2 Milyon kitaplı millet kütüphanesi hizmete girdi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kapılarını açan Millet Kütüphanesi, gece ve gündüz ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Milyonlarca eserle kitapseverlere tarihte yolculuk imkanı sunan Türkiye’nin en büyük kütüphanesi, her yaştan kitapseveri ağırlıyor.

2 Milyon kitaplı millet kütüphanesi hizmete girdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve çok sayıda davetlinin katılımıyla 20 Şubat'ta açılan Millet Kütüphanesi, ilk günden ziyaretçi akınına uğramaya başladı. Açılışının ardından ilk gün yaklaşık 6 bin kişinin ziyaret ettiği kütüphane kitapseverin beğenisini kazandı.

125 bin metrekarelik bir alanda, 5 bin 500 kişilik bir oturma kapasitesiyle hizmet veren kütüphanenin koleksiyonunda, 2 milyon basılı kitap, 12 bin 500 adet basılı dergiye ait 2 milyon sayı mevcut. Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden esintiler taşıyan, 7 gün 24 saat hizmet veren kütüphaneden faydalanmak isteyen yeni kimlik kartı sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, turnikelerdeki haznelere kimlik kartlarını okutarak kolaylıkla ve hızla giriş yapabiliyor. Kütüphanede 5-10 yaş arası kullanıcılar için Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, 10-15 yaş arası kullanıcılar için Gençlik Kütüphanesi ile Ses ve Görüntü Kütüphanesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, Araştırma Kütüphanesi, Cihannüma Salonu, Süreli Yayınlar Salonu, Selçuklu Müze ve Sergi Salonu, Anadolu Salonu, Divan Salonu, Mücellithane, Kitap Şifahanesi ve davet kabul alanları, 500 kişilik konferans salonu, teknoloji sınıfları, mesleki eğitim sınıfları, özel grup çalışma ve film izleme alanları, yemek salonları, seminer salonları, mescit, personel çalışma alanları ve dinlenme alanları yer alıyor.

Masal dinleme etkinlikleri ve geleneksel Türk sanatlarına yönelik çalışmaların da yapıldığı Nasreddin Hoca Kütüphanesi'nde, görsel ve işitsel materyalleri grup ya da bireysel olarak dinlemek ya da izlemek için özel olarak tasarlanmış ses ve görüntü salonu da bulunuyor. Kütüphanede yer alan 'Mürekkebin İzi, Yazma Eserler' sergisinde Türkiye Yazama Eserler Kurumu Başkanlığı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ayasofya Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri ile İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi ve Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunan 78 yazma eseri görme imkanı bulunuyor. Aralarında Türk dilinin ilk sözlüğü ve bir dünya atlası olan Divanü Lugati't- Türk, Süryani dua ve vaaz kitabı, Tevrat ve İncil'in farklı dil ve kültürlerde hazırlanan nüshaları sergileniyor. Sergide, boyutları dikkatleri çeken iki Kur'an-ı Kerim de bulunuyor. Sultan 1. Murad'ın şehadeti dolayısıyla Memluk Sultanı Berkuk tarafından gönderildiği belirtilen 65 kilo ağırlığında Kur'an-ı Kerim ve mercek yardımıyla okunabilen 3 santimetre büyüklüğündeki Sancak Musafı yer alıyor. 'Mucibince Amel Oluna Hatt-ı Hümayun' isimli sergi ise Osmanlı'dan Cumhuriyete miras kalan ve öneminden dolayı 'Hazine-i Evrak' denilen arşivlerdeki milyonlarca evrak arasından seçilen padişah hatlarından oluşuyor.

Kanuni Sultan Süleyman'dan son padişah Sultan Vahdeddin'e kadar çeşitli Hatt-ı Hümayunların yer aldığı sergide, Sultan 2. Mahmud'un 'Allahü Veliyyü't Tevfik' yazılı hüsn-i hattı da bulunuyor. Millet Kütüphanesi'nin mimarlığını üstlenen Şefik Birkiye, kütüphanenin web sitesinde yapıyı detaylı bir şekilde anlatmış. "Kütüphanenin tasarımının oluşum prensibi bazı geleneksel şekilleri esas almaktadır. Bunlar küp, silindir ve kubbedir. Bu hacimlerin yorumlanması hem orijinal hem de yenilikçi alanların oluşturulmasına imkan vermiştir. Merkez salon, bileşimin ortasına yerleştirilmiştir ve üzerinde etrafını çevreleyen sütunlar arasından doğal olarak aydınlatılan ikili bir kubbe vardır. Kubbe, bilgi üzerinde ışıldayan güneşe atıfta bulunmaktadır. Bu saklı salon, kullanıcı tarafından keşfedilmeyi beklemektedir. İlk kez keşfeden biri için sürpriz mekan etkisini güçlendirmek için hacmin yüksekliğine nispeten alçak kapılardan erişilmektedir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.