Yazın en güzel sebzesi semizotu

Düşük kalorili, bir o kadar da faydalı olan semizotu, bu haftaki yazımızın konusunu oluşturuyor. Semizotunu hem çiğ hem pişmiş yiyebilirsiniz.

Yazın en güzel sebzesi semizotu

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Semizotu, kalori alımını sınırlamaya çalışan insanlar için düşük kalorili olduğundan diyet dostudur. Ayrıca yedikten sonra tokluk sağlayan diyet lifi ile doludur. Bu mevsimde herhangi özel çaba gerektirmeden her yerde her koşulda, güneş veya gölge, zengin veya fakir toprakta, büyüyebilen eşsiz faydalar sunan bir bitkidir. Bu bitkinin özelliği, E vitamini ve alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen vücudumuzun düzgün çalışması için gerekli olan temel yağ asitlerinden biri olan omega-3 içermesidir. Aynı zamanda C vitamini, magnezyum, riboflavin, potasyum fosfor, kalsiyum, çinko, manganez ve bakır içerir, beta karotenden zengindir. Semizotu, kolesterolün düşürülmesine, kan basıncını ve metabolizmasını düzenlemeye, mesane, meme, akciğer ve prostat kanseri ve melanomlara karşı korumaya yardımcı olur. Sağlıklı kemikler, dişler ve kaslar için kalsiyum, kan basıncını kontrol altına almada potasyumu, vücuda oksijen taşıması için gerekli olan demiri sağlar. Magnezyum bakımından zengindir, bu nedenle omuriliği, sinirleri, hafıza, konsantrasyon ve kas fonksiyonunu destekler. En önemli ve ayırıcı özelliği ise kalp ve damar sağlığı ve enflamasyona karşı önerilen bitkisel omega-3 kaynağı olmasıdır. Ayrıca, tümörlerin küçülmesini destekleyici antioksidan olan glutatyon ve melatonin içerir.
Genellikle semizotu uzun ömürlü olması için çamurlu, topraklı kökleri ile satılır. Öncelikle bu topraklı kısımları kesip atmak ve bol su ile yıkamak gerekir. Satın alırken yapraklarının canlı, diri ve körpe olanını tercih etmeli, çiçeklenmemiş ve tohumlanmamış olanları seçmelisiniz. Pişirdiğinizde bazı özelliklerini yitirir, çiğ tüketmeli ya da çok düşük ısıda çok az su ile kısa sürede pişirmelisiniz. Metal bıçak kullanmak yerine yaprakları elinizle koparmalısınız.

DİYETİNİZE UYGUN TARİFLER
-Gevrek ve sulu dokusu ile hafif ekşi bir tada sahiptir, yerken ferahlatıcı ve serinletici etkisi olur. Semizotu yaprakları ve sapları küçük olduğunda daha lezzetlidir. Semizotu çiğ olarak veya pişmiş olarak yenebilir ve yeşillik gerektiren her yemeğe ilave edilebilir.
-Salatasını yapıp, çok hafif sızma zeytin yağ ve limon ilave ederek çiğ olarak ya da yoğurt ve sarımsak ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Mayhoş tadıyla kıyma, soğan, bulgur ve domates ilavesi ile yemeğini de yapabilirsiniz.
-Yemeği çok lezzetli olmakla birlikte çiğ olarak tüketildiğinde vücuda daha fazla yararlı olur. Omlet veya hazırladığınız krep hamuruna semizotu ilave edebilirsiniz. Salatasını hazırlarken, içine ceviz ilave ettiğinizde her ikisi de omega-3 içerdiğinden sinerjik bir etki yakalarsınız.
-Semizotu hazırlamanın en kolay yolu bir salatadır. Örneğin, yarım fincan temizlenmiş semizotu yaprağı doğranmış salatalık ve domates ile karıştırın ve 2-3 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu ekleyin, tat vermek için biraz tuz serpin. Çiğ olarak salata yaptığınızda nar ekşisi, hafif kavrulmuş çam fıstığı, süzme yoğurt veya labne peyniri ile üzerini sızma zeytinyağı ve kırmızı biberle süsleyebilir, davetkar sunumlar hazırlayabilirsiniz. Hatta daha yaratıcı olmak isterseniz içerisine kuru ve taze meyveler koyabilir, kinoa, bulgur gibi ilavelerle salatanızı daha doyurucu hale getirebilirsiniz. Yaz günleri için sizi oldukça serinletecek bol yoğurt ve sarımsak ile semizotu cacığı yapabilirsiniz.
-1 bardak dolusu semiz otu yaprağı, bir avuç fesleğen yaprağı,1 diş sarımsak, yarım fincan badem, yarım limonun suyu, 2 kaşık zeytinyağı, bir fiske tuz ve pul kırmızı biber ile pesto sos yapabilirsiniz.
-Semizotu ile kabağı karıştırıp hem sıcak hem soğuk olarak servis yapabileceğiniz çorba yapabilirsiniz. Tarif ve malzemeler şöyle: İki kabak çok iri rende veya jülyen doğrayabilirsiniz, 2 su bardağı semizotu gevrek ve küçük olan yaprakları olanı seçmelisiniz. Bir yemek kaşığı zeytinyağı ile çok hafif ateşte pişirip içine taze soğan, iki diş sarımsak, 2 su bardağı su, 1 su bardağı yoğurt, kırmızı biber ilave edin, bir taşım kaynatın. Tuzu, yoğurdun kesilmemesi için sonradan ilave etmelisiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.