Dünyanın en renki festivali 'Holi Festivali'

Hindistan’da her yıl kutlanan Holi Festivali, dünyanın gerçek anlamda en ‘renkli’ festivali. İnsanların meydanlarda birbirlerinin üzerine renkli boyalar atmasıyla kutlanan festivale ilgi çok büyük.

Dünyanın en renki festivali 'Holi Festivali'

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Dünyanın en renkli festivallerinden biri hiç şüphesiz Holi Festivali. Hindistan'da baharı karşılamak amacıyla düzenlenen ve 'renklerin festivali' olarak bilenen Holi Festivali, bu yıl 20-21 Mart tarihlerinde kutlanacak. Holi Festivali, dünyanın en eski festivallerinden biri. Sadece Hintliler tarafından değil, dünyanın dört bir yanından büyük ilgi görüyor. Katılımcılar rengarenk boyaları önce yüzlerine sürüyor, sonra birbirlerine atıyor ve büyük bir renk cümbüşü yaşanıyor. Suyla karıştırılan renkler su balonları ya da su tabancalarıyla boyalar insanların üzerine saçılıyor. Renkli boyalar, baharın gelişini ve yeniden doğuşu simgeliyor.

En coşkulusu, Delhi, Jaipur, Varanasi ve Mumbai'da gerçekleşen Holi Festivali, gece yakılan ateşle başlıyor. Holi'den bir gün önce, kötü ruhları yakmaya yardımcı olan büyük bir şenlik ateşi yakılıyor. Bu işleme de Holika Dahan deniyor. Asıl festival ise ertesi gün gündüz gerçekleşiyor. Şehrin meydanında toplanan ve Hintliler ve turistler, birbirlerine attıkları boyalarla rengarenk oluyorlar. Holi'de kullanılan her rengin bir anlamı var. Kırmızı masumiyet, sarı dindarlık, mavi sakinlik ve ağırbaşlılık, yeşil canlılık anlamına geliyor. Ancak günümüzde festivalde boyalar atılırken anlamlarına pek bakılmıyor. Bu arada festivalde genelde beyaz renkli kıyafetler tercih ediliyor ki, renkler kendini gösterebilsin.


Gelelim, festivalin hikayesine... Hint mitolojisine göre kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, Hindu Tanrısı Brahma'nın kendisine verdiği bir tılsım sayesinde neredeyse öldürülemez hale gelmiştir. Hiranyakaşipu artık, herkesin sadece ona itaat etmesini ister fakat oğlu Prablah, babasına karşı çıkar. Hiranyakaşipu Prablah'ı öldürmeye çalışır ama her seferinde kurtulur. Hiranyakaşipu vazgeçmez ve Prablah'ı kız kardeşi Holika'nın kucağında uyurken yakmaya çalışır. Holika kardeşini kurtarır ama kendisi ölür. Bu olayın üzerine Hindu Tanrısı, Hiranyakaşipu'yu öldürerek yerine Prablah'ı getirir. İyinin kötüye karşı zaferini simgeleyen Holika'dan esinlenilerek Holi adı verilen bu festival, her yıl baharın gelişinde ve dolunay zamanında kutlanır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.