Giyilebilir sanat

Sanat dünyasının etkilediği sektörlerin en başında yıllardır moda sektörü geliyor. Artkolik sanat platformunun kurucusu, yazarımız Nazlı Keçili sanat ve moda alanındaki özel işbirliklerini yazdı.

Giyilebilir sanat

Nazlı Keçili artkolik.net

Modacıların sanat akımlarından, renk, desen, dönem gibi birçok alandan esinlendiklerini çok açık görüyoruz. Moda evlerinin en başında da 1854'ten beri faaliyet gösteren Louis Vuitton geliyor. Kurucusu Louis Vuitton 1837'de Paris'e taşındığında moda ve sanat şehri Paris yeni yeni renkleniyordu. İlk olarak bavul yapımıyla işe başlayan LV kısa zamanda seyahat aksesuarları koleksiyonu ile lüksün ve sofistikeliğin bir simgesi olmayı başardı. Yüzyılı aşkındır da moda dünyasının en büyük ve başarılı markası LV, her dönem yenilikçi ancak gelenekselliği de unutmadan koleksiyonlarını yaratan sanata da en çok destek veren markaların başında geliyor. Mağazalarında da koleksiyonlarında da hem sanattan son derece besleniyor hem de koleksiyon ve mağaza vitrinlerinde sanatçılarla da özel işbirlikleri yapıyor. Marka aynı zamanda da çok daha özel bir sanat koleksiyonun sahibi... Avenue Montaigne'de LV mağazasındaki sanat bölümünde randevu ile hem alışveriş yapabiliyor hem de mağazasının özel sanat koleksiyonu görebiliyorsunuz. Aynı zamanda markanın 2006'da sanata destek amaçlı açtığı Frank Gerry'nin tasarladığı Foundation Louis Vuitton, gerek mimarisi gerek koleksiyonu gerekse güncel sergileriyle görülmeye değer modern müzelerden biri diyebilirim. Bugün pandemi nedeniyle müze kapalı olsa ünlü sanatçı ve yönetmen Cindy Sherman'ın 1975'den 2020'ye işlerinin bulunduğu sergisini online gezme imkanınız bulunuyor. LV özellikle ünlü tasarımcı Marc Jacobs'ın baş tasarımcısı olması ile tekstil alanında da kendini yine birinci sıraya çekmeyi başarmıştı. Marc Jacobs'ın sadece bir modacı değil, çok da iyi bir koleksiyoner olmasının da bu başarıdaki etkisi tartışılmaz... Markanın Jeff Koons'dan Yayoi Kusama'ya, Damien Hirst'ten Richard Prince'e çalıştığı birçok sanatçı Marc Jacobs'ın dönemine ait. 1924'te ünlü Polonyalı piyanist Ignacy Jan Paderewski ile yaptığı kozmetik çantaları serisi, 1987'de kavramsal ve minimalist sanatın temsilcilerinden Amerikalı Sol LeWitt ile yaptığı tasarımlar, 1990'da yine Amerikalı pop art sanatçısı James Rosenquist ile yaptığı eşarplar bugün halen sanat eseri olarak algılanıyor. 2013'de markanın ArtyCapucines Bag projesi olarak başlattığı ve bir Capucines modelini sanatçılarla tasarladığı projesi bugün halen birçok sanatçı ile devam ediyor. Çağdaş sanatçılardan Janas Wood, Nicholas Hlobo, Sam Falls, Tschabalala Self, bu proje için çanta üreten sanatçılardan bazıları... Sanatçıların LV tasarımları bitmemekle beraber Cindy Sherman da papağanından esinlenerek bir bavul, moda dehası Karl Lagerfeld ise boks eldivenleri ve çantası tasarlamıştı. En yeni işbirliklerinden biri de İsviçreli sanatçı Urs Fischer ile yaptığı kapsül koleksiyon. Dev heykelleri ile de tanınan sanatçı daha önce ArtyCapucines projesinde de LV ile çalışmış ve bir Capucines çantayı beyaz boş bir sayfa gibi tasarlamıştı.

İKONİK İŞBİRLİKLERİ
Bugüne kadar yapılan farklı ikonik işbirliklerinden de bahsetmek istiyorum. Gerçeküstü akımın babası Salvador Dali'nin en sıradışı eserlerinden biri olan ıstakoz telefondaki meşhur ıstakozunun Elsa Schiaparelli'nin 1937'de moda ikonu Wallis Simpson için tasarladığı elbiseye konması, pop art'ın dahi çocuğu Andy Warhol yakın arkadaşı Roy Halston ile Halston'ın kumaşlarına ve meşhur kaftanlarına baskıları vererek 60'ların en ikonik işbirliklerini yaptıklarını söyleyebiliriz. Yine haute couture ustalarından Yves Saint Laurent'in esinlendiği birçok sanatçı mevcut; Picasso'dan Matisse'e, George Braque'dan Vangogh'a. Hatta 1960'larda tasarladığı Piet Mondrian desenli elbiseler moda dünyasında yeni bir dönemin başlangıcıydı diyebiliriz. 15. İstanbul Bienali'nin de küratörleri olan ünlü sanatçı ikili Elmgreen&Dragset'in Prada markası için yaptığı Teksas çölünün çarpıcı manzarasına karşı kurulan enstalasyon, sanatçıların lüks alışverişe dair ironik yaklaşımını yansıtıyordu. Dünyanın en şık semtlerinde bulabileceğiniz Prada mağazalarının tasarımını yansıtan, kısaca 'Prada Marfa' adı verilen enstalasyonda, Sanat ve moda yıllardır birbirinden etkilenen, esinlenen ve evrilen iki kardeş sektör... Sanatçıların koleksiyonerler dışında daha geniş bir kitleye ulaşabilmeleri açısından moda onlar için müthiş bir iletişim yolu. Moda sektörü için de hem bilgi ve görsel güzellikler hem de sanatçıların sıradışı karakterlerinden esinlenmek müthiş bir şans. Louis Vuitton'un en yeni işbirliği İsviçreli sanatçı Urs Fischer ile yaptığı kapsül koleksiyon. markanın ilkbahar/yaz 2005 koleksiyonu sergilenmişti. Tracy Emin, Longchamp için sanatçının yama işleri, parçalanmış tekstiller ve boyama gibi bazı imza tekniklerini içeren bir çanta koleksiyonu tasarladı. İngiliz moda evi Alexander McQueen'in ünlü çılgın sanatçı Damien Hirst ile bir araya gelmesi hiç şaşırtıcı değildi. İkisinin de kafatası merakı artık herkes tarafından biliniyor. Hirst, markanın ikonik kafatası desenli eşarplarının 10. yılını kutlamak için Entomoloji serisinden uyarlanan 30 tasarımdan oluşan sınırlı sayıda üretime imza attı.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.