Beş duyuya da seslenen sergi

Seramik sanatçısı Birsen Canbaz’ın ‘Olacak’ adlı sergisindeki heykelleri müzik, ışık ve kokunun da dahil olmasıyla bir mekana beş duyunun hislerini fısıldıyor. Sıradışı sergi, 21 Mart’ta sanatseverlerle buluşuyor.

Beş duyuya da seslenen sergi

NAZAN ORTAÇ nazan.ortac@sabah.com.tr

Bir heykel sergisi olma özelliğinin ötesinde, mekanın her yönüyle insanı kavrayışını özetleyen 'Olacak' sergisi; müzik, ışık ve kokunun da etkisiyle izleyiciyi tümüyle içine alan bir enstalasyon. Kendisini 'atmosfer tasarımcısı' olarak tanımlayan Birsen Canbaz, serginin konseptini oluşturan Şems-i Tebriz'e ait şiiri en önemli yere oturtuyor. "Dilsiz dudaksız sözler söyleyeceğim sana/Bir şeyler anlatacağım bütün kulaklardan gizli/Ve herkesin orta yerinde konuşsam da/Senden başka duyan olmayacak söylediklerimi' dizelerini kendi kelimelerimle devam ettirerek ruhumda olan bitenleri şekillendirdim, 'Olacak' isimli sergimle kalbimi sizlere açtım..." diyerek özetliyor sergisini. Sergiyi oluşturan müzik, koku, ışık, mekan duygusu ve heykellerin o mekanın içindeki duruşu bir bütünün parçalarını oluşturuyor.

150 yıllık bir binada yer alan Birsen Canbaz Seramik Atölyesi, projenin önemli bir parçasını oluşturuyor:"Projenin fikri burada doğdu, üretim burada oldu, sergiyi bir galeriye taşımak iç dünyamı uzaklara taşımak olacaktı, gönlüm razı olmadı kalbimi mekanımdan sökmeye." Müzik ve ışık konusundaki yorumlarını ise "Kalbime dokunan müzik Rahim Alhaj'dan, duygusal atmosferi oluşturan karanlık duvarlardaki mahrem metinlerim elli yıllık iç dünyamdan. Sergime ışık aradım, en ince kırmızı iplerle aylarca attığım sayısız düğümlerden oluşan kalbimin şiddetli tutkusunu kırmızı ışık verdi. Yüreğimdeki ukdelerin aydınlığa kavuşması için ellerim gökleri temsilen mavi çembere yakardı. İçsel karmaşalardan uzakta duran mavi biraz da saklayıcı bir renk ve yakarış kelimelerimi hala bende tutuyor..." Çarpıcı sergi, 21 Mart tarihinden haziran ayına kadar devam edecek.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.