Bu antik kenti mutlaka görmelisiniz

Antalya'daki Patara Antik Kenti, içinde birçok ilk’leri, ‘tek’leri ve ‘en’leri barındırıyor. Patara’da, 1988 yılından beri devam eden kazılarda ortaya çıkarılan birçok yapı ziyaretçilerini bekliyor.

Bu antik kenti mutlaka görmelisiniz

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yılı Patara Yılı ilan etti, biliyorsunuz. Dolayısıyla gözler Patara'ya çevrildi ancak pandemiden dolayı maalesef hak ettiği ilgiyi göremiyor. Ancak Türklerin yeterince ilgi gösterdiğini söyleyebilirim. Henüz görmediyseniz, bugünlerde Patara'ya gitmenin tam zamanı...

Patara Antik Kenti, Antalya'nın Kaş ilçesi yakınlarında yer alıyor. Patara'da yerleşimin M.Ö. 13. yüzyılda başladığı düşünülüyor. Coğrafi yapısı ve konumu itibarıyla doğal bir liman olan Patara, bu avantajıyla yüzyıllar boyunca önemini korudu. M.Ö. 168/167 yılından M.S. 43 yılına kadar Likya Birliği'nin başkenti olan şehir, bu tarihten sonra kaynaklarda Roma'nın eyaleti olarak geçiyor. Mitolojiye göre Apollon ve Artemis'in doğduğu yer olarak bilinen Patara, aynı zamanda Noel Baba olarak bilinen St. Nikolaos'un da doğduğu ve büyüdüğü yer olarak anılıyor.

Patara'da kazı çalışmaları 1988 yılında başladı. 32 yılda bölgeden Patara Yol Anıtı, Meclis Binası, antik tiyatro, Neron Deniz Feneri, hamamlar, ana cadde, kiliseler ve bazilika başta olmak üzere binlerce tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.

Tarihi boyunca çeşitli sebeplerle bölgenin en önemli şehri olan Patara, Xanthos Vadisi'ndeki denize açılabilecek tek yer olmasıyla önemini katlıyor. Tarihteki ilk demokrat meclisi olan 'Likya Birliği Meclis Binası'na ve İmparator Neron'un yaptırdığı dünya üzerinde kendi orijinal malzemesiyle ayağa kaldırılabilecek olan tek fenere ev sahipliği yapan Patara'da, Osmanlı döneminden kalan ilk telsiz telgraf istasyonu da bulunuyor.

Türkiye'nin en uzun plajlarından birine sahip olan Patara Plajı ise yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakıyor. 18 km boyunca uzanan saf kumdan plajı ile görenleri mest eden Patara'da yüksek kum tepeleri bulunuyor. Aynı zamanda caretta caretta'ların yumurtlama alanı olan bu sahile girişlere saat 08.00-19.00 arasında izin veriliyor.

Muğla-Antalya il sınırına yakın olan Patara'ya hem hava hem de kara yoluyla gidilebiliyor. Patara'ya yakın konaklama yerlerinin bir kısmı Gelemiş Köyü'nde bir kısmıysa Kaş ve Kalkan'da bulunuyor. Konaklama yerlerinin çoğu butik otel ve pansiyonlardan oluşuyor. Ulaşım ve konaklama için seyahat sitesi Enuygun.com'da cazip alternatifler bulabilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.