Tarih ve eğlence sizi bekliyor

Avrupa’da sınırları açık olan nadir ülkelerden Sırbistan’ın başkenti Belgrad, yurtdışı seyahati özlemi çekenler için birebir. Tarihi bir şehir olan Belgrad’da görülecek çok yer ve yapılacak çok şey var.

Tarih ve eğlence sizi bekliyor

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Pandemi nedeniyle yurtdışında gidilebilecek çok az ülke var. Yabancı turist kabul eden ülkelerden biri de Sırbistan. Son yıllarda yıldızı parlayan ülkenin başkenti Belgrad ise bu ülkenin en çok turist çeken şehri. Aynı zamanda Sırbistan'ın en büyük şehri olan Belgrad; Sava ve Tuna nehirlerinin buluştuğu ve uluslararası kara, demir ve havayollarının birleştiği bir konuma sahip. İstanbul ve Atina'dan sonra Avrupa'nın en eski şehri olan Belgrad'a ait arkeolojik bulgular, M.Ö 5. yüzyıla kadar uzanıyor. Günümüze kadar gelen tarihi binalar ve meydanların başında; Skadarlija, Sırbistan Ulusal Müzesi ve bitişiğindeki Belgrad Ulusal Tiyatrosu, Zemun, Nikola Pasic Meydanı, Terazije, Öğrencilerin Meydanı, Kalemegdan Parkı, Knez Mihailova Caddesi, Sırbistan Parlementosu, Aziz Sava Tapınağı ve Eski Saray geliyor. Şehrin iki yakasında birçok park, anıt, müze, kafe, restoran ve mağaza da turistleri ağırlıyor. İsimsiz Kahraman Anıtı da; panaromik bir şehir manzarası sunuyor. Kuca Cveca (Çiçeklerin Evi) olarak da adlandırılan Josip Broz Tito'nun mozalesi ve yakınındaki Topcider ve Kosutnjak parkları ise özellikle eski Yugoslavya'dan gelen turistler arasında oldukça popüler.



Belgrad'da Avrupa'nın en önemli müzelerinden biri bulunuyor; Nikola Tesla Müzesi... 1952'de Tesla biriminin mucidi Nikola Tesla'nın kişisel eşyalarını sergilemek üzere kurulan müzede 160 bin kadar orijinal belge ve 5 bin 700 kadar kişisel eşya sergileniyor. Şehrin merkezinde Krunska Caddesi üzerinde yer alan müzeyi mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Belgrad gece hayatıyla da turist çekiyor. Şehrin gece hayatının ünü dünyaya yayılmış durumda. Gece kulübü, bar ve diskotekler; hafta içi de dahil olmak üzere geç saatlere kadar açık. Mekanların çoğunda giriş ücreti alınmıyor.

Belgrad gecelerinin karakteristiği haline gelen 'splavoviler'; nehir üzerinde restoran ve gece kulübü hizmeti veren 'barç'lar ya da dubaların Belgrad'daki ismi. Novi Beograd'da, Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği bölgede sıra sıra görülebilen bu barçlar akşam restoran ve bar olarak hizmet veriyor, gecenin ilerleyen saatlerinde ise birer gece kulübüne dönüşüyor. Pandemiden dolayı, bir takım kısıtlamalar olsa da Belgrad'da gece hayatı turist çekmeye devam ediyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.