. Çünkü benim o hareketi sevip onaylamam gerekiyor. Biraz takıntılıyım bu konuda. Herkesin yaptığı hareketleri her zaman beğenmiyorum. Vücudumu tanıdığım için bana iyi gelecek egzersizleri tercih ediyorum. O yüzden belli bir egzersiz yaptığım bir yurtdışı sitesi var sadece.

Evde spor yapmak isteyen okuyucularımıza neler tavsiye edersiniz?
Evde spor yapmak isteyen kişiler için, okuyucularınız için şöyle bir tavsiyem olacak: Herkesin kendi hayatında mutlaka keyif aldığı egzersizler vardır. Önce kendi keyif aldıklarından başlasınlar. Dans etmek isteyenler dans etsinler. Mutlaka müzik eşliğinde yapsınlar daha fazla keyif alacaklardır. Sıçrama egzersizlerini sevenler bunlar için bir istasyon oluşturup bunu yapabilirler. Özellikle koltuk egzersizleri var. Belli bir koltuk belirleyip orada kol, kalça ve bacak çalışabilirler. Yine kendi beğendikleri sitelerden izleyip egzersiz yapabilirler. Ama mühim olan bu dönemde eğer fizik yapımızı tanımıyorsak mutlaka bunu güzel anlatan hatalı hareketi gösterebilecek bir online siteyi takip etsinler. Vücudu tanımak gerekiyor. Çünkü bazı egzersizleri yaparken sakatlıkta çıkabilir. Sakatlıkları önlemek için bu işi iyi bilen birini takip etmek gerekir.

Siz kendinizi bu günlerde spora nasıl motive diyorsunuz?
Benim spora motive olmam çok zor olmuyor sporu çok sevdiğim için. Bu tabii sevgi, ask meselesi. Benim için su gibi bir şey egzersiz yapmak ya da yürüyüş yapmak. Bu yüzden benim için çok zor olmuyor. Ama birçok insan için zor olduğunu düşünüyorum. Bunun için sabah uyanır uyanmaz soğuk bir suyla yüzünü yıkayıp hemen yapacağın egzersize başlamanız gerekiyor. Karın çalışarak hafif zıplayarak sıçrayarak başlamak gerekiyor. Kahvaltıdan önce yapılması gerekiyor ki güne enerjik başlansın. Eğer ağır bir kahvaltı yaparsanız arkadan hiç egzersiz yapamazsınız. Akşamda yatmadan önce stretching ve yoga egzersizleri yapılabilir bence. Bu şekilde motive olabilirler. Sabah yapılan egzersizler gün boyu onları motive edecektir. Ben sabah egzersizlerimi yapmayı tercih ediyorum. Sabah uyanır uyanmaz spora başlanmalı. Hiç olmazsa yerinde yürüyüş, sağa sola sıçramalar yapılmalı. Bunlar güne enerjik başlamamızı sağlayacaktır.

Karantina günleri bittikten sonra, ilk olarak nerede, ne yapmak istersiniz?
Karantina günleri bittiğinde ilk olarak sahile koşarak gideceğim. Derin derin nefesler alıp uzun süreli sahil yürüyüşleri yapacağım. Annemi kucaklamak istiyorum. Annemi görmüyorum çünkü 25 gündür. O yüzden anneme sadece balkondan el sallıyorum. Oğlumu anneannesine kavuşturacağım. Çünkü annem de torununu çok özledi. Sevdiklerime sarılmak istiyorum. Ama bence bir süre daha mesafeli olmak zorunda kalacağız gibi geliyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.