Tog Bazar 10 yaşında

TOG Bazar, 10. yılında ‘çocuk haklarına’ dikkat çekmek için kapılarını açıyor.

Tog Bazar 10 yaşında

30 Mayıs'ta Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleşecek TOG Bazar'ın tanıtımı için cemiyetin ünlü isimleri çocuklarıyla birlikte Zeynel Abidin Ağgül'ün objektifinin karşısına geçti

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) tarafından bu yıl 10. kez düzenlenecek olan TOG Bazar, çocukların daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için 'Çocuk Hakları' konusuna dikkat çekmeyi hedefliyor. 2002 yılından beri 17-25 yaş arası gençlerin güçlendirilmesi için çalışmalar sürdüren TOG tarafından bu yıl 10. kez düzenlenecek olan TOG Bazar, Yapı Kredi Crystal kart ana sponsorluğunda 30 Mayıs Pazartesi günü, Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleşecek.

Geçtiğimiz yıl 511 bin TL bağış sağlayan ve 2 bin 284 ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşen TOG Bazar, bu sene çocukların daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için 'Çocuk Hakları' teması konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Bu amaçla iş, cemiyet ve sanat dünyasından anneler, çocukları ile beraber başarılı fotoğraf sanatçısı Zeynel Abidin Ağgül'ün objektifinin karşısına geçerek, Birleşmiş Milletler'in Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi'nden yola çıkarak üretilen sloganlara destek verdi. 150 firmanın katılımıyla gerçekleşecek olan TOG Bazar 2016'da; Mer's Gümüş, Misela, Gouroux, Ashley Joy, Lisa Corti, Good Earth, Karmen, Meltem Tahrancı, Maia İstanbul, Four Art, Dekorazon, Spot Projects, By Pınar Altuğ gibi ünlü markalar TOG destekçileriyle buluşacak. 100.2 Power Love FM de bu yıl müzikleri ile TOG Bazar'da olacak. TOG Bazar, 2005 yılından bugüne kadar elde ettiği 3 milyon 402 bin TL bağışla 28 bin 355 gencin sosyal sorumluluk eğitimi almasına ve Toplum Gönüllüsü gençlerin sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmesine destek oldu.

Selin, Kayra Kozak: "ÇOCUKLARA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR"

TOG olarak, çocuklara yönelik herhangi bir şiddeti asla kabul etmiyoruz, çocuklarla yaptığımız bütün çalışmalarda sevgi ve barış dilinin öneminin altını çiziyoruz! Çocuklarla Barış Zamanı ve Rengarenk isimli kutu oyunları üzerinden barışı ve birlikte yaşamı konuşuyoruz. Diyarbakır'da toplumsal olaylarlardan olumsuz etkilenen çocuklarla sosyal etkinlikler yapıyoruz, onlara bilimi sevdirmeye çalışıyoruz.

Azer Polat, Benjamin Ali Hakko: "ÇOCUKLARIN HEPSİNE EŞİT VE ADİL YAKLAŞ"

TOG olarak, Türkiye'nin 81 ilinde dili, dini, ırkı fark etmeksizin binlerce çocukla proje ve etkinlikler gerçekleştiriyoruz. 'Beyaz şapka'larımızı takıp, çocuklarla ayrımcılık ile nasıl baş edebileceğimizi konuştuğumuz barış projeleri yapıyoruz.

Pınar, Yalçın Sabancı: SAĞLIKLI "ÇOCUKLAR, SAĞLIKLI TOPLUMLAR"

TOG olarak, çocukların daha sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için çocuklarla sağlıklı beslenme, ağız ve diş sağlığı ve kişisel bakım temalarında projeler gerçekleştiriyor; çocukların hareket edebilecekleri özgür çalışma ortamları kurguluyoruz. Liselerde dört haftada sağlıklı yaşam, bağımlılık ve sigaranın zararları hakkında çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Çağla Şikel, Kuzey, Uzay Altuğ: "ÇOCUKLAR İŞE DEĞİL OKULA VEYA PARKA GİDEBİLMELİ"

TOG olarak, çocukların okula gitme, oyun oynama haklarını destekliyor ve yetişkinler gibi çalıştırılmalarına karşı çıkıyoruz. Sokakta ve mevsimlik tarım işlerinde çalışmak zorunda kalan çocuklarla projeler gerçekleştiriyor ve sokaklarda çalışan çocuklarla buluşuyor, derslerine destek oluyor, birlikte sinemayatiyatroya giderek kültür sanat etkinlikleri gerçekleştiriyoruz.

TOG Bazar'ın çocuk haklarına dikkat çekmek için gerçekleştirdiği 10. yıl projesinde ünlü anneler ve çocukları yer aldı. Çekimler ünlü fotoğraf sanatçısı Zeynel Abidin Ağgül tarafından gerçekleştirildi.

Projeye destek olan Zeynel Abidin Ağgül ekibi, Erdem Kıramer ekibi ve tüm annelerin ortak dileği, çocukların daha iyi şartlarda yaşaması için farkındalık yaratmak...

Tuğba Jabban: "ÖRNEK ALINMAK TOG ADINA ÇOK DEĞERLİ"

TOG Yönetim Kurulu Eş Başkanı Tuğba Jabban ile 10. yılını kutlayan TOG Bazar'ı ve 'Çocuk Hakları' temalı projelerini konuştuk

10 yıldır gerçekleşen TOG Bazar, pek çok vakfın model aldığı, örnek gösterilen bir etkinlik... Bu yıl 30 Mayıs'ta Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleşecek etkinlik için TOG Sosyal komitesi ve Toplum Gönüllüsü Gençler, proje konsepti olarak 'Çocuk Hakları'nı seçtiler. Toplum Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Eş Başkanı Tuğba Jabban ile bir araya gelerek proje ve gerçekleşecek olan etkinlik hakkında konuştuk.

TOG olarak toplumun yararına birçok başarılı proje gerçekleştirdiniz. Bunların başında da TOG Bazar yaklaştı. Bu sene TOG Bazar'ın 10. yılını kutluyorsunuz. Bir projeyi bu kadar uzun süre, başarılı bir şekilde sürdürebilmek nasıl bir duygu?

Tuğba Jabban: Toplum Gönüllüleri Vakfı gençlerin öncülüğünde toplumsal barışı gerçekleştirmek amacı ile 2002 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren bir gençlik vakfı. TOG Gönüllüleri, 2015 yılında tam 79 ilde 126 üniversite topluluğunda, yaşadıkları yerlerin sorununa çözüm üreten 1468 adet sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. TOG çatısı altında farklı yörelerden, farklı görüşlerden gençler, toplumun bir sorununu çözmek amacı ile bir araya gelir ve bu çalışmalarını yaparken birbirlerine saygı duyarak yaşamayı da öğreniyorlar.

TOG, gençlerin öncülüğü, yetişkinlerin desteği ile çalışmalarını sürdüren bir vakıf. TOG Bazar'lar yetişkinlerin gençlere olan desteğinin hayata geçirildiği örnek bir sürdürülebilir projedir. Sürdürülebilir, devamlılığı olan çalışmalar TOG'un önemli değerlerinden biri. TOG Bazar'lar 10 yıldan bu yana bir yıl boyunca özenle çalışan TOG Sosyal Komitesi'nin emeğinin ifadesi.

TOG Bazar, 10 yıldır devam eden bir proje. Bu sene nerede ve nasıl düzenlenecek?

Jabban: 10 yıl önce 57 firmanın katılımı ile gerçekleştirdiğimiz TOG Bazar, bu yıl 150 firmanın katılımı ile yine Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleşecek. TOG Bazar yıllar içinde sivil toplumda örnek bir kaynak yaratma etkinliği oldu. Pek çok dernek ve vakıf tarafından model alındı. Toplum yaşamında böyle anlamlı çalışmalara örnek olmak TOG adına çok değerli. TOG'un bir önemli ilkesi 'şeffaf ve hesap verebilir olma'nın da tüm dernek ve vakıflar tarafından örnek alınması hep dileğimiz.

TOG'un tüm mali tabloları bağımsız bir mali denetim firmasının incelemesi ile web sitesinde yayınlanır. Geride kalan 9 yılda TOG Bazar'lardan toplam 3.402.607 TL gelir elde edildi ve bu gelirle 28 355 gencin sosyal sorumluluk eğitimleri desteklendi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da TOG Bazar'ın geliri bu anlamlı eğitimlere aktarılacak. Bu yıl da daha önceki yıllar gibi Yapı Kredi TOG Bazar ana destekçisi olmaya devam ediyor.

TOG Bazar her sene farklı projelere destek için gerçekleşiyor. Etkinlik bu sene hangi tema ile düzenlenecek?

Gönüllüsü gençlerin en öncelikli gönüllü çalışma alanlarından biri çocuklar. Gençler çocukların bu toplumda yaşayan tüm kardeşlerinin daha iyi bir dünyada yaşamaları için
farkındalık yaratmayı onlara doğru bir örnek olmayı çok önemli görüyorlar. Bu nedenle bu yıl TOG Bazar'ın teması 'Çocuk Hakları' olarak belirlendi.

Her sene ünlü isimlerle belli bir çalışma yapıyorsunuz. Bu sene nasıl bir çalışmanız oldu?

Jabban: TOG Bazar 2016 etkinliğinin tanıtımı için değerli fotoğraf sanatçısı Zeynel Abidin Ağgül stüdyosunda üç gün süren çekimlerimiz oldu. İş, sanat ve cemiyet hayatından TOG gönüllüsü birçok anne, çocukları ile birlikte fotoğraf çekimlerine katılarak Toplum Gönüllüsü gençlere destek oldu.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi maddeleri projenin söylemleri oldu ve tüm topluma anlamlı mesajlar verdi. Aynı zamanda çağdaş resmin önde gelen isimlerinden Selma Gürbüz ve Ekrem Yalçındağ imzalı ürünleri çalışmalarını sürdürürler. Çocuk Hakları için yapılan her çalışmada Birleşmiş Milletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin çocuklara değer veren her maddesinin bir ilke olduğunu unutmaz Toplum Gönüllüsü

Gençler ve tüm dünyanın da bu değerleri benimsemesi için çalışırlar. n de TOG Bazar ziyaretçileriyle buluşacak. Çekimler nasıl geçti?

Jabban: Zeynel Abidin Ağgül Ekibi, Erdem Kıramer Ekibi, bu projeye zaman ayıran tüm anne ve çocuklar, genç ve yetişkin hepimizin ortak dileği; Çocukların daha iyi bir dünyada yaşamaları için bu dünyada hepimizin daha duyarlı ve daha farkında olmamız...

Çocuk hakları için yapacağınız bu projede nasıl bir çalışma yaptınız?

Jabban: Toplum Gönüllüsü gençler, çocuklarla yaptıkları tüm projelerde uzmanlardan destek alırlar ve projelerin sürdürülebilir olmasına özen gösterirler. Çocuklarla çalışanlar iyi bilirler; gönüllülükte kurulan gönül bağlarının kişinin gelişimindeki rolü çok büyüktür.

Bu sene çocuk haklarını seçme nedeniniz neydi?

Jabban: TOG'da gençler 'Bilim Elçileri Projesi' ile 10-12 yaş çocuklarına bilimi sevdiriyor, 'Bağlanamam Sağlıklı Gençlik Hareketi' projesi ile 15-17 yaş grubuna sigaranın zararlarını anlatıyor; 'Aynı Gökyüzüne Bakıyoruz' diyerek tutukevindeki çocuklarla çalışarak onların tekrar suça yönelmelerini önlüyor; 'Bir Kuş Olsam' projesinde annesi cezaevinde olan çocukların hayata bağlı kalmalarına katkı sağlıyor. Tüm bu projeler birçok ilde TOG toplulukları tarafından eş zamanlı hayata geçiriliyor.

Sizce çocuk hakları konusunda Toplum Gönüllüsü Gençler nelere dikkat ettiler?

Jabban: Toplum Gönüllüleri 18 yaşından küçük herkesi çocuk kabul ederek; büyüklerinin inanç, görüş ve dilleri ne olursa olsun ayrım yapmadan; her çocuğun eğitimini tam yapabilmesi için gereken koşulları gözeterek ve her türlü şiddet ve ihmalden korunacak önlemlerle yaşamaya hakları olduğunu savunarak çocuklar konusundaki

Yazı: BADE ÇAKAR

Fotoğraflar: ZEYNEP ABİDİN AĞGÜL

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.