Sular yıllardır şifa dağıtıyor

Yıllar boyu doğal kaynak suları pek çok hastalığı iyileştirmek için kullanıldı. Özel bakımlarla bize de sağlık katan spa kültürünü mercek altına aldık. Şehre dönüş yaparken yenilenme ritüelinizi planlayın.

Sular yıllardır şifa dağıtıyor

YAZI ÖZGE ZEKİ ozge.zeki@sabah.com.tr

Eski çağlarda da şifalı sular mistik yönden büyük anlamlar taşıyor, bu sularla iyileşme ve rehabilitasyon merkezlerinde doktor denetiminde hidroterapi yapılıyordu. Bu ortamlar sadece tedavi açısından değil aynı zamanda sosyal birliktelik ve eğlenme açısından da önem taşıyordu. Mısır, Asur ve Mezopotamya medeniyetlerinde kaynak sularının iyileştirici özelliğinin spiritüel yani doğa üstü bir güç olduğuna inanılırdı. Japon, Çin, Yunan ve Roma medeniyetlerinde de sıcak su yorgunluk gidermek, yaraların daha hızlı iyileşmesi ve enerji kaybı için kullanılıyordu. Sularla tedavide, fiziksel ve zihinsel ilişkinin varlığını kabul eden ilk medeniyet olan Yunanlar, kaynak sularının çevresine suyla iyileşme ve yenilenme merkezleri kurdular. Romalılarsa banyo kültürünü geliştirerek tedaviden çok bunu bir yaşam tarzına dönüştürdüler. 18. yüzyılda da spa ismi verilen bu merkezler doktorların idaresinde iyileşme merkezleri haline geldiler. Buralarda temel olarak, sulara girilerek ya da bu sular içilerek tedavi amaçlanıyordu. Gelişen spa merkezleri sosyal ortamlar ve eğlence merkezleri ile daha da renkli hale geldi ve özel bakımlarla sağlık tutkunlarına hizmet etmeye başladılar. Ancaki zamanla tıbbi uygulamalardan daha dinlenceye dönüş oldu ve iyileşme merkezleri 'sağlık merkezleri' olarak ayrıldılar. Günümüzde spa denince akla, hem fiziksel hem ruhsal açıdan kişiye, pek çok terapi ve bakım ile iyileşme, arınma, dinlenme, yenilenme, rahatlama, güzelleşme hatta şımartılabilmeyi sunan merkezler geliyor. Spa ortamlarındaki çoğu bakımın temelindeyse 'su' var. Ancak spa merkezinin en önemli özelliği, burada yapılan her şeyin kişinin hem bedenen hem de ruhen kendisini iyi hissetmesini sağlamak olmalı. Spa merkezinde, konumdan çevre düzenlemesine, sunulan içecek ve yiyeceklere her şey bu konsept dahilinde oluşturulmalı.

BAKIMINIZI NASIL ALIRDINIZ?
Günlük mü, kulüp mü yoksa otel şeklinde mi? Evet, spa'lar da verdikleri hizmete göre çeşitlilik gösteriyorlar. Örneğin şehir merkezlerinde yer alan ve gün boyunca hizmet alıp akşam evinize dinlenmiş bir şekilde dönmenize olanak taşıyan spa türü 'günlük spa' olarak tanımlanıyor. Kulüp spalarda ise spa hizmetlerinin yanı sıra fitness ve spor imkanı da sunuluyor. Otel ve resort spa'lar bir otelin bünyesinde bulunurken hedefi yani 'destination' spa'lar konaklayabileceğiniz türde komple hizmet sunan spa merkezleri oluyor. Bunların dışında yolcu spa'ları, termal spa merkezleri ve medikal spa'lar akla gelen diğer spa merkezi çeşitler. Günlük spa, günlük kullanım dahilinde sunulan profesyonel spa hizmetlerini kapsıyor. Spa kategorilerinde en geniş yeri tutuyor, spa hizmetlerinde çok geniş çesitlilik sunuyor, 30 dakika ile tüm gün arasında değişen uygulama seçenekleri bulunuyor. Kulüp spa, profesyonel spa hizmetlerini de içeren fitness ve egzersiz kulübüne olan üyelikle mümkün. Kulüp, öncelikle üyelerine hizmet eder. Fiziksel sağlığı egzersiz ile sağlarken dinlenme ve rahatlama hizmetini spa servisleriyle tamamlıyor. Otel ve resort spa, otel veya tesislerin sahip olduğu profesyonel spa hizmetleri sunar. Bu merkezler aynı zamanda fitness, yenilenme programları ve spa mutfağı da içeriyor. Günlük stresten uzak, şımartılarak dinlenmek için yüksek kalitede özenli bir hizmet sunuluyor. Günlük spa'lardan çok daha geniş iç mekana sahip oluyor. Otelin konaklama, yiyecek içecek ve aktiviteleriyle bağlantılı çalışıyor. Termal spa ise kaplıca veya termal kaynaklarından faydalanarak profeyonel spa hizmeti veren merkezler. Doğal maden suları, sıcak sular ve deniz suyu gibi kaynaklar özellikle hidroterapi bakımlarında kullanılıyor. Bu terapilerde masajdan, suyun iyileştirici gücünden ve çesitli bitki özleriyle hazırlanmış yağ, losyon ve kremlerden faydalanılabiliyor. Yenilenme ritüelinizde terapistinizin yönlendirmesiyle size uygun olan terapi ve bakımları seçebilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.