Üç kültür bir şehir 'Üsküp'

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp, Makedon, Arnavut ve Türklerin birlikte yaşadığı çok kültürlü bir şehir. Vardar Nehri’nin iki yakasında kurulan tarihi şehirde keyifli bir tatil geçirebilirsiniz

Üç kültür bir şehir 'Üsküp'

Şerif Ercan

Balkanlar'da Osmanlı izlerinin en çok görüldüğü yerlerden biri de Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp. Geçen yıl adının başına 'Kuzey' eklenen ülkenin aynı zamanda en büyük şehri olan Üsküp, yıllarca Osmanlı yönetiminde kaldı. Vardar Nehri'nin iki yakasında kurulan şehirde halen birçok Türk yaşıyor. Bir yakada Arnavutlar ve Müslümanların, diğer tarafta ise Ortodoks Hıristiyanların yaşadığı Üsküp bu yüzden farklı kültürleri bir arada yaşatıyor.

Bu tarihi şehirde birçok görülecek yer var. Bunların başında Üsküp Old Bazaar geliyor. Buraya 'Türk Çarşısı' da deniyor. Bunun sebebi buradaki esnafın birçoğunun Türk olması ve pazarda ağırlıkla Türkçe konuşulması. Çarşı, Anadolu'daki benzerlerinin bir kopyası gibi. Çarşı içinde Osmanlı mimari geleneğinin örnekleri olan Mustafa Paşa Camii, Kurşunlu Han, Sulu Han, Davut Paşa Hamamı yer alıyor. Burada eski Türk evlerinden örneklere de rastlamanız mümkün.

Üsküp'ün simgesi şehri iki yakasını birleştiren Taş Köprü. Bu köprü, 15. yüzyılda inşa edilmiş. Sultan I. Murad döneminde yapılan 13 gözlü köprü, eşsiz bir mimari yapı. Üsküp Kalesi de şehrin önemli yapılarından biri. Kaleden doyumsuz bir Üsküp manzarası seyretmeniz mümkün. Şehrin eski tren istasyonu da görülmeli ancak burası günümüzde gar değil Ulusal Müze olarak kullanılıyor. Üsküp ve Makedonya ile ilgili tarihi ve kültürel ipuçlarını burada bulabilirsiniz. Şehrin en yeni kilisesi St. Clementin Katedrali, Saat Kulesi, Sveti Spas Manastırı ile Hünkar, Yahya Paşa, Murat Paşa camilerini ziyaret edebilir, Çifte Hamam da görülecek yerler arasında bulunuyor. Türkiye'den direkt uçuş bulunan ve 1.5 saatte ulaşılabilen Üsküp, Makedon, Arnavut ve Türk kültürünü en iyi şekilde bünyesinde barındırmasıyla da ilgi çekiyor. Üsküp'ü keşfetmek için bahar ayları en uygun zaman, aklınızda bulunsun.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.